Prethodni članak
Sljedeći članak

Predstavljen projekt ‘Svirajmo kaj – glazbena radionica’ u Krapini

Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina prijavilo je zajedno s partnerom Gradom Krapinom projekt na Javni poziv „Umjetnost i kultura online“


Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina održalo je konferenciju za medije povodom predstavljanja EU projekta Umjetnost i kultura online: Svirajmo kaj – glazbena radionica. Projekt je Društvo, zajedno s partnerom Gradom Krapinom, prijavilo na Javni poziv „Umjetnost i kultura online“ u sklopu Europskog socijalnog fonda u operativnom programu „Učinkoviti ljudski potencijali“.

Ciljna skupina su djeca i mladi do 25 godina, prvenstveno s područja Grada Krapine te Krapinsko- zagorske županije koji imaju sklonost kreativnom izražavanju kroz glazbu i gaje interes za glazbenu baštinu. Među njima je dio djece i mladih koji pripadaju obiteljima s nižim primanjima pa im obitelji ni ne mogu nabaviti glazbeni instrument. Posebno su pogođena djeca i mladi koji imaju posebne potrebe zbog invaliditeta te im brojne aktivnosti i inače nisu dostupne bez izuzetnog napora obitelji i lokalne samouprave. Djeca i mladi do 25 godina na području Krapine i cijele županije prednjače po uporabi interneta ne samo putem računala već i putem pametnih telefona, a ovaj Projekt omogućit će im da se kroz online radionice kreativno izraze kroz glazbu te online povežu i druže s drugim članovima/članicama ciljne skupine koji imaju slične interese (razvoj socijalnih vještina).

Osim radionica i stvaranja dječjeg orkestra, u sklopu projekta digitalizirat će se bogata glazbena baština udruge. Vrijednost projekta iznosi 418.316,47 kn prema Odluci o financiranju koja je donesena od strane Ministarstva kulture i medija 8. ožujka. Projekt će se provoditi godinu dana, od 24. ožujka 2021. do 24. ožujka 2022. g., a u sklopu projekta na puno radno vrijeme bit će zaposlen voditelj radionica orkestra i istraživanja glazbene baštine s arhiviranjem i digitalizacijom, a kroz projekt financirat će se i dio plaće zaposlenika Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo (40 % radnog vremena) s obzirom da će biti zadužen za prijave i odabir kandidata, izradu kalendara događanja, pripremu materijala za radionicu istraživanja, arhiviranja i digitalizacije glazbene baštine. Voditeljica projekta je službenica Grada Krapine koja će biti zadužena za aktivnosti promidžbe i vidljivosti kao i za upravljanje i administraciju projekta.

 

-Grad Krapina je i do sada sudjelovao kao partner u više projekata i ovo je samo jedan kontinuitet onoga što je do sada učinjeno. Radi se o 3 projekta kojima je bio nositelj Pučko otvoreno učilište, a oni su donijeli Gradu Krapini i svim korisnicima oko 1,5 milijuna kuna. Ovaj projekt je značajn jer premošćuje ovaj period kada je stagnacija kulturnog i glazbenog djelovanja, da ne dođe do prekida- istaknuo je zamjenik gradonačelnika Krapine Dragutin Kozina.

 

-Glavni cilj je oformiti orekstar mladih koji će u budućnosti praiti neka događanja koja se tiču mladih. Drugi dio projekta su radinice koje će voditi razni stručnjaci, a instrumenti su violina, klarinet, truba, tamburice, klavir, harmonika, bubnjevi, bas i gitara, koji će razni umjetnici s područja Hrvatske i lokalne snage predavati djeci online. Treći dio projekta je digitalizacija i arhiviranje starih notnih zapisa koji će se onda moći koristiti za potrebe orkestra i za potrebe raznih drugih manifestacija – rekao je Karlo Kukovačec.

 

-Upravo radom i trudom Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, a tu se zahvaljujem i partneru, Gradu Krapini, uspjeli smo se izboriti za europska sredstva. Riječ je 465.000 kuna za projekt za kojeg bih rekao da je jedini mogući u ova vremena kad smo svi u globalnoj pandemiji čime nam je javno djelovanje, javni susreti, grupni susreti gotovo onemogućeni, uspjeli smo se izboriti za projekt koji nam omogućava da čuvamo taj kaj, da širimo kajkavsku riječ i da ljudima pokušamo približiti kajkavsku misao. I naziv koji smo mu dali, 'Sviramo kaj', govori o tome da i dalje naše Društvo radi na tome - rekao je predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damir Novina ocijenivši da se uspjelo napraviti nešto što na ovim prostorima do sad još nije viđeno. Siguran je da će online radionice pobuditi veliki interes te je pozvao sve mlade da se prijave jer broj sudionika nije ograničen niti brojem, niti gradom, niti županijom. - Prijaviti se mogu svi iz cijelog kajkavskog govornog područja i besplatno steći znanja o glazbi, približiti taj svijet sebi i u budućnosti se možda zainteresirati da možda dalje glazbeno napreduju, rekao je Novina i istaknuo da se ovim projektom dobiva i jedan kadar koji bi u budućnosti mogao nositi i kajkavsku popevku i Krapinski festival.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook