Prethodni članak
Sljedeći članak

Preferencijalni glasovi: Hajdaš rekorder! Tušek dobio više od Šimunića, Drele više od Habijana i Gregurovića


Kad su u pitanju preferencijalni glasovi, apsolutni rekorder u trećoj izbornoj jedinici je šef zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, koji je osvojio 21.765 preferencijalnih glasova.

Koliko je to velika brojka najbolje pokazuje usporedba s preferencijalnim glasovima koje su osvojila trojica župana, međimurski, varaždinski i zagorski.

Matija Posavec tako je u III. izbornoj jedinici drugi po broju osvojenih preferencijalnih glasova sa 16.241 osvojenim glasom, HDZ-ov varaždinski župan je treći s 9.599 glasova, a Željko Kolar četvrti s 5.760 osvojenih glasova.

Kad su u pitanju poznatiji zagorski političari, koji su bili kandidati na jučer održanim izborima za Hrvatski sabor, zanimljivo je da u Sabor ne ulazi Davor Dretar Drele, iako je njegov Domovinski pokret s 5,05% osvojenih glasova u III. izbornoj jedinici prešao izborni prag.

No, D'Hondtova metoda raspodjele je 'neumoljiva', tako da je na koncu Dretar ostao bez mandata, iako je on osobno dobio 4.699 preferencijalnih glasova.

Za usporedbu, dobio je više od ministra Damira Habijana, koji je osvojio 4.385 preferencijalnih glasova, ali i od predsjednika zagorskog HDZ-a, Zorana Gregurovića, koji je dobio 4.649 preferencijalnih glasova. Njih obojica osigurala su saborski mandat, Gregurović kao drugi, a Habijan kao peti na listi.

No, nije Dretar nadmašio samo HDZ-ovce koji ulaze u Sabor, već i sve druge koji su osvojili mandat, osim, dakako, gore navedene 'prve četvorke'.

Naime, iako je poprilično bila aktivna u 'preferencijalnoj kampanji', zlatarska gradonačelnica, SDP-ovka Jasenka Auguštan - Pentek dobila je 2.002 preferencijalna glasa, a saborski mandat osvojila je kao šesta na listi koalicije 'Rijeke pravde'.

Žarko Tušek kao šesti na listi HDZ-a za sada ne osvaja mandat, no, budući da Stričak kao župan ne može, sukladno zakonu, biti saborski zastupnik, Tušek ima velike šanse da uđe u Sabor. On je pak osvojio nemalih 3.324 preferencijalnih glasova.

Zanimljivo je njegov rezultat usporediti s njegovim u javnosti najvećim i najpoznatijim političkim oponentom, nositeljem Neovisne liste i oroslavskim gradonačelnikom Viktorom Šimunićem. Šimunić je, naime, osvojio 2.793 glasa.

Kad su u pitanju političari iz Krapinsko - zagorske županije, zavidan broj preferencijalnih glasova osvojila je i načelnica općine Lobor, Ljubica Jembrih, koju je direktno podržalo 2.014 birača, no ona kao deveta na listi HDZ-a za sada ima samo 'dogovorne' šanse za ući u Sabor.

Kao trećem na listi Nezavisne platforme Sjever, saborski mandat vjerojatno se 'smiješi' i načelniku Velikog Trgovišća Robertu Grebličkom, budući da nositelj liste, međimurski župan Matija Posavec, ne može ući u Sabor jer obnaša 'nespojivu dužnost', odnosno, dužnost župana.

Greblički je osvojio 551 preferencijalni glas, a lista NP Sjever dva mandata.

Napominjemo, riječ je o još uvijek neslužbenim, privremenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook