Prethodni članak
Sljedeći članak

Predstavljeno ljetno, 14. izdanje GFUK - a, koje u 17 dana donosi čak 32 predstave

Prvu predstavu, 'Šund naš svagdašnji', koja otvara festival 18. lipnja, predstavio je na konferenciji za novinare sam autor Robert Krajinović


U Krapini je danas predstavljeno 14. izdanje Glumačkog festivala u Krapini i po Zagorju. Adam Končić, predsjednik Kulturne udruge „GFUK“ prezentirao je bogat program festivala, koji kreće 18. lipnja, komedijom Roberta Krajinovića 'Šund naš svagdašnji' u produkciji Adam scene iz Zagreba.

Idućeg dana, 19. lipnja, na redu je komedija Gruntovčani, Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, 26. lipnja Zagrebačko gradsko kazalište Komedija dolazi s predstavom ‘Brat bratu’, a 3. srpnja na redu je predstava ‘Hotel Zagorje’ Dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.

- To su četiri predstave koje će igrati kroz 3 vikenda ovdje u Krapini, a uz popratne programe svakako treba napomenuti da imamo jednu prebogatu subotu 3. srpnja u Krapinu, gdje će se dogoditi Književna večer ili predvečerje od 18 sati u atriju Galerije grada Krapine. Bit će to druženje s domaćim književnikom, rodom iz Krapine, Ivanom Hercegom, gdje će sudjelovati glazbeni gosti, Barbara Suhodolčan i Oliver Belošević, a moderatorica susreta bit će Elvira Belošević. Tu večer uoči predstave Hotel Zagorje će nastupiti i ponajbolji par Plesnog centra Zagreb by Nicolas – napomenuo je Končić.

Što se tiče predstava po Zagorju, tu su također 4 naslova. Komedija ‘I živjele su sretno’ gostovat će u Novom Marofu, Zaprešiću, Desiniću, Brdovcu i Konjščini. Radi se o produkciji Scene Gorica iz Velike Gorice. Predstava Dekorater Kazališne grupe Lectirum gostovat će u Dubravici, Svetom Križu Začretju, Tuhlju, Pregradi, Beletincu i Marčanu. Predstava ‘Šund naš svagdašnji’gostovat će Marija Gorici, Babinjcu, Brestovcu Orehovičkom, Maču, Zlatar Bistrici, Stubičkim Toplicama, Zagorskim Selima, Klanjcu, Loboru, Višnjici i Mariji Bistrici. Predstava ‘Huligan’ Male scene iz Zagreba gdje Matija Šakoronja, rodom iz Oroslavja, nagrađivan upravo za ovu predstavu, gostuje u svojem Oroslavju, Zaboku, Gornjoj Stubici i Kumrovcu.

-Drago nam je da su s nama ove godine po prvi puta Muzeji Hrvatskog zagorja, u suorganizaciji predstava u Kumrovcu, Gornjoj Stubici, Velikom Taboru odosno u Klanjcu. Po prvi puta je festival smješten u prekrasno predljetno i ljetno vrijeme, krenut ćemo s 18. lipnja, a završiti sa 4. srpnjem. Unutar festivala posebno mi je drago da nastavljamo suradnju s Hrvatskim kulturnim društvom iz Gradišća, gdje drugu godinu za redom imamo čak 2 gostovanja, 24. i 25. lipnja, s predstavom ‘Šund naš svagdašnji’. Hvala Ministarstvu kulture koje je imalo sluha da nas podrži s obzirom da naša Udruga već četvrtu godinu gostuje u Gradišću. Pored naših partnera, POU Krapina, TZ grada Krapine i Ministarstva kulture, zahvalio bih i Gradu Krapini i Krapinsko – zagorskoj županiji, bez čijih potpora i dotacija ovaj festival ne bi mogli držati na ovako visokom nivou. Vjerujte, ovo je ponos Hrvatske, ne samo Zagorja, jer se radi o festivalu koji u 17 dana daje čak 32 predstave, niti jedan festival glumački u Hrvatskoj nema tu brojku predstava i količinu glumaca unutar jedne regije – istaknuo je Končić, izrazivši zadovoljstvo što se festival u 14. izdanju vraća puni sjaj, koji je imao u 12. izdanju.

-Brojke govore sve, drago nam je zbog tih 26 gradova i općina diljem Hrvatskog zagorja, tu su i Krapinsko – zagorska, ali i dio Varaždinske i dio Zagrebačke županije, a posebno nam je drago radi gostovanja u Gradišću – zaključio je Končić.

Ravnateljica POU Krapina Grozdana Pavlović napomenula je da POU ove godine slavi svoj 60. jubilej te izrazila zadovoljstvo što se pandijema polako stišava i što je moguće ugostiti ove predstave. - Publika će držati distancu, nosit ćemo maske, no vjerujem da ćemo i na taj način ipak imati priliku uživati u ovim predstavama u okviru GFUK – a. Ulaznice su već u prodaji tjedan dana preko web portala Ulaznice.hr, potaknuli smo publiku i prije da ulaznice kupuju online zbog epdemiloške situacije. Danas započinjemo i prodajom na blagajni ispred Festivalske dvorane u 13 sati. Pozivam da ne čekamo zadnji dan, da se ne stvaraju gužve – rekla je Pavlović.

Direktorica TZ grada Krapine pozvala je na program Ljeta u Krapini 2021. u sklopu kojeg se ove godine održava i Gfuk, koji je novina ove manifestacije. Rekla je da posjetitelje očekuje niz predstava, koncerata, praćenje nogometnih utakmica, prva već ove nedjelje na trgu Ljudevita Gaja. Sva događanja bit će popraćena s bogatom ugostiteljskom ponudom.

Prvu predstavu, Šund naš svagdašnji, koja će najviše gostovati po Zagorju, predstavio je sam autor Robert Krajinović. – Veliko mi je zadovoljstvo da sam nakon puno godina kada sam kao glumac gostovao na ovom festivalu, na poziv prijatelja Adama Končića, ponovno tu. Predstava je komedija s elementima političke farse koju svakodnevno živimo. Govori o šundu i kiču na televiziji, tom senzacionalističkom pristupu, o ljudima bez znanja izvana koji nas bombardiraju sa svojim svakodnevnim pojavljivanjem. U predstavi je puno pjevanja i plesa, a publika lijepo reagira, s puno smijeha – izjavio je Krajinović te zaželio dug i plodonosan život ovom festivalu te zahvalio Adamu kao neumornom kulturnom djelatniku koji promiče duh kulture i kazališta ne samo u Krapini, u Zagorju, već i u cijeloj Hrvatskoj.

Zoran Gregurović, gradonačelnik Krapine, rekao je da je Krapina uistinu Grad povijesti i kulture koja kontinuirano podržava financijski i na druge načine manifestacije koje se održavaju tijekom godine u Krapini. Osim Tjedna kajkavske kulture, krapinskog Festivala i Prosinca u Krapini, Noći krapinskog pračovjeka, drago mu je da je i GFUK ove godine dio Ljeta u Krapini, što je dodatni impuls da ljudi dođu u Krapinu.

Župan Željko Kolar pohvalo je organizaciju i sjajne predstave koje ove godine stižu na ljetni GFUK, koji će biti prednost jer će predstave na otvorenome moći pratiti veći broj ljudi. Drago mu je i da je za predstave zainteresiran veliki broj općina i gradova, ali i što je festival postao međunarodnog karaktera.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook