Prethodni članak
Sljedeći članak

Preko 40 milijuna kuna ulaganja u protupotresnu obnovu javnih zgrada i cesta na području grada

U Donjoj Stubici u tijeku su četiri velika projekta konstruktivne obnove od potresa


U gradu su u tijeku četiri velika projekta vezana za protupotresnu objavu javnih zgrada. I dok je obnova na zgradi Pučkog otvorenog učilišta pri kraju, u zamahu su radovi na dvorcu Stubički Golubovec, Fellerovoj zgradi i obnovi Crkve Presvetog trojstva, a radovi na obnovi stare zgrade Caritasa tek bi trebali krenuti.

Radovi na zgradi POU

Financijski najizdašniji je svakako projekt protupotresne obnove dvorca Stubički Golubovec. To je projekt koji osim obnove i sanacije dvorca obuhvaća i uređenje tavana Fellerove zgrade, gdje će se smjestiti trajni depo udruge Kajkaviana (koja je prije početka radova na obnovi djelovala upravo u prostorima dvorca). Radovi na zgradi Pučkog otvorenog učilišta pri kraju su. No, kako nam je rekao gradonačelnik Nikola Gospočić, dosadašnji izvođač radova raskinuo je ugovor. – Trenutno smo u dogovoru s drugim izvođačem radova, koji bi sve to trebao završiti. Što se tiče konstruktivne obnove, treba još staviti glazuru – pojasnio je gradonačelnik. Potom će se krenuti u daljnje unutarnje uređenje prostora, kamo bi se trebala vratiti knjižnica (koja je sada smještena u Domu kulture) i Pučko otvoreno učilište, a dinamika radova ovisit će o raspoloživim financijskim sredstvima.

Obnova najstarije zgrade

Grad je na Fond prijavio i protupotresnu obnovu stare zgrade Cartitasa. Zgrada koja je bila u devastiranom stanju, a zadnjih nekoliko godina bila je u koncesiji jednog privatnika koji ju je namjeravao obnoviti, dodatno je stradala u petrinjskom potresu. Zgrada je vraćena Gradu Donja Stubica, koji kreće u protupotresnu obnovu. – Odobrena su sredstva od 4 milijuna kuna. Trenutno čekamo suglasnost nadležnog ministarstva na projekt, a čim to dobijemo, objavljujemo javnu nabavu za izvođača radova i vjerujem da ćemo do 15. veljače imati otvoreno gradilište i početak radova – kaže Gospočić. Dodaje i kako još uvijek nije definirana konačna namjena zgrade, nakon što se obnovu. – Za početak, najvažnije je da se napravi konstruktivna obnova, koja obuhvaća popravljanje krova, ojačavanje zidova, da se maknu one ružne skele oko nje, da se sve počisti i uredi, kako više unutra ne bi curila voda. Vrlo nam je teško za sada reći kakva će biti konačna namjena zgrade, no namjena će joj biti javna, za neke društvene sadržaje, kao neki društveni centar – pojašnjava gradonačelnik. Kako bi se kompletno uredila, bit će to investicija sigurno veća od 12 milijuna kuna, no zajedno s već uređenim Parkom obitelji Feller, Fellerovom zgradom koja polako dobiva svoju namjenu, i ova, najstarija zgrada u Donjoj Stubici, dobit će novi sjaj, u jednoj novoobnovljenoj jezgri grada.

Slijedi i obnova oštećenih cesta

Sve u svemu, uz projekt obnove donjostubičke crkve, koji provodi Župa, radi se o projektima vrijednosti oko 30 milijuna kuna, a gradonačelnik Nikola Gospočić kaže i kako je predan zahtjev za dodatnih 20 milijuna kuna, kako bi se radovi mogli završiti na najkvalitetniji način. Osim ovih velikih spomenutih, ostali projekti vezani uz Fond solidarnosti odnose se na cestovnu infrastrukturu, odnosno na sanaciju asfalta na nerazvrstanim cestama koje su stradale u potresu. Jedna je cesta već sanirana prošle godine, i to u Hižakovcu, čija je ukupna vrijednost bila 760 tisuća kuna, a sanacije dijelova 12 ostalih dionica cesta koje su stradale u potresu Grad je prijavio na natječaj Krapinsko – zagorske županije za što je ukupno dobio 6,5 milijuna kuna iz Fonda. Gradonačelnik kaže kako je to sve zajedno oko 40 milijuna kuna ulaganja u Donju Stubicu, samo preko Fonda, vezano uz protupotresnu obnovu. Inače, konstruktivna obnova počela je i na privatnim objektima, jedna od njih je zgrada u samom centru grada, nasuprot crkve, a svakako je važno spomenuti i da su dvoje obitelji potpisale ugovore s Fondom za izgradnju zamjenskih kuća, čiji početak se očekuje u ožujku.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook