Prethodni članak
Sljedeći članak

PRIOPĆENJE RAVNATELJICE DOMA LOBOR-GRAD: 'Ne zaboravimo da je u Domu riječ o osobama s mentalnim teškoćama od kojih su se mnogi jako uplašili do te mjere da su tražili stručnu pomoć u strahu da i sami nisu zaraženi i da će ih odvesti iz Doma'

Između ostalog, ravnateljica Sviben ljuta je što je za COVID-19 pozitivnog pacijenta iz "Lobor - grada", za kojeg se kasnije utvrdilo da nije zaražen, nije nazvao ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana ili netko iz Stožera


Povodom informacije Stožera civilne zaštite Krapinsko - zagorske županije, priopćenje je poslala Darinka Sviben, ravnateljica Doma za odrasle osobe Lobor-grad. Prenosimo ga u cijelosti.

'Poštovani,
1.kolovoza 2020. portal Zagorje.com na temelju izvještaja Stožera KZŽ objavljuje informaciju bombastičnog naslova: „Jedna novozaražena osoba u KZŽ, riječ je o korisniku Doma Lobor - grad“. Čak se objavljuje i tablica u kojoj su navedene jedinice lokalne samouprave s područja Krapinsko - zagorske županije, a među njima i sam Dom Lobor -grad koji ima jedan slučaj covid - pozitivne osobe. No, da je barem jedna osoba iz bolnice, možda ravnatelj osobno, ili netko iz stožera, nazvao ravnateljicu Doma i rekao: „Čuj, korisnik iz Doma je pozitivan. Znam da ti nije lako, zbrinut ćemo korisnika, dati ćemo podršku obitelji, radnicima, pomoći ćemo oko svega ... “ Ali ne, ravnateljica ovu iznimno važnu informaciju saznaje iz medija, iz druge ruke.
Odmah potom zovu me novinari s upitom je li korona u Domu? Pitala sam novinarku odakle joj ta informacija, na što mi je odgovorila kako ju je dobila od Stožera KZŽ. Ja joj pak govorim da u samome Domu nema korone, već sam iz druge ruke dobila informaciju kako je riječ o našem korisniku koji je hospitaliziran u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, te pretpostavljam da je prije operacije zasigurno testiran na covid-19 i da ga sigurno ne bi operirali da je nalaz bio pozitivan, a vjerujem da će osoblje bolnice učiniti sve kako bi ga izliječili i vratili u Dom s negativnim nalazom. U tom trenutku ne razmišljajući da bi se netko mogao zaletjeti, ili možda poigrati, s informacijama o virusu koji nekome može oduzeti život i da bi taj isti netko mogao željeti Domu, korisnicima, članovima njihovih obitelji, radnicima, a i meni osobno nanjeti silinu poteškoća i nepotrebnog stresa. Ovo nije vrijeme niti tema oko koje se trebamo sukobljavati, ne borimo se jedni protiv drugih, borimo se protiv virusa.
Tko god da je u javnost pustio priču o prisutnosti korona virusa u Domu Lobor-grad, nanio nam je veliku štetu. Ovaj virus može biti smrtonosan za većinu osoba smještenih u Domu jer spadaju u rizičnu skupinu. Uplašili su se i uznemirili svi. A da je ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana kojim slučajem liječnik, vjerujem da ne bi dozvolio da se nešto takvo plasira u javni prostor na način na koji je to odrađeno. Šteta što se nije pričekalo sa nalazom Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ jer je ista već u ponedjeljak 3. kolovoza2020. potvrdila kako je riječ o lažno pozitivnom nalazu.
Kome je stalo do oboljelog čovjeka, do njegove obitelji? Ne zaboravimo da je u Domu riječ o osobama s mentalnim teškoćama od kojih su se mnogi jako uplašili do te mjere da su tražili stručnu pomoć u strahu da i sami nisu zaraženi i da će ih odvesti iz Doma. Uplašili su se, i to ozbiljno i opravdano, i mnogi članovi obitelji korisnika, ne znajući je li riječ upravo o članu njihove obitelji. Telefonske linije postale su nam užarene. Uplašili su se i mnogi korisnici naše usluge pomoći u kući, koji su čak molili da im se više ne dostavlja hrana iz Doma kako ih ne bismo zarazili koronom. Uznemirili su se i mnogi radnici, bojeći se da su i sami pokupili virus te ga možda prenjeli starijim članovima svojih obitelji. Dvije smjene radnika upućene su na testiranje, ostali su doma, nemaš s kim organizirati posao, testirani korisnici. A jedna je radnica doživjela i neugodnost od sumještana koji su je napali i prozivali zašto dolazi u trgovinu ako svi mediji pišu i zna se da je u Domu korona.
Eto, to se zove ludilo: ishitreno, nepromišljenio i činjenicama nepotkrijepljeno izjavljivanje (kako bi to opisao ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana) o proboju koronavirusa u Dom Lobor-grad, obmanjivanje javnosti i širenje panike među žiteljima Krapinsko - zagorske županije, ali i šire jer Dom skrbi o osobama s područja čitave Republike Hrvatske. Neće valjda još netko reći da je Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana odmah obavijestila epidemiološku službu i u samoizolaciju poslala sve osobe koje su s pacijentom bile u kontaktu – pet liječnika, dvadeset i jednu medicinsku sestru te jednog inženjera radiologije – po nalogu ravnateljice Doma Lobor-grad!? Očito su liječnici u jednom trenutku posumnjali da je virus u Bolnici. Zasigurno su imali opravdan razlog za to.
Iskreno mi je drago, osobito zbog našeg korisnika, nas samih, ali i zbog osoblja bolnice, da su epidemiološki izvid i dodatna testiranja pokazali kako je riječ o lažno pozitivnom nalazu, odnosno da operirani pacijent nije zaražen virusom SARS CoV-2.
Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana je simpatičan u svojoj ljutnji, ali nismo djeca u vrtiću pa da se tužimo teti. I njegov je i moj posao da organiziramo skrb o zdravlju naših sugrađana, a ne da unosimo poluinformacije i neistine u javni prostor. A osobito je neprimjereno međusobno javno blaćenje. Bilo bi mi draže da me nazvao i da smo o ovome otvoreno raspravili u četiri oka, kao što bi dolikovalo suradnji ravnatelja dviju institucija, a ne ovako, prozivanjem putem medija. Smatram da je pogriješio adresu, svoje nezadovoljstvo trebao bi preusmjeriti na one koji su, time što su medijima pružili poluinformaciju, zakuhali cijelu priču i uvukli nas u nju. Zaista smatram da mu to nije trebalo i da ne priliči njegovoj funkciji.
Šteta što kao ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana nije liječnik jer bi tada cijelokupnu situaciju sagledavao iz sasvim drugog kuta. Imao bi više senzibiliteta prema bolesnim ljudima, osobito prema osobama s invaliditetom. I mogao bi razumijeti moju brigu i želju da sačuvam mir u ustanovi koja skrbi o 300 osoba s mentalnim teškoćama kojima je još u siječnju 2018. godine ukinuto temeljno ljudsko pravo, pravo na adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Da, u Domu Lobor-grad od siječnja 2018. godine više ne radi liječnik. No, to on zasigurno zna... Naša je snaga u našim medicinskim sestrama/tehničarima i ostalim radnicima koji su vrhunski profesionalci, pa smo do sada uspješno odolijevali proboju virusa SARS CoV-2, pridržavajući se naputaka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Korona se već sutra može pojaviti u Domu Lobor-grad. I ja osobno mogu biti asimptomatski prijenosnik virusa. Očekujem tada njegovo razumijevanje, pomoć i podršku u takvoj situaciji.
Očekujem da o ovakvim temema nećemo više raspravljati putem medija.
Ravnatelju Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana želim puno uspijeha u daljnjem radu! - završava ravnateljica Sviben.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog prometne nesreće na državnoj cesti DC43 Bjelovar-Čazma, u mjestu Gornji Draganec prekinut je promet. Obilazni pravac iz smjera Čazme je: Čazma-Grabovnica-Bojana-Vagovina, a iz smjera Štefanja: Štefanje-Donja Šušnjara-Martinac- Donji Miklouš...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program