Prethodni članak
Sljedeći članak

Predstavljena knjiga Božidara Brezinščaka Bagole "Književnim stazama Hrvatskog zagorja"

Ideja za knjigu rodila se prilikom pisanja Enciklopedije Hrvatskog zagorja, kaže autor


 Mjesec je hrvatske knjige te je tim povodom Gradska knjižnica Pregrada u srijedu u galeriji Muzeja grada Pregrade organizirala predstavljanje nove knjige Božidara Brezinščaka Bagole pod nazivom „Književnim stazama Hrvatskog zagorja“. Riječ je o svojevrsnoj knjizi-vodiču koja povezuje sela i gradove u kojima su rođeni ili su živjeli i jedno vrijeme djelovali hrvatski književnici. Knjiga je u izašla u rujnu ove godine uz financijsku pomoć Krapinsko-zagorske županije, a izdavač je Hrvatskozagorsko književno društvo.

Riječ autora
-Ideja za knjigu rodila se prilikom pisanja Enciklopedije Hrvatskog zagorja u kojoj je ovo naše područje stručno obrađeno. Tu prelijepu pokrajinu u kojoj živimo u svojim je dijelima opisivalo preko 90 pjesnika i književnika te su svi oni obrađeni u ovoj knjizi - istaknuo je autor Božidar Brezinščak Bagola. Kako je ovo ujedno godina koju je Ministarstvo kulture i medija proglasilo Godinom čitanja, u popratnom dijelu programa ulomke iz knjige čitao je Pregračanin Tomica Kolar. Putovanje književnim stazama Hrvatskog zagorja započinje u Humu na Sutli i Pregradi te ide po cijelom Zagorju koje obuhvaća Krapinsko-zagorsku, Zagrebačku i Varaždinsku županiju, a Pregrada je u knjizi zastupljena sa šest književnika. -Tako ćemo se u Pregradi s posebnim poštovanjem prisjetiti Vladimira Nikolića, pjesnika i pripovjedača, Janka Leskovara, pripovjedača i najistaknutijeg predstavnika hrvatske moderne, pripovjedača Augusta Cesarca, pjesnika i pripovjedača Pere Pjera Barića, Mimice Kantoci Kaučić, tihe patnje Miroslava Krleže te Andrije Palmovića, pjesnika i župnika na Vinagori - rekao je Brezinščak Bagola.


Značaj knjige u očuvanju kulturne baštine
Ravnateljica Gradske knjižnice Pregrada Draženka Gretić naglasila je značaj ove knjige u očuvanju kulturne baštine te istaknula zalaganja Grada Pregrade u tom pogledu, kroz otkup kuće Janka Leskovara u Valentinovu, koja je zaštićeno nepokretno kulturno dobro. Naime, s ciljem njezine temeljite obnove i uređenja, Grad Pregrada i Krapinsko-zagorska županija otkupili su kuću početkom 2019. godine, a ove je godine Ministarstvo kulture i medija donijelo Odluku o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije Gradu Pregradi u visini od dva milijuna i 147 tisuća kuna za izrada projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite kuće. Predstavljanju je bio nazočan i gradonačelnik Marko Vešligaj koji je čestitao književniku na izdavanju još jedne vrijedne knjige. Uz Enciklopediju Hrvatskog zagorja, ovaj hrvatski i slovenski književnik uredio je i Monografiju Grada Pregrade, a osim toga piše pjesme, romane, pripovijetke, putopise, eseje, oglede, osvrte i radio-drame te prevodi sa slovenskog i njemačkog jezika. Član je Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih prevoditelja, Hrvatskog filozofskog društva, Esperantskog društva i Društva hrvatsko-slovenskog prijateljstva te Hrvatskozagorskog književnog društva. Dobitnik je brojnih nagrada: Nagrade fonda A. B. Šimić za prvu pjesničku zbirku iz 1971. godine, Nagrade dr. Stjepan Kranjčić za duhovno pjesništvo 2010., Nagrade Rikard Jorgovanić za pjesničku zbirku na materinskom govoru 2013. te Nagrade Franjo Horvat Kiš za najbolji putopis 2017. Živi i prevodi u Vrbišnici u Humu na Sutli. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook