Prethodni članak
Sljedeći članak

PRIPREMITE SE ZA EURO: Od danas možete kupiti početni paket eurokovanica


Građani od danas, 1. prosinca, u bankama, Fini i Hrvatskoj pošti mogu kupiti početni paket eurokovanica, priopćila je Hrvatska narodna banka.

Paket sadrži 33 eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom, u vrijednosti 13,28 eura, što će platiti 100 kuna.

Kako bi građani bili što spremniji za upotrebu eura u prvim danima 2023., moći će nabaviti najviše dva početna paketa eurokovanica po jednoj transakciji.

Tako pribavljenim kovanim novcem građani će se moći koristiti za plaćanja u zemlji i u inozemstvu tek od 1. siječnja 2023.

 Naime, kovani novac eura i centa koji na naličju ima hrvatske nacionalne simbole tek će na dan uvođenja eura postati zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj i ostatku europodručja.

'Osiguravanje opskrbe gotovim novcem eura i nesmetano odvijanje platnog prometa u zemlji ključni su segmenti uvođenja eura. Zamjena gotovog novca vrlo je važan događaj za svaku državu i njezin monetarni sustav. Trenutno, ovo je sigurno logistički jedan od najsloženijih projekata u Hrvatskoj', izjavio je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

I poslovni subjekti od danas mogu nabaviti početni paket eurokovanica, koji sadrži 525 eurokovanica svih apoena, u vrijednosti od 145,50 eura, što će platiti 1.096,27 kuna.

Većina banaka za kupnju početnog paketa eurokovanica od poslovnih subjekata traži da prethodno unesu narudžbu u aplikaciju banke za narudžbu gotovog novca eura iz predopskrbe.

Iz Hrvatske pošte napominju da će poslovni korisnici, koji su klijenti Hrvatske poštanske banke (HPB), moći bez naknade kupovati početne pakete eurokovanica čija je vrijednost 145,50 eura, a prodavat će se u gotovini i u neograničenim količinama, uz prethodnu najavu u poslovnicama HPB-a ili u poštanskim uredima, javlja N1.

O izgledu nacionalne strane eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro, a u slučaju Hrvatske na nacionalnoj strani eurokovanica su – geografska karta Republike Hrvatske za apoen od dva eura, grafički prikaz motiva životinje kune za apoen od jednog eura, portret znanstvenika Nikole Tesle za apoene od 50, 20 i 10 centi te slova HR ispisana na glagoljici za apoene od pet, dva i jednog centa. Svi ti motivi imaju u pozadini šahovnicu.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook