Prethodni članak
Sljedeći članak

PRIOPĆENJE RAVNATELJICE DOMA LOBOR-GRAD: 'Ne zaboravimo da je u Domu riječ o osobama s mentalnim teškoćama od kojih su se mnogi jako uplašili do te mjere da su tražili stručnu pomoć u strahu da i sami nisu zaraženi i da će ih odvesti iz Doma'

Između ostalog, ravnateljica Sviben ljuta je što je za COVID-19 pozitivnog pacijenta iz "Lobor - grada", za kojeg se kasnije utvrdilo da nije zaražen, nije nazvao ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana ili netko iz Stožera


Povodom informacije Stožera civilne zaštite Krapinsko - zagorske županije, priopćenje je poslala Darinka Sviben, ravnateljica Doma za odrasle osobe Lobor-grad. Prenosimo ga u cijelosti.

'Poštovani,
1.kolovoza 2020. portal Zagorje.com na temelju izvještaja Stožera KZŽ objavljuje informaciju bombastičnog naslova: „Jedna novozaražena osoba u KZŽ, riječ je o korisniku Doma Lobor - grad“. Čak se objavljuje i tablica u kojoj su navedene jedinice lokalne samouprave s područja Krapinsko - zagorske županije, a među njima i sam Dom Lobor -grad koji ima jedan slučaj covid - pozitivne osobe. No, da je barem jedna osoba iz bolnice, možda ravnatelj osobno, ili netko iz stožera, nazvao ravnateljicu Doma i rekao: „Čuj, korisnik iz Doma je pozitivan. Znam da ti nije lako, zbrinut ćemo korisnika, dati ćemo podršku obitelji, radnicima, pomoći ćemo oko svega ... “ Ali ne, ravnateljica ovu iznimno važnu informaciju saznaje iz medija, iz druge ruke.
Odmah potom zovu me novinari s upitom je li korona u Domu? Pitala sam novinarku odakle joj ta informacija, na što mi je odgovorila kako ju je dobila od Stožera KZŽ. Ja joj pak govorim da u samome Domu nema korone, već sam iz druge ruke dobila informaciju kako je riječ o našem korisniku koji je hospitaliziran u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, te pretpostavljam da je prije operacije zasigurno testiran na covid-19 i da ga sigurno ne bi operirali da je nalaz bio pozitivan, a vjerujem da će osoblje bolnice učiniti sve kako bi ga izliječili i vratili u Dom s negativnim nalazom. U tom trenutku ne razmišljajući da bi se netko mogao zaletjeti, ili možda poigrati, s informacijama o virusu koji nekome može oduzeti život i da bi taj isti netko mogao željeti Domu, korisnicima, članovima njihovih obitelji, radnicima, a i meni osobno nanjeti silinu poteškoća i nepotrebnog stresa. Ovo nije vrijeme niti tema oko koje se trebamo sukobljavati, ne borimo se jedni protiv drugih, borimo se protiv virusa.
Tko god da je u javnost pustio priču o prisutnosti korona virusa u Domu Lobor-grad, nanio nam je veliku štetu. Ovaj virus može biti smrtonosan za većinu osoba smještenih u Domu jer spadaju u rizičnu skupinu. Uplašili su se i uznemirili svi. A da je ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana kojim slučajem liječnik, vjerujem da ne bi dozvolio da se nešto takvo plasira u javni prostor na način na koji je to odrađeno. Šteta što se nije pričekalo sa nalazom Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ jer je ista već u ponedjeljak 3. kolovoza2020. potvrdila kako je riječ o lažno pozitivnom nalazu.
Kome je stalo do oboljelog čovjeka, do njegove obitelji? Ne zaboravimo da je u Domu riječ o osobama s mentalnim teškoćama od kojih su se mnogi jako uplašili do te mjere da su tražili stručnu pomoć u strahu da i sami nisu zaraženi i da će ih odvesti iz Doma. Uplašili su se, i to ozbiljno i opravdano, i mnogi članovi obitelji korisnika, ne znajući je li riječ upravo o članu njihove obitelji. Telefonske linije postale su nam užarene. Uplašili su se i mnogi korisnici naše usluge pomoći u kući, koji su čak molili da im se više ne dostavlja hrana iz Doma kako ih ne bismo zarazili koronom. Uznemirili su se i mnogi radnici, bojeći se da su i sami pokupili virus te ga možda prenjeli starijim članovima svojih obitelji. Dvije smjene radnika upućene su na testiranje, ostali su doma, nemaš s kim organizirati posao, testirani korisnici. A jedna je radnica doživjela i neugodnost od sumještana koji su je napali i prozivali zašto dolazi u trgovinu ako svi mediji pišu i zna se da je u Domu korona.
Eto, to se zove ludilo: ishitreno, nepromišljenio i činjenicama nepotkrijepljeno izjavljivanje (kako bi to opisao ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana) o proboju koronavirusa u Dom Lobor-grad, obmanjivanje javnosti i širenje panike među žiteljima Krapinsko - zagorske županije, ali i šire jer Dom skrbi o osobama s područja čitave Republike Hrvatske. Neće valjda još netko reći da je Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana odmah obavijestila epidemiološku službu i u samoizolaciju poslala sve osobe koje su s pacijentom bile u kontaktu – pet liječnika, dvadeset i jednu medicinsku sestru te jednog inženjera radiologije – po nalogu ravnateljice Doma Lobor-grad!? Očito su liječnici u jednom trenutku posumnjali da je virus u Bolnici. Zasigurno su imali opravdan razlog za to.
Iskreno mi je drago, osobito zbog našeg korisnika, nas samih, ali i zbog osoblja bolnice, da su epidemiološki izvid i dodatna testiranja pokazali kako je riječ o lažno pozitivnom nalazu, odnosno da operirani pacijent nije zaražen virusom SARS CoV-2.
Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana je simpatičan u svojoj ljutnji, ali nismo djeca u vrtiću pa da se tužimo teti. I njegov je i moj posao da organiziramo skrb o zdravlju naših sugrađana, a ne da unosimo poluinformacije i neistine u javni prostor. A osobito je neprimjereno međusobno javno blaćenje. Bilo bi mi draže da me nazvao i da smo o ovome otvoreno raspravili u četiri oka, kao što bi dolikovalo suradnji ravnatelja dviju institucija, a ne ovako, prozivanjem putem medija. Smatram da je pogriješio adresu, svoje nezadovoljstvo trebao bi preusmjeriti na one koji su, time što su medijima pružili poluinformaciju, zakuhali cijelu priču i uvukli nas u nju. Zaista smatram da mu to nije trebalo i da ne priliči njegovoj funkciji.
Šteta što kao ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana nije liječnik jer bi tada cijelokupnu situaciju sagledavao iz sasvim drugog kuta. Imao bi više senzibiliteta prema bolesnim ljudima, osobito prema osobama s invaliditetom. I mogao bi razumijeti moju brigu i želju da sačuvam mir u ustanovi koja skrbi o 300 osoba s mentalnim teškoćama kojima je još u siječnju 2018. godine ukinuto temeljno ljudsko pravo, pravo na adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Da, u Domu Lobor-grad od siječnja 2018. godine više ne radi liječnik. No, to on zasigurno zna... Naša je snaga u našim medicinskim sestrama/tehničarima i ostalim radnicima koji su vrhunski profesionalci, pa smo do sada uspješno odolijevali proboju virusa SARS CoV-2, pridržavajući se naputaka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Korona se već sutra može pojaviti u Domu Lobor-grad. I ja osobno mogu biti asimptomatski prijenosnik virusa. Očekujem tada njegovo razumijevanje, pomoć i podršku u takvoj situaciji.
Očekujem da o ovakvim temema nećemo više raspravljati putem medija.
Ravnatelju Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana želim puno uspijeha u daljnjem radu! - završava ravnateljica Sviben.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook