Prethodni članak
Sljedeći članak

Poznati obrtnici iz Bedekovčine švercali oružje. Policijskom agentu nudili arsenal vrijedan oko 300 tisuća eura…

Završili su u pritvoru...


Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru ispitalo je trojicu hrvatskih državljana (1984., 1982. i 1960.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Postoji osnovana sumnja da su trojica osumnjičenika od 3. kolovoza 2022. do 15. rujna 2022. na području Krapinsko-zagorske županije, zajedno i po prethodnom dogovoru postupili protivno čl. 7. stavku 1. točki 2. i 9. i čl. 8. st. 1. i 2. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Osnovano se sumnja da su; koristeći se činjenicom da je trećeosumnjičenik vlasnik obrta za prodaju oružja; na točno neutvrđeni način neovlašteno nabavili i držali, radi daljnje prodaje na ilegalnom tržištu, veliku količinu raznog streljiva i vatrenog oružja pri čemu je vatreno oružje razvrstano u oružje kategorije A odnosno u zabranjeno vatreno oružje, pa je prvoosumnjičenik, u cilju prodaje navedenog oružja i stjecanja zajedničke koristi, jednoj osobi tijekom osobnih kontakata te preko aplikacije nudio na prodaju veće količine oružja i streljiva. Nakon što je ta osoba pristala na kupnju, prvoosumnjičenik je o tome obavijestio drugoosumnjičenika i trećeosumnjičenika pa su dogovorili prodaju streljiva i oružja s tom osobom u ukupnom iznosu od 291 930 komada streljiva raznog tipa i kalibra te četiri automatske puške. Kupac im je za sve to trebao platiti novčani iznos od oko 300.000,00 eura.

U cilju realizacije njihovog dogovora i nakon prethodnih telefonskih kontakata, prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik su 15. rujna 2022. oko 11:00 sati, zajedno došli do jednog ugostiteljskog objekta na području Zaboka te se sastali s kupcem, nakon čega se drugoosumnjičenik kombi vozilom odvezao do adrese svog prebivališta i, sukladno dogovoru sa trećeosumnjičenikom utovario prvi dio ranije dogovorene isporuke (106 410 komada streljiva različitog tipa i kalibra) za što su pripremili nepripadajuću otpremnicu, a potom je na, za sada neutvrđenoj adresi, preuzeo od nepoznatog muškarca automatsku pušku s tri pripadajuća spremnika i jednim tromblonskim nastavkom te automatski pištolj i sve stavio u kombi vozilo. Za svo to oružje je trebao, po isporuci, primiti ukupni novčani iznos od 160.100,00 eura.

Kada se s kombi vozilom, utovarenim oružjem i streljivom, vratio na prethodno navedenu adresu na području Zaboka, kako bi kupcu, isporučio streljivo i oružje te preuzeo novac, po dolasku su njega i prvoosumnjičenika uhitili policijski službenici.

Sucu istrage podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv trojice osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela koji je u cijelosti prihvaćen. Neslužbeno se doznaje, o čemu je pisao Telegram, da je riječ o poznatim obrtnicima iz Bedekovčine, ocu i sinu, kojima se priključio još jedan mlađi muškarac.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook