Prethodni članak
Sljedeći članak

PRESICA MINISTARSTVA ZDRAVSTVA: Zbog koronavirusa podiže se stupanj pripravnosti i uvode nove mjere

Ministarstvo zdravstva sazvalo je izvanrednu konferenciju za novinare


foto: screenshot Facebook Index.hr livestream

Ministarstvo zdravstva sazvalo je izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj predstavlja nove mjere za prevenciju širenja koronavirusa.

- Važno je da javnost uvijek bude informirana o epidemiji. Na početku naglašavam, da je u preko 80 posto slučajeva klinička slika doista blaga. Ne treba dizati paniku. Krizni stožer djelovat će u dva pravca - spriječiti ulazak virusa u RH, što neće ovisiti samo o našim naporima. I drugo, kada se virus pojavi, da na pravi način reagiramo i ograničimo širenje – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš prenosi  Index.  Podižemo stupanj pripravnost na veću razinu, ali nema mjesta panici - kazao je Beroš.

Lombardija i Veneto u Italiji su područja za koja mi uvodimo posebne mjere, kazano je na konferenciji. Te mjere će se uskoro odnositi i na pokrajine Emiglia,Romana i područje Verone. Građani Hrvatske koji se vraćaju bit će stavljeni pod nadzor. Policija će ih pitati odakle dolaze, i potom će biti izdano rješenje o epidemiološkom nadzoru. Epidemiolog će svaki dan provjeravati zdravstveno stanje. Ako osoba ima simptome, ona će odmah biti izolirana – rečeno je na konferenciji.

Index prenosi kako će  strani građani morati graničnoj policiji dati podatke o tome odakle dolaze i kamo putuju. Ukoliko putuju na jedan dan i zdravi su, te izjave da nisu bili u kontaktu s osobama koje imaju respiratornu bolest, dobit će dozvolu da na jedan dan uđu u Hrvatsku.

Ministar kaže kako zaštitna maskica ne skuži u preventivne svrhe. - Ona je dobra za bolesnike da spriječe širenje bolesti. Nije preporuka da se nose maske ako niste zaraženi - kazao je ministar. Na presici je istaknuto kako za sada u Hrvatskoj nema potvrđenog slučaja zaraze. - U ovom trenutku kapaciteti su ograničeni na infektološke odjele, ali su razrađeni scenariji za proširenje kapaciteta - rečeno je na presici na upit o tome gdje će biti smješteni zaraženi ako se epidemija proširi i na Hrvatsku, prenosi Index.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook