Prethodni članak
Sljedeći članak

Prava zima pred vratima: Temperature do -15, pogledajte kad se očekuje vrhunac hladnog vala

Pred nama je prvi pravi hladni val ove zime


Kao što je i prethodnih dana najavljivano, u Hrvatsku je stigao polarni val, a slijedom toga i važno upozorenje iz DHMZ-a. Osim za područje kontinenta, a oprezu bi zbog ekstremne hladnoće trebali biti i mještani na području Splita i Rijeke.

Temperature su danas iznimno niske i do -10 u gorju, a unutrašnjosti između -7 i -2 Celzijevih stupnjeva. Na obali i otocima temperatura se kreće od -1 dok je na jugu nešto toplije, do 5 Celzijevih stupnjeva. Moguć je i snijeg, osobito u prvom dijelu dana kad je u središnjim kopnenim predjelima moguća i slaba kiša koja se smrzava u dodiru s podlogom, prognozira, Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Vrhunac hladnog vala

Vrhunac ovog hladnog vala očekuje nas u nedjelju, kada će i u Dalmaciji osjetu hladnoće pridonijeti jaka bura i sjeverni vjetar. Očekuju se i oborine prema večeri, a u Istri susnježica i snijeg. Snježni pokrivač zabijelit će Slavoniju i Baranju, a u nedjelju se očekuje i do -15 Celzijevih  stupnjeva na tom području.

Toplo se obucite i nemojte predugo boraviti na otvorenom

Slojevito se odijevajte, jer hladni val baš kao i toplinski može djelovati na zdravlje. Topla odjeća u narednim danima sačuvat će vas od ozeblina, ali i prehlade, stoga nigdje bez šala i rukavica. Imajte na umu da se 30 posto topline gubi iz područja glave, stoga svakako obratite pozornost da zaštite istaknute dijelove tijela (nos, uške, šake), a u slučaju snijega nosite odjeću koja ne propušta. Odjeća vam ne smije biti preuska, te izbjegavajte neudobnu obuću poput visokih potpetica kako biste smanjili rizik od pada i ozljeda.

Temperature su najniže u jutarnjim i noćnim satima, te biste trebali izbjegavati boravak na otvorenom u to vrijeme. Također, starije osobe i kronični bolesnici trebaju biti na dodatnom oprezu jer hladnoća donosi pogoršanje stanja, prenosi Zagreb.info.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook