Prethodni članak
Sljedeći članak

Presečki: 'U pet zagorskih gradova i općina gradit ću kolodvore, zgrade i hotele'

Kako je najavio vlasnik Presečki grupe, Antun Presečki, već ove jeseni u Pregradi počinje gradnja kolodvora sa stambeno-poslovnom zgradom, hostelom i podzemnom garažom. Potom slijedi slična investicija u još četiri zagorska grada i općine


Svi oni koji posljednjih dvadesetak godina barem povremeno navrate u Pregradu, svjedoče kako se taj zagorski gradić konstantno razvija, ne samo zbog državnih, županijskih i gradskih investicija i projekata, već i zbog velikih ulaganja privatnih investitora. Posebno je to aktualizirano u posljednjih nekoliko godina, pa su tako i sada u tijeku brojne veće ili manje privatne investicije, a isto tako, sudeći prema najavama, taj bi se trend trebao u narednom razdoblju trebao čak i dodatno intenzivirati.

 

Poduzetnički kraj

Pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj stoga itekako ima razloga za zadovoljstvo. – Drago mi je da smo prepoznati kao mjesto poželjno za ulaganje. Ovo je uvijek bio poduzetnički kraj, kako sam grad Pregrada, tako i okolne općine. Mi smo konstantno ulagali u infrastrukturu i poduzetnički zonu, a imamo i razna oslobođenja za privatne investitore pa vjerujem da je i to barem dijelom doprinijelo činjenici da privatni sektor kod nas puno investira. Ono što je uvijek dobar pokazatelj je rast broja zaposlenih na području grada. Mi imamo 2150 zaposlenih i po tome smo četvrta jedinica lokalne samouprave na području Krapinsko – zagorske županije. Iznad nas su samo Krapina i Zabok, koji imaju i puno više stanovnika, kao i Hum na Sutli, koje je industrijsko središte. Znači, ima jedinica lokalne samouprave u Zagorju koje imaju više stanovnika od Pregrade, ali nemaju toliko zaposlenih. To je samo jedan od pokazatelja – rekao nam je Vešligaj.

 

Razvoj stanogradnje

Veći broj zaposlenih na jednom području uvijek za sobom poteže i veću potrebu za stambenim jedinicama, pa se tako, uzročno-posljedično, u Pregradi dogodio svojevrsni 'boom' u stanogradnji. – Svakako nas raduje da je, osim u poslovne objekte, dosta ulaganja i u stanogradnju. Prema podacima koje imamo, trenutno je u Pregradi u planu izgradnja nekih stotinjak stanova. Neki se grade, neki su u fazi projektiranja, a neki su u planu. Šezdesetak ih imamo sad u fazi projektiranja i to će sigurno ići u izgradnju. Neke od tih su kuće s nekoliko stanova, a neke su i višestambene zgrade, a kod nekih se radi i o kombinaciji, odnosno, poslovno – stambenim zgradama. Tako da je Pregrada prepoznata i kao poželjno mjesto za stanovanje, jer ne vjerujem da bi privatni investitori investirali toliko u stanogradnju da nema potražnje, a i svi koji su do sad izgradili stanove su ih u vrlo kratkom roku prodali – kaže gradonačelnik.

 

Brojne investicije

Osim City marketa, veliko poslovno-stambene zgrade čija je izgradnja u tijeku i o kojoj smo već u više navrata pisali, u poodmakloj fazi izgradnje također je još nekoliko velikih privatnih investicija. – Imamo dosta veliku investiciju od strane Spara, dakle, velikog trgovačkog centra, koja je već pri kraju i za koju se očekuje da će biti u potpunosti završena tijekom ljetnih mjeseci. Imamo i nekoliko manjih stambenih zgrada koje su napravljene, a čiji investitori sada grade i nove, dodatne zgrade. Također, tu je i najava Presečki grupe da će ove godine početi s izgradnjom novog autobusnog kolodvora sa stambeno - poslovnom zgradom i hostelom. Isto tako, u mnogim dijelovima Pregrade investitori planiraju graditi kuće s po nekoliko stanova. Tako da me sve te investicije uistinu raduju – rekao nam je Vešligaj.

Novi kolodvor

Kako zbog svoje veličine, tako i zbog infrastrukturne važnosti, bez sumnje je najzanimljivija najava izgradnje novog autobusnog kolodvora u samom centru Pregrade, budući je postojeći u izrazito lošem stanju i, složit će se mnogi, estetski narušava dojam Pregrade kao malog, šarmantnog zagorskog gradića. No, kako nam je najavio Antun Presečki,  vlasnik Presečki Grupe, u čijem vlasništvu je kolodvor, to će se uskoro promijeniti. Čak štoviše, ne planira se izgradnja samo novog kolodvora, već čitavog jednog kompleksa vrlo bogatog sadržajima, koji će bez sumnje biti jedna od većih prekretnica u razvoju Pregrade.  -Idejno rješenje za investiciju u Pregradi je gotovo, dobivene su sve potrebne dozvole i sad se radi glavni projekt. Što se tiče sadržaja, bit će tu autobusni kolodvor, poslovni prostori, stambeni prostori, jedan dio će biti i hostel, a bit će tu i podzemna garaža – najavio je Presečki.

Vodstvo sina i kćeri

Kako nam je ispričao, i on sam smatra da ovakav kolodvor kakav je sada narušava izgled Pregrade, a u svojoj novoj investiciji ima, kaže, i jedan osobni moment, odnosno motiv. – Moja je deviza da sve kaj napišeš i sve kaj sagradiš ostaje, a ostalo se zaboravlja. Devedestih godina sam u Pregradi napravio svoju pekaru, 2011. godine smo je kompletno obnovili, i zgradu i pekaru, i tamo nam je ostao još kolodvor iz vremena Croatiatransa, kojeg smo poslije mi kupili. I on je takav kakav je. Nije primjeren jednoj Pregradi. Napravljen je prije četrdeset godina, nikad nije ni završen kako je trebalo, tako da sam ja odlučio da nešto za svog života poklonim Pregradi. Uz Pregradu, bit će tu i Krapinske Toplice, Veliko Trgovišće, Zlatar i Ivanec. To je, dakle, pet projekata koje, ukoliko budem živ i zdrav, želim u ovom periodu realizirati sa svojom djecom, sinom i kćerkom, koji su sad na čelu firme. Dakle, moja djeca će to investirati i financirati, a ja ću im tu pomoći sa svojim idejama – najavio je Antun Presečki.

Suradnja s gradom

Kako je rekao, vrijednost same investicije u Pregradi znat će se po dovršetku kompletne projektne dokumentacije, a Presečki vjeruje da će radovi početi već ove jeseni. – Uvijek napominjem da ako projektiranje traje godinu dana, objekt se mora izgraditi za šest mjeseci. To je moja deviza. Priprema se i projektna dokumentacija za Krapinske Toplice, gdje će uz kolodvor biti i stambena zgrada, trgovački centar te jedan hotel, a u Velikom Trgovišću, Zlataru i Ivancu će uz kolodvor biti stambeno-poslovne zgrade. To su sve lokacije gdje imamo svoju imovinu – rekao je Presečki te posebno naglasio dobru suradnju s pregradskim gradonačelnikom. – Marko Vešligaj je mlad i perspektivan dečko koji se trudi da nešto u Pregradi napravi, tako da smo odmah nas dvojica 'kliknuli'. Mi smo sad unutar mjesec dana dobili sve potrebne dozvole i sad je došlo vrijeme da krenemo u realizaciju. I taj naš novi kompleks će izgledati dominantno u Pregradi. Izdići će Pregradu nekoliko stepenica više – najavio je poznati zagorski poduzetnik, Antun Presečki.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook