Prethodni članak
Sljedeći članak

Poznati trgovački lanac kažnjen jer naknadu za povratnu ambalažu nije isplaćivao u kešu

Novčani iznos trebao je biti bezuvjetan, a ne uvjetovan kupnjom robe...


Zanimljiva presuda dolazi sa Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu, a koja će zasigurno  utjecati na odnose u cijeloj Hrvatskoj. Pozanti trgovački lanac Spar novčano je kažnjen što nakandu za povratnu ambalažu od pića nije isplaćivao u gotovom novcu. Naime, umjesto “keša”, umanjivali su račun u njihovim trgovinama za kupljenu robu.

“Dakle, što kao pravna osoba i odgovorna osoba u pravnoj osobi nisu ispunili obvezu provedbenog propisa jer posjedniku nisu isplatili iznos povratne naknade u gotovom novcu za otpadnu ambalažu od pića od 0,50 kuna po komadu ambalažne jedinice za piće, već su iznos povratne naknade vratili posjedniku umanjenjem iznosa računa za robu koju je isti prethodno morao kupiti u Spar prodavaonicama”, stoji u presudi.

Iz Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži, mišljenja je Sud, proizlazi da posjednik otpadne ambalaže od pića ima pravo na povrat naknade u novčanom iznosu, koji novčani iznos je trebao biti bezuvjetan, u novcu, a ne uvjetovan obvezom prethodne kupnje robe.

Stoga je poduzeće kažnjeno sa 10 tisuća kuna, a direktor 3.000 kuna. Za takvo poduzeće to je “kap u moru” jer godišnje u Hrvatskoj “okreću” oko 5 milijarde kuna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook