Prethodni članak
Sljedeći članak

Povikom 'Oba su pala' ušao u legendu: Prije 25 godina preminuo je Filip Gaćina


Filip Gaćina, kao mladi pripadnik protuzračne obrane ostao je zauvijek zapamćen po pokliču "Obadva, oba su pala". Preživio je Domovinski rat, ali preminuo je na današnji dan, 19. rujna 1998. s nepunih 30 godina. Njegovo su ime i izjava trajno upisani u povijest moderne Hrvatske.

Gaćina je preživio cijeli rat, no sedam godina kasnije poginuo je na minskom polju kod Pridrage gdje je radio kao pirotehničar AKD-a Mungos, piše 24 sata .

U polju smrti nagazio je na protupješačku minu PROM-2. Da tragedija bude veća, to razminiranje je trebao biti posljednji pirotehničarski teren.

Povijesni 21. rujan 1991. godine bio je dan kada su dva zrakoplova JNA iz smjera Visa letjela prema Žirju i počela se silovito obrušavati prema Rogoznici.

Zbog sunca ih je bilo teško vidjeti, a gotovo nemoguće i nagađati. Ali su ipak pogođeni. Upravo je to bio trenutak kada su nad Šibenikom srušena ta dva zrakopolova što je ostalo trajno zabilježeno na video snimici koja je obišla cijelu Hrvatsku. Video je snimio Ivica Bilan i tako je nastala jedna od najpoznatijih video snimki iz Domovinskog rata.

Snimka je isti dan prikazana je na HRT-u te je izazvala opće oduševljenje i euforiju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook