Prethodni članak
Sljedeći članak

Prijateljstvo Stubičanca i Nijemaca staro više od 50 godina

Grad Rodgau nastao je spajanjem pet gradova, među kojima je i Weiskirchen, s kojim Grad Donja Stubica prijateljuje od 1966. godine preko nogometnog kluba, a kasnije i kroz gospodarsku i kulturnu suradnju


Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić proteklog je vikenda bio u službenom posjetu prijateljskom gradu Rodgau u Njemačkoj, a povodom 40. obljetnice formiranja Grada Rodgaua, koji je nastao spajanjem pet gradova, među kojima je i Weiskirchen, s kojim Grad Donja Stubica prijateljuje od 1966. godine. Povodom te obljetnice, gradonačelnik grada Rodgau ugostio je, osim gradonačelnika Donje Stubice, i gradonačelnike druga tri grada iz Austrije, Belgije i Francuske, s kojima Rodgau prijateljuje. Svih pet gradova ovom je prilikom potpisalo bijelu knjigu prijateljstva, povelju europskog zajedništva.

– Gradonačelnik Rodgaua Jorgen Hoffman tijekom našeg posjeta upoznao nas je sa svim projektima koji se provode u gradu te svim znamenitostima i želim zahvaliti svim ljudima koji su učinili da ovaj posjet protekne bez ikakvih problema i u ugodnom raspoloženju – rekao je gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić. Povijest Društva prijatelja Donja Stubica – Weiskirchen potječe u 1966. kada je u Donjoj Stubici gostovao nogometni klub iz Weiskirchena. Preko nogometa, ovo se prijateljstvo proširilo i na gospodarsku i kulturnu suradnju, Društvo je službeno osnovano 1977. uz pomoć njemačkih prijatelja, a kao vidljiv znak rada društva, u centru Donje Stubice u Parku Jure Stubičanca, izgrađena je Fontana prijateljstva. Na fešti povodom obljetnice grada Rodgaua na glavnom gradskom trgu upravo je njemačka ekipa Društva prijatelja Donja Stubica – Weiskirchen bila zadužena za pripremu tradicionalne kotlovine, a koliko su bili uspješni govori činjenica da su prodali više od sto porcija. Društvo prijatelja uzajamno se posjećuje svake godine, a gradonačelnik Nikola Gospočić najavio je i kako će gradonačelnik Rodgaua Jorgen Hoffman u službeni posjet stići Donjoj Stubici za manifestaciju Seljačka buna, a ekipa koja je pripremala kotlovinu pozvana je na sudjelovanje na 3. Stubičkoj kotlovinijadi iduće godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook