Prethodni članak
Sljedeći članak

Pregrada će ove godine asfaltirati 2,3 km cesta te poticati razvoj u brdovitim naseljima

Osim uređenja cesta i ulica, ulagat će se u rekonstrukciju javne rasvjete, vodoopskrbu, sanaciju klizišta te uređenje dječjih i sportskih igrališta


Među značajnijim komunalnim projektima u ovoj godini su radovi na uređenju cesta i ulica za koje je predviđeno 1.758.000 kuna te za njihovo održavanje 1.203.300,00 kn. Za održavanje javnih površina i zimsko održavanje cesta predviđeno je 670.700,00 kn, a za održavanje javne rasvjete 430.000,00 kn te za izgradnju i rekonstrukciju javne rasvjete 150.000,00 kn. I ove godine Grad je osigurao sredstva za mjeru za razvoj brdskih područja, i to 250 tisuća kuna.

'Pregrada nepravedno nije uvrštena u brdsko područje'
-Ova mjera po prvi puta je uvedena 2020. godine te je polučila veliki uspjeh. Naime, Grad Pregrada nije uvršten u brdsko područje, što smatramo nepravednim jer pojedina naša naselja po svim karakteristikama spadaju u taj status. Stoga smo sami uveli mjeru za brdska područja pa smo na taj način asfaltirali jednu dionicu ceste na brdskom terenu i to u dužini od 930 metara, a s ciljem razvoja komunalnog gospodarstva na području Grada Pregrade - rekao je gradonačelnik Marko Vešligaj.

Razvoj brdovitih naselja
Dodajmo kako se ta prometnica nalazi sna brdovitom terenu i visokoj nadmorskoj visini čime je održavanje, pogotovo u zimskim uvjetima, veoma zahtjevno i otežano. Njeno stanje bilo je u lošem stanju zbog duljine dionice te utjecaja nepovoljnih vremenskih uvjeta, a posljedično je otežan pristup i prometovanje javnim službama, hitnoj pomoći, komunalnim društvima te drugima. -Grad Pregrada će i u 2021. godini poticati održivi razvoj brdovitih naselja Grada Pregrade u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne komunalne, društvene, socijalne i javne infrastrukture, pripreme infrastrukture kao preduvjeta za ulaganja i gospodarski oporavak i otklanjanja posljedica nastalih usred vremenskih nepogoda u svrhu njihove gospodarske, socijalne i demografske revitalizacije – rekao je gradonačelnik Vešligaj.

Iznad 300 mnv
Ističe kako će se poticati naselja iznad 300 m nadmorske visine, a u koja spadaju naselja BregiKostelski, Donja Plemenšćina, Gabrovec, Gornja Plemenšćina, Kostel, Kostelsko, Mala Gora, Martiša Ves, Sopot, Velika Gora, Vinagora, VrhiPregradski, VrhiVinagorski i Cigrovec. Predmet ulaganja može biti i izvan gore navedenih naselja ako se radi o integriranom ulaganju koje obuhvaća područje više naselja uz uvjet da barem jedno naselje spada u imenovana naselja, a prioritete ulaganja Grad Pregrada će određivati u suradnji s Mjesnim odborima Grada Pregrade. Inače, prošle godine na području grada Pregrade asfaltirano je 2,3 kilometra nerazvrstanih cesta. Toliko se planira i ove godine.

Sanacija klizišta, uređenje igrališta i vodoopskrba
Iznos od 400 tisuća kuna osiguran je i za sanaciju klizišta. Naravno, osigurana su i sredstva za uređenje dječjih i sportskih igrališta po mjesnim odborima. Pregrada ponosno nosi titulu Grada prijatelja djece te redovito održava, uređuje i oprema dječja igrališta kako bi maliPregračani bezbrižno mogli uživati u dječjim radostima na otvorenome. I dalje planiramo ulaganja u sustav odvodnje i vodoopskrbe za što smo osigurali 400 tisuća kuna te se nastavljaju radovi na vodoopskrbnom sustavu na Vinagori kako bismo osigurali vodu svim stanovnicima Pregrade - rekao je Vešligaj. - Naš proračun nije veliki pa tako ni naši brojni projekti nisu veliki svojim iznosom, međutim, uvijek nastojimo držati ravnotežu i obratiti pažnju na ulaganja i u sustave obrazovanja, kulture, turističkog razvoja, malog gospodarstva i ostale društvene djelatnosti – zaključuje gradonačelnik.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook