Prethodni članak
Sljedeći članak

Predstavljene nove mjere: Ograničenja za sportaše, igraonice, novosti kod prelaska granice...

  • Davorin Visnjic/PIXSELL - stožer

    Davorin Visnjic/PIXSELL


Održana je konferencija za medije Nacionalnog stožera. Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak je govorio o trenutnim brojkama. - Imamo incideciju 448.2. Najmanje u Istri, 81. Najviše u Primorsko-goranskoj 1.298. Postotak pozitivnih danas je 24.7. Broj od ovog tjedna je za 47% veća od brojke prošlog tjedna. Stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1.460,8 što nas stavlja na 18. mjesto u EU. Što se tiče 14-dnevni incidencije trenutno smo na 12. mjestu u EU - rekao je.

Nove mjere
Stožer je danas donio tri odluke na nacionalnoj i dvije na regionalnoj razini na prijedlog stožera Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. - Vidljivo je da su stožeri po županijama danas puno aktivniji i više fokusirani na stanje s epidemijom na svom području, nego ranije. Produžene su tri odluke do 15. travnja - naglasio je Božinović.

– zabrana treninga u zatvorenim prostorima osim za 1. i 2. drugi rang natjecanja i vrhunske sportaše

– ograničava se rad dječjih igraonica i radionica u zatvorenim prostorima

– privremena zabrana i ograničavanje prelaska preko granice RH – za ulazak u RH priznavat će se i brzi antigenski testovi, moći će se ući i s potvrdom o cijepljenju ili preboljenju koja važi 180 dana, uređen je prelazak granice zbog turizam, a izuzetak su digitalni nomadi i djeca

Dodao je da će se vjerojatno donijeti i nove mjere za Grad Zagreb, no to će potpisati tijekom poslijepodneva. Teretane zasad ostaju otvorene, naglasio je Božinović dodajući da će na dnevnoj bazi revidirati mjere. Otvoreni ostaju i bazeni.

Dvije dodatne mjere u Dalmaciji
Što se tiče ove dvije županije, obvezno je korištenje maski na otvorenom s povećanim protokom ljudi, zabranjuje se prodaja alkohola od 20 do 6 sati ujutro, hrana i piće se može usluživati samo na otvorenom uz strogo pridržavanje mjera. Radno vrijeme casina i sličnih lokala do 20 sati. Škole stranih jezika ponovno prelaze online.

- Danas imamo ozbiljan skok brojki i ne možemo zanemariti da se može ponoviti scenarij koji smo vidjeli oko nas. Situacija je zabrinjavajuća u Sloveniji, ali ni u cijeloj Europi nije dobra situacija zbog čega se donose nove mjere. Ovo u struci zovu treći val -  rekao je Božinović.

Promjene na granicama
Prokomentirao je odluku o granicama. - Ovom se odlukom ne liberalizira, nego se primjenjuje širi krug dokaza o nezaraženosti, a s obzirom na restriktivne mjere u susjednim zemljama ne očekujemo velik broj ulazaka u Hrvatsku. Zemlje se zatvaraju. Mi računamo da neće biti većih ulazaka. S obzirom na cjelokupnu situaciju koja je posljedica pandemije, ne očekujemo preveliki dolazak - kazao je.

- 14 dana nakon druge doze razvija se maksimalan imunitet koji ostaje stabilan i zato smo stavili da se 14 dana nakon druge doze bilo kojeg cjepiva može prijeći granica”, dodao je Capak, piše  N1.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook