Prethodni članak
Sljedeći članak

Premijer Plenković predstavio Zakon o obnovi

Na sjednici Vlade usvojen je Nacrt prijedloga zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije

  • sjednica Vlade

    Patrik Macek/PIXSELL


Na sjednici Vlade usvojen je Nacrt prijedloga zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Premijer Andrej Plenković je predstavio Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom. - Konzultirali smo sve zainteresirane dionike, građevinare, arhitekte, konzervatore, komore, građane. Ovaj zakon odnosi se na vrlo širok krug ljudi i dugoročan je. Želimo što širi konsenzus i sa oporbom i drugim dionicima. Išlo bi prema modelu da 60 posto financira Vlada, 20 posto jedinice lokalne samouprave i 20 posto vlasnici - rekao je Plenković i dodao kako će se oformiti Fond te kako će se Vlada angažirati na pribavljanju sredstava za obnovu, kako prenosi Dnevnik.hr.

Vlada je, rekao je Plenković, podnijela zahtjev za Fond solidarnosti, a u kolovozu bi moglo doći do odluke o akontaciji od 89 milijuna eura, a ukupan bi iznos u Fondu mogao biti do 500 milijuna eura, napomenuo je. - 10 sekundi potresa će iziskivati 10 godina obnove - rekao je Plenković i dodao kako će Zakon ići u dva čitanja, jedno idući tjedan, a jedno u kolovozu kad se Sabor opet sastane.

Na sjednici Vlade našlo se i Izvješće predsjednika Vlade Republike Hrvatske o izvanrednom sastanku Europskoga vijeća održanom od 17. do 21. srpnja 2020. Plenković rekao je kako mu je žao što u Hrvatskoj nisu održani svi planirani sastanci, a vezano za Hrvatsko predsjedanje EU. - Sadržajno, mislim da smo napravili puno - rekao je Plenković i zahvalio svima koji su bili angažirani. Vlada premijera Andreja Plenkovića i njezin program dobili su sinoć povjerenje Hrvatskog sabora. Premijer je pritom poručio kako će nastojati opravdati dobiveno povjerenje koje doživljava "kao obvezu i šansu" i za Vladu i za sve hrvatske građane, kako piše Dnevnik.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook