Prethodni članak
Sljedeći članak

Povratna naknada od 1. siječnja vrijedi za još jednu vrstu ambalaže

Također će ambalaža od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda u sustav povratne naknade ući 1. srpnja ove godine


Od 1. siječnja ove godine, prema izmjenama Uredbe o gospodarenju otpadom, uvedena je povratna naknada i za ambalažu od dva decilitra, za plastične i staklene bočice te za limenke. To znači da kupci mogu vratiti tu ambalažu pod uvjetom da je na njoj oznaka ''Povratna naknada 50 lipa''.

Trgovački lanci poput Lidla, Konzuma, Tommyja i Kauflanda kazali su kako one bočice od dva decilitra koje nemaju oznake mora preuzeti čovjek jer ne mogu u automat, no i da još smiju prodavati bočice iz stare zalihe koje nemaju oznaku.  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost naveo je kako će se ambalaža od dva decilitra moći predati samo ručno, a ne u automatima kako u njima ne bi završile i bočice bez oznake, za koje pri stavljanju na tržište nije uplaćena povratna naknada. 

Dodali su da prema napravljenoj analizi još u oko 75 posto prodavaonica ručno preuzimaju ambalažu i inače. Fond ističe kako na kraju svakog računa mora biti istaknut iznos naplaćene povratne naknade te napominju da građani moraju dobiti novac za povrat ambalaže.  Ambalaža od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda u sustav povratne naknade ući će 1. srpnja ove godine, a naknadu će se nakon tog datuma također moći dobiti samo za boce koje će imati oznaku za povratnu naknadu, piše  Večernji.hr.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook