Prethodni članak
Sljedeći članak

Preslušali smo ih sve: Ovo su nove popevke koje se sutra izvode na krapinskom Festivalu kajkavskih popevki


Promatraču koji godinama prati naše festivale znano je kako su na svakome neminovni kompromisi, bilo u odabiru skladatelja (zbog njihove profesionalne pozicije kojom mogu pomoći, ali i odmoći, festivalskoj priredbi) ili u odabiru izvođača. Tako ni Festival kajkavskih popevki u Krapini, koji će 9. rujna doživjeti svoje respektabilno 58. izdanje, nije imun od te pojave. Stoga nijednom organizatoru nije lako, jer za njih je taj posao poput plesa na žici! Imperativ je – sve zadovoljiti: festivalske sudionike, pojedine taštine, medije i njihovu znatiželju.

Tajnik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, koje je organizator festivala, krapinski kajkavski tekstopisac i pjesnik, Radovan Novina, to dobro proživljava! Srećom, Festival kajkavskih popevki nema natjecateljski karakter, pa se u krapinskim kuloarima ne čuju šaptanja o namještenosti nagrada, diktatu diskografa, a obvezni nastupi u prelijepim narodnim nošnjama bitno su olakšanje izvođačima, neopterećenim modnim diktatima. K tome, pridonose vizualnoj ljepoti događaja u kojemu uživaju i publika u festivalskoj dvorani i gledatelji ispred TV ekrana. HRT će izravno, na Prvom programu, prenositi krapinsku festivalsku priredbu, čiji će voditelji biti Maja Ciglenečki i Ivan Fedor.

Sedamdesetak popevki na natječaju

Organizatori kažu da je na natječaj prispjelo sedamdesetak popevki, od kojih je prosudbeno povjerenstvo u sastavu:dirigent Siniša Leopold, producent Toni Eterović, TV urednik Željen Klašterka, radijski novinar i voditelj Zlatko Turkalj Turki i Radovan Novina, odabralo 23 za javno izvođenje, među kojima su i njihovi uradci, s iznimkom Turkija!? Sve su snimljene u studiju Tonija Eterovića, u mnogome zaslužnom za festivalski uspjeh. Naime, u sjeni popevki i njihovih izvođača uvijek ostaju aranžeri, zaslužni za konačni izvedbeni oblik popevke. Tako je Toni kao aranžer potpisao pet popevki, Siniša tri, kao i Nino Krznar, a uz njih aranžeri ovogodišnjih popevki su i Robert Mihovilić, Tomislav Presečki, Antun Tomislav Šaban, Karlo Kukovačec, Aleksandar Valenčić, Darko Berović, Hrvoje Hegedušić i Goran Kovačić.

Cvekova baka purgerica Maja

Preslušali smo sve popevke i opći je dojam kako će subotnja festivalska večer kajkavcima biti ugodni glazbeni doživljaj, bogat baladnim laganicama i siromašan zdravicama i veselicama, kakve Zagorci vole u svojoj svakodnevici, ali ih kronično nedostaje.

"Megla bela" krapinskih Iliraca, "Kaj bi rekli Zagorci" s domoljubnim prizvukom festivalskog povratnika, Sinjanina Dražena Žanka, "Vu kleti" etno dua Goga i Željko koji će prvi izaći pred festivalski mikrofon i zdravica "Zdigni, zdigni kupicu" dugogodišnje sudionice Adele Dobrić Jelače, skladateljice i članice negdašnjeg Kvarteta "Melos", popevke su čije bi izvedbe trebale pridonijeti veselijem ugođaju. Nostalgičari će se prisjetiti festivalske prošlosti, ali zaludu su usporedbe, jer skladatelja tipa Čakleca, Kalogjere, Mihaljinca, Doronjge, Bogliunija, Crneka … više nema, ni tekstopisaca/pjesnika tipa Drage Britvića, Ane Bešenić, Zlatka Crneca, Ančice Koprek, Ljubice Konjević, Jure Stubičanca, Milana Sigetića ili Miše Doležala.

Usporedba možda i nije uputna, jer novo je vrijeme, nove su generacije zauzele pozicije uglednih prethodnika, današnja publika ima svoje ljubimce, a oni, da bi estradno opstali, uklapaju se u trendove i tako "idu dani, idu cajti". Skladateljski su debitanti Robert Grubišić sa Kvarnera, Krapinčanka Anamarija Klasić i popularni Trešnjevčanin Matija Cvek koji je, u suradnji s Tomislavom Presečkim, uglazbio stihove "Roka noči" svoje bake, "purgerice" Maje.

Iznenađenje Adama Končića

Za Žarka Tušeka već smo obznanili kako bi njegova popevka "Moram ti reči" mogla konkurirati i za Zagrebački festival, kao što bi i Adam Končić popevku "Dvije kaplje vode", autora Ivana Kovačića, mogao otpjevati i na Chansonfestu. Adam će publici jamačno biti iznenađenje, jer će čuti popevku s blagim erotskim nabojem, bitno drukčiju od onih po kakvima ga je publika zavoljela.

 

Krapinski nocturno

Fundus popevki posvećenih Krapini bit će obogaćen s dvije nove popevke. "Krapinski nocturno" Ivana Hršaka Belka u maestralnoj interpretaciji sopranistice Josipe Lončar i "Zapopevaj Krapini" Antuna Stašića koji je uglazbio stihove krapinskoga veterana Milivoj Pašičeka. Sentimentalnije raspoloženima možda će i oči zasuziti, slušajući Gabrielu Hrženjak i "Kirjales", koji će izvesti popevku Ivice Pepelka "Fala ti mama zanavek". Posebnu pozornost i poštovanje zaslužuje doajen Hrvoje Hegedušić koji se na krapinskoj pozornici prvi put pojavio 1973. godine. I ove će ponovno, a u studenome zakoračit će u 89. godinu. Još je u njega stvaralačkoga potencijala i potrebe za estradnom prisutnošću, jer ljetos je pjevao i na festivalu u Kastvu, a krasi ga postojanost skladateljsko-glasovne kvalitete.

Pozornost zaslužuje i dvojac, krapinski dragulji dr. Nenad Kukovačec, stomatolog po obrazovanju, koji uglazbljuje tekstove pajdaša Radovana Novine, a Bojan Jambrošić njihov je ekskluzivac. To su krapinski dečki s neizmjernim entuzijazmom i istinski im je stalo do svijetle budućnosti kajkavske popevke! A tu ljubav gaje od dječačkih dana. I tako, popevka do popevke, niska prelijepih interpretacija… i na kraju ubrat ćemo s Barbarom Suhodolčan Vrbicki "Rožu črlenu", s mladim Val Ivanom Klašterkom popevali bumo rodnome kraju, susreli bumo "Crvenkapicu i vuka" (Duško Modrinić i Ženski vokalni ansambl "Sotelia" iz Huma na Sutli), a kad se probudimo nakon "Meglene zorje" (Andrina Frleta) i pomislimo "Kak da je ščera bilo" (Martina Majerle), pogledamo na breg je li "Spiju stare kleti" (Iva Ranogajec Inkret i Queentete), pitat ćemo Mirka Švendu Žigu kome je Hrvoje Herček namijenio pitanje "Če bi štela moja biti" i zaključiti kak je Krapinski festival ipak "Naš Božji dar" (Lucija Jelušić Šimatović i Filip Hozjak).

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook