Prethodni članak
Sljedeći članak

Priprema se platforma na koju će se moći prijaviti svi koji se žele cijepiti


U Hrvatskoj danas kreće distribucija cjepiva AstraZenece, čije su prve doze u Hrvatsku stigle u subotu. Do kraja mjeseca očekuje se novih 150 tisuća doza.

Kako se radi o cjepivu koje ima najslabije djelovanje, a brojne europske zemlje izbjegavaju cijepljenje starijih osoba njime, uzbunile su se umirovljeničke udruge u Hrvatskoj.

Na pitanje hoće li se moći izabrati željeno cjepivo, imunolog sa Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin rekao je da se treba cijepiti bilo kojim cjepivom koje je na raspolaganju jer prioritet bi trebao biti prekinuti širenje epidemije, ali ako postoji mogućnost da se bira cjepivo, to treba omogućiti. - Po mom mišljenju, tvrdnja da bi AstraZenecino cjepivo trebalo biti slabije učinkovito kod starijih osoba nije previše znanstveno utemeljena. Studija koju je provodila AstraZeneca provodila se u drugačijim uvjetima, kada se epidemija nije rasplamsala, i na zdravim ljudima i istina je da nisu imali dovoljan broj ljudi starijih od 65 godina da bi mogli tvrditi da je cjepivo djelotvorno, ali sve znanje koje imamo o imunologiji, a potvrdila je i studija koja je provedena na 600 osoba od kojih je preko 400 bilo starije od 55, pokazala je da nema razlike u imunološkom odgovoru koji se javlja nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom neovisno o životnoj dobi - rekao je Lučin.

Platforma za cijepljenje

Epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Iva Pem Novosel ne slaže se da ima puno nepoznanica vezanih za ovo cjepivo. Bitno je da se cijepi što više ljudi, rekla je. Dodala je kako je u procesu finalizacija platforme kroz koju će se moći prijaviti svi koji se žele cijepiti. - Morat će dati osobne podatke i na osnovu te prijave dobit će obavijest mailom ili sms porukom o terminu cijepljenja. To je za opću populaciju, za one koji se ne prijave liječnicima obiteljske medicine - rekla je Pem Novosel gostujući jutros u emisiji U mreži Prvog.

Pem Novosel rekla je kako će se cjepivo moći birati ako ne dođe do neplaniranih zastoja u isporukama. - Sva cjepiva imaju enormno visoku učinkovitost - Pfizer i Moderna 90 posto, AstraZeneca 82 posto. To je izuzetna učinkovitost - rekla je te istaknula da neka druga cjepiva, kao npr. cjepivo protiv gripe, nisu toliko učinkovita, tek 30-40 posto, piše portal  Index.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook