Prethodni članak
Sljedeći članak

Povratak Plavih kristala

Događaj zlatarskih Proljetnih dana kulture


U subotu su sportskim sadržajem (tenis i ribolov) završeni ovogodišnji Proljetni dani kulture (15. – 29. travnja), manifestacija što ju je organiziralo Pučko otvoreno učilište dr. Jurja Žerjavića. Sadržajno bogata, za publiku različite životne dobi, ukuse, kriterije i standarde, po principu „za svakog ponešto“. No, jedan je događaj odskakao, nostalgično obojen. Koncert VIS-a „Plavi kristali“, nekada kultnog  benda zlatarskoga kraja, povodom 50. obljetnice njihova osnutka. Na mjesto događanja, u gradski park, pristigla je većinom sredovječna publika, prisjećajući se svojih mladenačkih plesnjaka. I na pozornici sredovječni dečki sa svojim instrumentima: Edo Orsag i rođenjem Lovrečanec, danas sa zagrebačkom adresom, Darko Miškec, za klavijaturama, Josip Kuharić Kastro s bas gitarom, neumorni bubnjari Stjepan Čukman i Leo Jakušić- Lesi i vokalni solist Juraj Sremec, poznatiji po nadimku Ge,  s gitarom. „Prašili“ su dečki negdašnje hitove, od pjesama „Tužna su zelena polja“, „Ulica jorgovana“, Kićina „Plavuša“, Šerfezijev „Mendozino“…do „Zelena trava doma mog“, „Oko jedne hiže“, „Suza za zagorske brege“ i tako 27 naslova. Okupili su se nakon 30 godina i gotovo svakodnevno vježbali predviđeni repertoar, da bi na pozornici u parku odsvirali još dvije pjesme, „Moja Ane broji dane“ i Mišinu „Još i danas teku suze jedne žene“, koje uopće nisu vježbali.

Za dobra stara vremena

-Tri desetljeća nisam svirao bubnjeve. Za koncert sam saznao kad sam pročitao na plakatu da ćemo nastupiti. U glavi mi je bilo znanje pjesama, ali ruke i noge ne slušaju! A kad se čulo iz publike: „Hoćemo još!“, na sve se zaboravilo. Ideja o okupljanju povodom 50. obljetnice osnutka benda bila je Sremčeva i Kastrova- kaže Leo, danas umirovljeni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za Krapinsko-zagorsku županiju.

A Edo, koji se uspješno bavi vinarstvom i vinogradarstvom, živo se sjeća koliko su u širem zlatarskome kraju bili omiljeni bend, koji je imao i novogodišnje gaže na Sljemenu. Među raspoloženom publikom primijetili smo i umirovljenu medicinsku sestru zlatarskoga Doma zdravlja, Zdenku Posarić, koja nije krila veselje:“Izdržala sam na nogama do kraja koncerta i uživala sam. Dečki su me vratili u mladost!“. Kad su zasvirali, umirovljenica Marija Štahan, hrabro je zaplesala ispred pozornice, jer tko bi odolio zovu pjesme „Za dobra stara vremena“.

„Plavi kristali“ utemeljeni su u proljeće 1973. godine, na inicijativu Silvija Horvata. Prestali su djelovali Edijevim odlaskom u vojsku, početkom svibnja 1985. godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook