Prethodni članak
Sljedeći članak

Prirodna hijaluronska krema ovog zagorskog OPG – a pravi je hit: 'Klijentice kažu da su sve druge kreme bacile'

Nakon što su se u potpunosti posvetili i ispraksirali u prirodnom uzgoju životinja te voća i povrća, na OPG – u Leona u Andraševcu proizvode se i najfinije prirodne kreme od ljekovitih biljaka


Prirodni proizvodi, bilo da se radilo o prehrani ili kozmetičkim preparatima, sve više dobivaju na cijeni i sve je više onih koji se odlučuju kupovati domaće, prirodno, bez ikakvih aditiva i umjetnih dodataka – zdravo. Stoga je i sve više onih koji kreću u proizvodnju takvih namirnica. Popularnost ekoloških proizvodnji raste, traženi je povrće i voće koje nije špricano, meso koje nije tretirano nikakvim antibioticima od krava koje slobodno pasu, i to travu koja nema doticaja s pesticidima.

Život u skladu s prirodom

Jedan od takvih je i OPG Leona iz Andraševca u Oroslavju. Iako se bave uzgojem krava za meso, eko voća i povrća za koje sami prave humus, ono što nas je prvo privuklo na njihovo malo imanje jesu kozmetički proizvodi koje vlasnica Petra Halapir izrađuje sama, od isključivo prirodnih materijala. Kreme za lice i ruke, tinkture, maslaci za tijelo, domaći pilinzi, ulja i slično dio su asortimana kojega OPG Leona nudi. Na početku našeg razgovora, Petra nam je ispričala kako su se pred par godina okrenuli prirodi i krenuli s prirodnim uzgojem voća, povrća i životinja.

Kozmetikom se počela baviti tek ove godine. – Travnjak nam je bio prepun maslačaka pa smo razmišljali što bi napravili s njima. Prvo smo napravili sirup od maslačka, a onda je nastala i tinktura od maslačka, pa macerat i tako sam došla i do kreme – ispričala nam je Petra, dodavši kako se suprug bavi građevinom, ona odrađuje knjigovodstveni dio firme, a OPG je dodatan posao. – To je za moju dušu, nešto u čemu uživam – kaže Petra.

Kreme od prirodnih sastojaka

Sve što koristi u pravljenju kozmetike traži u prirodi. Bere maslačak, koprive, bagrem i bazgu, a u tome joj pomažu sin Luciano i kćerka Leona. – Zajedno krenemo u berbu livadom. Puno mi pomažu. Ovakvim zajedničkim radom i druženjem zbližavamo se, a oni nisu doma pred televizorom. I njima je to zabavno – kaže Petra.

Kako bi uopće znala napraviti bilo koji kozmetički preparat, Petra je pohađala razne radionice, gdje je naučila kako napraviti dobru kremu od prirodnih sastojaka. A interesa za ovakvim prirodnim preparatima ima, kaže. - Ljudi se sve više okreću prirodi, kako od hrane, tako i proizvoda za tijelo i kosu. Naravno da je i razlika u cijeni od onih komercijalnih krema do ovih prirodnih. Komercijalne proizvode velike tvornice koje mogu samim time imati povoljnije cijene, no većina njih nije sto posto prirodna. Ali ako netko želi prave prirodne preparate za svoju kožu i zdravlje, onda mu nije problem izdvojiti više za sto posto prirodno – pojasnila je.

Među raznim kremama i uljima, najveći hit je hijaluronska krema. – Sve klijentice koje su je probale kažu da su bacile sve ostale kreme. U tu sam kremu stavila sve najbolje, zato se i rezultati nakon korištenja vide vrlo brzo. One malo teže, masnije kreme su nešto slabije tražene, a tinkture pak više voli starija populacija. Tinkture od maslačka odlične su za jačanje organizma i probleme ženskih bolesti, dok je kopriva odlična za kosu – preporuča Petra, koja je, kaže, u svemu tome nova i treba još puno učiti.

No, povratne informacije od klijentica i klijenata koji su probali njezinu kozmetiku daju joj vjetar u leđa da posjeti još koju radionicu i tečaj prirodne kozmetike, kako bi u svoj asortiman mogla 'uvesti' još pokoju ljekovitu biljku. Možda i s nekog drugog podneblja Hrvatske, a ne samo ove koje rastu na našim zagorskim proplancima, a kojima je itekako dokazan sasvim prirodan i ljekovit učinak na ljudski organizam i tijelo.

Uzgojem krava za meso obitelj Halapir počela se baviti lani. – Imali smo mi i konje, ovce, koze... Volimo životinje, pa nekako ne možemo bez njih. A krave smo nabavili lani, imamo ih sedam. Uzgajamo ih prirodno, bez ikakvih antibiotika, samo prirodna hrana. Jako smo zadovoljni s njima, vrlo su posebne, a lake za uzgoj – rekla je Petra, a s njom se složio i njezin suprug Mario, koji je dodao kako je plan za koju godinu u potpunosti se okrenuti i baviti samo OPG – om i uzgojem životinja i biljaka te kozmetikom na potpuno prirodan način.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook