Prethodni članak
Sljedeći članak

Preslušali smo odabrane skladbe – jubilarna 55. „Krapina“ bit će dobar festival

Nakon prvoga slušanja 20 odabranih popevki za izvođenje na jubilarnom, 55. Festivalu kajkavske popevke, dojam je mnogo povoljniji nego što je bio prošle godine


Nakon prvoga slušanja 20 odabranih popevki za izvođenje na jubilarnom, 55. Festivalu kajkavske popevke, dojam je mnogo povoljniji nego što je bio prošle godine. Bit će dobra „Krapina“ 12. rujna, s odabranom ravnotežom balada i tzv. veselica i ono što je uhu zamjetno – niska odličnih izvedbi, bez obzira je li riječ o vokalno obrazovanim ili zabavno-glazbenim pjevačima! Kad bi se dodjeljivale nagrade, Nina Kraljić bila bi jamačno - „kraljica interpretacije“. Maestralno izvodi popevku „Pod drevom senja drvena hiža“ krapinskoga debitanta (autor glazbe i stihova) Mirka Božića, člana klape „Sv Juraj“ Hrvatske ratne mornarice. Pohvale i aranžmanu Tomislava Presečkog! Među uglazbljenim tekstovima uočljiv je odmak od stereotipa o Zagorcima kao ljubiteljima punih kupica vinskih kapljica i druženja pri klijetima.


Rubača se rasprla

Na festivalsku pozornicu prvi će izaći „međimurski lepi dečko“ Bojan Jambrošić s klapom Brv i poručiti „Pak sem doma“. S pokrićem, jer festivalski je sudionik od 2011. godine, vjeran krapinskome autorskome duetu, skladatelju dr. Nenadu Kukovačecu koji uglazbljuje stihove Radovana Novine, tajnika Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo. Ivica Pepelko kao pjevač neće se pojaviti, a kao skladatelj popevke „Veseli sme kajkavci“ unijet će veselje, jer je izvedbu povjerio publici zanimljivim koprivničkim Curama iz Centra, krapinskim debitanticama. Kad je o damama riječ, posebno se trebaju veseliti Štefice i - vesele vdovice. Hrvoje Herček autor je ode Štefici koja „v četiri vure ona sunce budi, Štefa moja Štefica, ti si moja draga ženica“, a pjevat će je Ivan Benc uz glasovnu potporu vokalne skupine „Kirjales“. U Krapini uvijek rado viđena, Tanja Mršić, inače učiteljica po obrazovanju, i glazbeni joj partner, glumac Duško Modrinić, pjevajući o veseloj vdovici kojoj se „rubača rasprla“, a on, šokiran prizorom, uzviknuo „Jezuš Kristuš i Marija, kakšna je to mlekarija“, neodoljivo podsjećaju na zlatno festivalsko doba kada su takvim šaljivim popevkama Siniše Doronjge pozornicom dominirali raspjevana Višnja Korbar i pokojni glumac Boris Pavlenić. Popevka o vdovici koja je „šoseka kak barjaktar na pol koplja skratila“ jamačno će se slušati u emisijama kajkavskih radijskih postaja. No, se bu prešlo, poručuju vokalno raspoložena Gordana Ivanjek i njezin suprug Žarko Tušek, vjerojatno glazbeno najdarovitiji saborski zastupnik. Uhu se čini kako je to možda njihova do sada najbolja krapinska popevka! Zahvaljujući, dakako, i aranžmanu Tonija Eterovića, koji je zaslužan za „dotjerivanje“ svih popevki prigodom njihova snimanja. Deda sam postal, hvali se estradni doajen Miro Ungar, nevjerojatno glasovno svježa, zapravo, glasovno prenosi emociju Vjeke Martinka. Za njegovim tekstom skladateljski je posegnuo i Rajko Suhodolčan koji će nas s Gupcima uvjeravati kako „mi sme si jeno“. Na veselu je tragu i Paula Jusić, kojoj je suprug Đelo jr. povjerio izvedbu svoje popevke, sa stihovima Mirne Weber, i porukom „držimo se za roke“ i „šmlajhajmo vu travi“.

 

Međimurska vokalna dominacija

Za festivalskim mikrofonom izmjenjivat će se međimurski etno duo Goga i Željko, Željko Grozaj i Katarina Leško, Roko Vušković i Gabriela Hrženjak, a posebnu pozornost svojom emotivnom interpretacijom pobuđuju međimurski lirski tenor Mirko Švenda Žiga, čije je pjevanje melem za uho, i Varaždinka Anita Huđek, inače članica Ansambla narodnih plesova i pjesama „Lado“. Žiga je uglazbio stihove Željka Pavičića „Domovini horvatskoj“ i prema subjektivnoj prosudbi možda je to i najljepša popevka ovogodišnjega Krapinskoga festivala. Krapinskoga miljenika, Adama Končića, čut ćemo u drukčijem pjevačkom izdanju od onoga na kakvoga smo navikli. Za njegovu izvedbu stihove krapinskoga pjesnika Miljenka Hršaka „Vu mojem srcu“ uglazbio je, također domaći dečko, Adalbert Turner Juci. Poštovanje zaslužuje i 85 godišnji Hrvoje Hegedušić koji je svojoj Ljerki “šepnul sem ti, bum te ženil“ i – obećanje je ostvario! No, u Gajevu zavičaju pjevat će se i o – Filipinkama, zahvaljujući debitantima Scifidelity orchestra. Umjetnički ravnatelj Siniša Leopold na festivalsku pozornicu vraća sopranisticu Lidiju Horvat Dunjko, inače profesoricu pjevanja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, koja je ranijih godina redovito nastupala u Krapini. Na jubilarnome festivalu pjevat će uglazbljene stihove Slavice Sarkotić „Čerkica moja, lepa kak sen“. Ne znamo ima li u popevki štogod Lidijine privatnosti, jer njezina je čerkica Antonia uistinu lepa kak sen, k tome i - operna pjevačica!

 

 

 

Čini se kako ovogodišnjim, 55. Festivalom kajkavske popevke dominiraju međimurski glasovi, među kojima je i Filip Hozjak iz Preloga. Jedan od „četiri tenora“ čistoćom i snagom glasa zadivljuje izvedbom popevke Dragutina Dečaka „Nemrem ti reči, kak imam te rad“. Pa ako je već primjetna međimurska vokalna dominacija, nameće se logičnim da posljednji pred festivalski mikrofon izađe naturalizirani Čakovčanec, Đuka Čaić, pjevač osebujne interpretacije i glasa koji će darovati „Božićnu suzu“ Marka Tomasovića. Još je neizvjesno koliko će publike moći u dvorani pratiti festivalski koncert, jer organizator će se pridržavati epidemioloških mjera. Među stotinjak prisutnih, bit će uglavnom protokolarni gosti i predstavnici sponzora. No, oba festivalska koncerta, retrospektivni i večer novih popevki, 12. rujna, izravno će prenositi HRT.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook