Prethodni članak
Sljedeći članak

Poznat je datum tradicionalnog, 14. Sajma pri starom gradu u Konjščini


Tradicionalan Sajam pri Starom gradu postao je jedna od važnijih manifestacija Krapinsko–zagorske županije, a ovogodišnji, 14. po redu Sajam je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

UDRUGA GROFOVIJE KONJSKI KONJŠČINA osnovana je 11. svibnja 2007.godine u želji da se iz mrtvila pokrene i iskoriste kulturni, povijesni i arheološki potencijali Općine Konjščina. Prvenstveni cilj Udruge je promicanje, razvitak i unapređenje kulturne, arheološke i povijesne baštine vezane uz Stari grad (Kaštel Konjskih Konjščina).

Jednom godišnje Udruga priređuje srednjovjekovni sajam, na kojem prikazuje stare zanate i običaje, te oživljava život stanovništva oko Starog grada za vrijeme bitke s Turcima, koja se odigrala 4. svibnja 1545. godine. Bitke koju je predvodio ban Nikola Šubić Zrinski.

Na sajmu se tradicionalno prikazuju stari zanati: kovači, licitari, lončari, izrada drvenih igračaka, izrada drvenih bačva – „pintarenje“. Također, prikazuju se stari običaji: kako se radi domaći sit, puter, pčelarenje, ispaša krava i konja na livadi, vožnja u kočijama, jahanje na konjima, za djecu organizirao jahanje na „ponijima“.

Ovogodišnji, 14. po redu Sajam pri Starom gradu održat će se prvog dana u srpnju, točnije 1. srpnja 2023. godine, a na ovogodišnjem će sajmu, osim već spomenutog, biti predstavljeni plesovi koji uključuju i sekciju renesansnih plesova i replika haljina iz 16. stoljeća.

U 10 sati predviđen je dolazak udruga i postavljanje tabora. Po taborima će biti organizirane radionice koje će trajati cijelo vrijeme sajma, a neke od radionica su radionica srednjovjekovnog oružja, radionica dječjeg mačevanja, srednjovjekovne igre.

U 14 sati započinje streličarski turnir, dok je u 16.30 sati službeni početak Sajma.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook