Prethodni članak
Sljedeći članak

Preventivni projekt #alarmirajse ukuljučio 80-tak učenika i 50-tak nastavnika

Između ostalog učenici su prošli ciklus edukativnih radionica o nenasilnom rješavanju sukoba, prihvaćanja različitosti i toleranciji gdje su učili kako prepoznati nasilje među mladima te kako na odgovarajući način reagirati na nastale sukobe ili probleme


Završava još jedna godina preventivnog projekta #alarmirajse. Raznovrsne projektne aktivnosti bile su usmjerene na smanjenje nasilja među mladima kroz učenje nenasilnog rješavanja sukoba i prihvaćanja različitosti među mladima, te podizanje svijesti o prisutnosti nasilja među mladima kao i o potrebi preventivnog djelovanja. S obzirom na situaciju s pandemijom COVID-19 većina aktivnosti provela se online, putem platforme ZOOM, dok su fizičke aktivnosti provedene uz poštivanje svih epidemioloških mjera.


U projektne aktivnosti bilo je uključeno 80-tak učenika/ca i 49 nastavnika/ca iz 4 partnerske organizacije Srednje škole Pregrada, Srednje škole Krapina, Srednje škole Konjščina, te Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Učenici/e su prošli ciklus edukativnih radionica o nenasilnom rješavanju sukoba, prihvaćanja različitosti i toleranciji gdje su učili kako prepoznati nasilje među mladima te kako na odgovarajući način reagirati na nastale sukobe/probleme i slično. Nakon radionica sudjelovali su na parlaonici na temu "Nasilje među mladima se može iskorijenit" gdje su argumentirali svoje stavove, razmišljanja za ili protiv vezano uz samu problematiku. Edukativne radionice i parlaonicu za učenike/ce proveli su predstavnici Društva psihologa Krapinsko-zagorske županije. Odgojno-obrazovni djelatnici/e su sudjelovali na aktivnosti kroz koju su informirani o ulozi samog Centra za socijalnu skrb Krapina odnosno Podružnice Obiteljskog centra u problematici nasilja, te važnosti pravovremenog djelovanja i odgovarajuće reakcije svih uključenih strana u prevenciju istoga s obzirom na to kako često odgovarajuća reakcija definirana i unutar zakonskih okvira izostaje, te brojni oblici nasilja nisu evidentirani ni procesuirani sukladno pravilima i propisima.


Srednjoškolci/ke su sudjelovali i na kreativnim radionicama fotografije na kojima su promišljali o temama vezanim uz nenasilno rješavanje sukoba među mladima, prihvaćanja različitosti i tolerancije. Fotografije nastale kao rezultat kreativnih radionica predstavljene su na online izložbi https://www.zagor.info/online-izlozbe.
Povodom obilježavanja Dana ružičastih majica učenici/ce i volonteri/ke postavili su info štandove, kreirali različite materijale i izradili pozitivne poruke, zaigrali kvizove. Obilježavanju je prethodila radionica na kojoj su učenici/e pripremili materijale i osmislili način na koji će obilježiti ovaj dan.


U okviru projekta provedena je radionica s volonterima/kama na kojoj su mladi osmišljavali poruke na temu nenasilnog rješavanja sukoba i prevencije nasilja, napravljen je redizajn letka koji sadrži informacije o oblicima nasilja, kako reagirati na nasilje, brojeve telefona gdje potražiti podršku i pomoć. U projektnim aktivnostima sudjelovalo je 48 volontera/ki s 58 volonterska sata.
Projekt #alarmirajse provodi Mreža udruga Zagor u partnerstvu s Društvom psihologa Krapinsko-zagorske županije, Centrom za socijalnu skrb Krapina – Obiteljski centar, Srednjom školom Pregrada, Srednjom školom Krapina, Srednjom školom Konjščina, Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok i Krapinsko-zagorskom županijom. Projekt financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u iznosu od 95.000,oo kuna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook