Prethodni članak
Sljedeći članak

[PRIZOR KOJI SE DANAS RIJETKO VIĐA] Kuća Đure Prejca u Desiniću pokrivena slamom


 Iduće godine, na 150. obljetnicu rođenja Đure Prejca otvara se nova turistička atrakcija u Desiniću, obnovljena rodna kuća Đure Prejca koja se pretvara u turistički info centar i muzej s ostavštinom ovog poznatog hrvatskog skladatelja, glumca i redatelja, rođenog Desinićanca. Glavni izvođač radova je Eti inženjering iz Zaboka.

Dinamikom radova načelnik Zvonko Škreblin je zadovoljan.  – Rekonstrukcija rodne kuće Đure Prejca ide prema planu. Kuća je prekrivena slamom koju smo uspjeli nabaviti u Sloveniji. Majstori koji pokrivaju kuće slamom vrlo se rijetko mogu naći. Zadovoljan sam jer smo uspjeli naći domaće majstore, iz naše županije, gosp. Stjepana Šalamona i Udrugu Naš zavičaj koji su specijalizirani za ovakav posao. U kući su već postavljene instalacije, gradi se drvena ograda od hrastovine, a uskoro će krenuti radovi oko unutarnjeg i vanjskog žbukanja – kaže načelnik Desinića Zvonko Škreblin. U pripremi je i multimedija koja će se prenijeti u prostorije.

Cjelokupna investicija vrijedna je preko 5 milijuna kuna. Općina je dobila 4, 7 milijuna kuna za rekonstrukciju i revitalizaciju kuće i to preko europskih fondova, a ostatak sredstava financirat će se iz općinskog proračuna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook