Prethodni članak
Sljedeći članak

Pregrada će ove godine asfaltirati 2,3 km cesta te poticati razvoj u brdovitim naseljima

Osim uređenja cesta i ulica, ulagat će se u rekonstrukciju javne rasvjete, vodoopskrbu, sanaciju klizišta te uređenje dječjih i sportskih igrališta


Među značajnijim komunalnim projektima u ovoj godini su radovi na uređenju cesta i ulica za koje je predviđeno 1.758.000 kuna te za njihovo održavanje 1.203.300,00 kn. Za održavanje javnih površina i zimsko održavanje cesta predviđeno je 670.700,00 kn, a za održavanje javne rasvjete 430.000,00 kn te za izgradnju i rekonstrukciju javne rasvjete 150.000,00 kn. I ove godine Grad je osigurao sredstva za mjeru za razvoj brdskih područja, i to 250 tisuća kuna.

'Pregrada nepravedno nije uvrštena u brdsko područje'
-Ova mjera po prvi puta je uvedena 2020. godine te je polučila veliki uspjeh. Naime, Grad Pregrada nije uvršten u brdsko područje, što smatramo nepravednim jer pojedina naša naselja po svim karakteristikama spadaju u taj status. Stoga smo sami uveli mjeru za brdska područja pa smo na taj način asfaltirali jednu dionicu ceste na brdskom terenu i to u dužini od 930 metara, a s ciljem razvoja komunalnog gospodarstva na području Grada Pregrade - rekao je gradonačelnik Marko Vešligaj.

Razvoj brdovitih naselja
Dodajmo kako se ta prometnica nalazi sna brdovitom terenu i visokoj nadmorskoj visini čime je održavanje, pogotovo u zimskim uvjetima, veoma zahtjevno i otežano. Njeno stanje bilo je u lošem stanju zbog duljine dionice te utjecaja nepovoljnih vremenskih uvjeta, a posljedično je otežan pristup i prometovanje javnim službama, hitnoj pomoći, komunalnim društvima te drugima. -Grad Pregrada će i u 2021. godini poticati održivi razvoj brdovitih naselja Grada Pregrade u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne komunalne, društvene, socijalne i javne infrastrukture, pripreme infrastrukture kao preduvjeta za ulaganja i gospodarski oporavak i otklanjanja posljedica nastalih usred vremenskih nepogoda u svrhu njihove gospodarske, socijalne i demografske revitalizacije – rekao je gradonačelnik Vešligaj.

Iznad 300 mnv
Ističe kako će se poticati naselja iznad 300 m nadmorske visine, a u koja spadaju naselja BregiKostelski, Donja Plemenšćina, Gabrovec, Gornja Plemenšćina, Kostel, Kostelsko, Mala Gora, Martiša Ves, Sopot, Velika Gora, Vinagora, VrhiPregradski, VrhiVinagorski i Cigrovec. Predmet ulaganja može biti i izvan gore navedenih naselja ako se radi o integriranom ulaganju koje obuhvaća područje više naselja uz uvjet da barem jedno naselje spada u imenovana naselja, a prioritete ulaganja Grad Pregrada će određivati u suradnji s Mjesnim odborima Grada Pregrade. Inače, prošle godine na području grada Pregrade asfaltirano je 2,3 kilometra nerazvrstanih cesta. Toliko se planira i ove godine.

Sanacija klizišta, uređenje igrališta i vodoopskrba
Iznos od 400 tisuća kuna osiguran je i za sanaciju klizišta. Naravno, osigurana su i sredstva za uređenje dječjih i sportskih igrališta po mjesnim odborima. Pregrada ponosno nosi titulu Grada prijatelja djece te redovito održava, uređuje i oprema dječja igrališta kako bi maliPregračani bezbrižno mogli uživati u dječjim radostima na otvorenome. I dalje planiramo ulaganja u sustav odvodnje i vodoopskrbe za što smo osigurali 400 tisuća kuna te se nastavljaju radovi na vodoopskrbnom sustavu na Vinagori kako bismo osigurali vodu svim stanovnicima Pregrade - rekao je Vešligaj. - Naš proračun nije veliki pa tako ni naši brojni projekti nisu veliki svojim iznosom, međutim, uvijek nastojimo držati ravnotežu i obratiti pažnju na ulaganja i u sustave obrazovanja, kulture, turističkog razvoja, malog gospodarstva i ostale društvene djelatnosti – zaključuje gradonačelnik.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Pojačan oprez potreban je zbog srne na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između 48. i 52. km.  U cijeloj zemlji uvjeti za vožnju su povoljni i vozi se bez posebnih ograničenja, a na dionicama cesta gdje se zbog radova vozi uz privremenu re...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program