Prethodni članak
Sljedeći članak

Problemi s izdavanjem covid-putovnica

Dio pacijenata dobio je obje doze cjepiva, a nije upisan u sustav i ne vidi se da su cijepljeni


Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) upozorava da su problemi s cijepljenjem dosegli vrhunac.

U priopćenju za javnost pobrojali su probleme s izdavanjem covid-putovnica.

Navode da je dio pacijenata dobio obje doze cjepiva, a nije upisan u sustav i ne vidi se da su cijepljeni.

Nadalje, upozoravaju da pacijenti koji su covid-19 preboljeli prije manje od šest mjeseci i dobili su samo jednu dozu cjepiva, prema uputi Stožera sada ne mogu dobiti covid-putovnicu, donosi Index.

"Svi se upućuju obiteljskim liječnicima, koji im ne mogu pomoći"
"Pacijenti koji su preboljeli Covid-19, a samo im je rađen brzi antigenski test, a ne i PCR - uputa koja je bila na snazi tada i sada: ako je brzi antigenski test pozitivan kod osobe koja ima simptome Covida, ne treba raditi i PCR već je BAT dovoljan za dijagnozu. Sada im se ne priznaje taj test i ne mogu dobiti potvrdu o preboljenju. Pacijenti kojima su obiteljski liječnici u svojim ordinacijama napravili brzi antigenski test i dijagnosticirali Covid-19 infekciju – neki su bili blažih simptoma i nije ih se nikamo slalo, već se samo upisalo u Repozitorij i prijavilo zaraznu bolest ZZJZ-u. Oni koji su bili teže oboljeli poslani su u bolnicu gdje se najčešće nije ponavljao test ili, ako je i proveden PCR, obiteljski doktori nemaju taj nalaz, već samo otpusno pismo", navode u priopćenju.

"Pacijenti koje obiteljski liječnici prema tadašnjoj uputi Stožera nisu slali na testiranje već su samo upisali da boluju od Covid-19 infekcije na osnovi pozitivnog nalaza članova obitelji i istih simptoma bolesti, na vrhuncu vala epidemije, kad se PCR testiranje čekalo danima, sada ne mogu dobiti potvrdu o preboljenju", kažu obiteljski liječnici.

"Sve što su obiteljski liječnici radili, radili su po uputama stožera i HZJZ-a, u cilju što ranijeg dijagnosticiranja infekcije sa Covid-19, identificiranja kontakata i zaustavljanja širenja epidemije. Sada nema nikakvih uputa što učiniti sa gore navedenim pacijentima koji ne mogu dobiti potvrde o preboljenju ni Covid putovnice. Svi se oni upućuju obiteljskim liječnicima koji im ne mogu pomoći", stoji u priopćenju KoHOM-a.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook