Prethodni članak
Sljedeći članak

Predrag Matić prisustvovao otvorenju izložbe u sklopu projekta "Promicanje istine o Domovinskom ratu".

Ministar branitelja Predrag Matić i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar prisustvovali su u Gradskoj knjižnici u Zaboku otvorenju izložbe likovnih i literarnih radova nastalih u sklopu projekta "Promicanje istine o Domovinskom ratu".


Ministar branitelja Predrag Matić i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar prisustvovali su u petak, 20. veljače 2015. godine u Gradskoj knjižnici u Zaboku otvorenju izložbe likovnih i literarnih radova nastalih u sklopu projekta "Promicanje istine o Domovinskom ratu".

Riječ je o projektu Udruge veterana Specijalne policije Domovinskog rata „Barun“, koji je proveden u 13 osnovnih i srednjih škola na području Krapinsko-zagorske županije, a kojim je tijekom 2014. godine bilo obuhvaćeno 600-tinjak zagorskih osnovnoškolaca i srednjoškolaca.

Ministar branitelja Predrag Matić je zahvalio školama koje su se uključile u projekt, istaknuvši potrebu da učenici čuju i uče o Domovinskom ratu. Ministar Matić dodao je da će Ministarstvo, i on osobno, promicati takve akcije, te najavio da će iduće školske godine početi projekt Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar. Prema tom projektu, svi osmaši ići će u dvodnevni posjet Vukovaru, gdje će učiti o Domovinskom ratu.

Ministar Matić također je istaknuo da je udruga veterana ”Barun”, jedna od braniteljskih udruga koje su shvatile čemu one služe. ”Ne da „bistre“ politiku, danas jednu sutra drugu, već da rade upravo ono što piše u njihovim statutima, da brinu o svojim članovima i šire istinu o Domovinskom ratu” - rekao je Matić te poručio svima da je Domovinski rat završio, a da je dužnost udruga čuvanje uspomena na Domovinski rat i na, na događaje 90-tih i čuvanje uspomena na poginule.

Županija Krapinsko-zagorska također je podržala projekt, a župan Željko Kolar je prilikom podjele priznanja pohvalio napore Udruge veterana "Baruni", koja radi i na niz drugih projekata. ”Udruga Barun odvojila se od politike, radi isključivo u interesu branitelja te promiče istinu o Domovinskom ratu i njen primjer trebale slijediti i druge braniteljske udruge” - rekao je župan Kolar te dodao da je projekt pokazao da djeca znaju dosta o Domovinskom ratu iako se u školama o njemu ne uči dovoljno, te da je odaziv bio odličan.

Predsjednik Udruge veterana Specijalne policije Domovinskog rata „Barun“ Josip Mirt istaknuo je da se projekt, koji se provodio u trinaest osnovnih škola na području Krapinsko-zagorske županije, sastojao od predavanja o Domovinskom ratu i likovno-literarnog natječaja.

U predavanjima učenici su upoznati s činjenicama i kronologijom Domovinskog rata, najvažnijim bitkama, akcijom „Oluja“ i mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja. U drugom dijelu u predavanjima je bilo riječi o samim braniteljima, o tome što ih je navelo da odu u Domovinski rat, s čime su se sve suočavali tijekom rata i kakve posljedice danas imaju.

Stručni osvrt na nagrađene radove dali su članovi stručnog ocjenjivačkog povjerenstva dr.art. Mirjana Smolić i doc. dr .sci. Ante Nazor. Istaknuli su zadovoljstvo kvalitetom pristiglih radova te porukama koje su autori poslali putem radova.

Na kraju prvog dijela svečanosti glazbenu točku na gitari izveo je učenik trećeg razreda Srednje glazbene škole Zabok Vid Kotarski.

U kategoriji literarnih radova na natječaj su pristigla tri rada. Prvu nagradu osvojio je rad autorice Maje Hanžek pod naslovom "Mir svima", drugu nagradu osvojio je rad autorice Marije Lorene Kosec pod naslovom "Čemu rat" a treću je osvojio rad autorice Karle Haramustek pod naslovom "Domovinski rat".

Svi autori literarnih radova učenici su osmog razreda Osnovne škole Matije Gupca iz Gornje Stubice a mentor im je bila profesorica Nikolina Fruk.

Nagrade autorima literarnih radova i njihovoj mentorici uručio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Autorice radova pročitale su ulomke iz svojih radova.

U kategoriji likovnih radova na natječaj je pristiglo petnaest radova u formi plakata. Prvu nagradu osvojio je rad autora Nikole Mišel Puklina pod naslovom "Domovinski rat - Ponosni smo , Slobodni smo , Jednaki smo.", drugu nagradu osvojio je rad autorice Josipe Deriš pod naslovom "91. nije bila igra" a treću je osvojio je rad autorice Veronike Lacković pod naslovom "OLUJA".

Autori ostalih pristiglih radova su: Petra Hac,Ana Rogina,Dorotea Gojević,Karla Bučkal,Kristijan Posavec,Kristina Harapin,Tena Miketić,Josipa Malečić i Doris Horvat.

Svi autori likovnih radova učenici su Škole za umjetnost,dizajn,grafiku i odjeću Zabok a mentor im je bio profesor Borjan Komarica, diplomirani grafički dizajner.

Nagrade autorima likovnih radova i njihovom mentoru uručio je ministar branitelja Predrag Matić.

U projektu su sudjelovale sljedeće škole te su njihovim predstavnicima uručene zahvalnice za sudjelovanje u projektu:
Osnovna škola Matije Gupca Gornja Stubica
Srednja škola Krapina , ravnatelj Ivica Rozijan
Škola za umjetnost,dizajn,grafiku i odjeću Zabok
Osnovna škola Belec
Srednja škola Zlatar
Osnovna škola Konjščina
Osnovna škola Side Košutić Radoboj
Osnovna škola Stubičke Toplice
Osnovna škola Franje Horvata Kiša Lobor
Osnovna škola Mače
Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Mihovljan
Područna škola Novi Golubovec
Osnovna škola "Ante Kovačića" Zlatar
Osnovna škola Donja Stubica

Zahvalnica za pomoć u realizaciji projekta "Promicanje istine o Domovinskom ratu i likovno-literarni natječaj 2014." dodijeljena je Ministarstvu branitelja , Krapinsko-zagorskoj županiji i Termama Tuhelj.

Zahvalnica za pomoć u realizaciji projekta likovno - literarnog natječaja dodijeljena je Gradu Zaboku , doktorici umjetnosti  Mirjani Smolić , docentu doktoru znanosti  Anti Nazoru , Gradskoj knjižnici Ksaver Šandor Gjalski Zabok.

Nakon dodjele nagrada i zahvalnica nazočni su pozvani da razgledaju izložbu te da upišu svoje dojmove u knjigu dojmova.

Za sve nazočne upriličen je domjenak u prostoru Gradske knjižnice Ksaver Šandor Gjalski Zabok koji su profesionalno odradili učenici Srednje ugostiteljske škole Zabok pod vodstvom profesorice Renate Tršinski.

Pokrovitelj dodjele nagrada bile su "Terme Tuhelj" koje su svakom sudioniku natječaja dodijelile po dvije ulaznice za kupanje u kompleksima "Termi Tuhelj"

Pokrovitelj izložbe je Gradska knjižnica Ksaver Šandor Gjalski Zabok čiji djelatnici su dali svesrdnu pomoć u pripremi i realizaciji izložbe.

Iz Udruge Barun zahvaljuju svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji ovog projekta , te se nadaju da će u narednom razdoblju ta potpora biti još veća a odaziv škola i učenika još bolji. Provedba projekta je u 2014. godini financirana sredstvima Ministarstva branitelja u iznosu od deset tisuća kuna, Krapinsko-zagorske županije u iznosu od pet tisuća kuna i vlastitim sredstvima Udruge prikupljenim kroz godišnje članarine.

Pozivaju se svi zainteresirani na razgledavanje Izložbe radova. Izložbu je moguće razgledati od ponedjeljka do subote u vremenu od 8,00 do 19,00 sati zaključno do 4. ožujka 2015.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A3 na 276+400 km između čvora ŽUPANJA i čvora SPAČVA u smjeru Lipovca, promet se vodi po dvije prometne trake. Molimo korisnike za strpljenje.  Smanjena je vidljivost zbog magle mjestimice u unutrašnjosti. V...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program