Prethodni članak
Sljedeći članak

Potpuno obnovljena nakon potresa, škola u Krapinskim Toplicama proslavila 175.rođendan

Osnovna škola Krapinske Toplice službeno je osnovana 1846. godine, iako je poznato da je postojala i ranije, od 1839. godine, kada su tadašnji župnik i kapelan počeli poučavati djecu u jednoj malenoj drvenoj kućici ispod župnog stana


U Krapinskim Toplicama danas je obilježena 175. godišnjica osnovnoškolskog obrazovanja, a upravo uz Dan škole, obilježena je i obnova dijamantnog statusa Međunarodne eko škole, koji OŠ „Krapinske Toplice“ s ponosom nosi. Tom prigodom ravnatelj Samson Štibohar održao je emotivan govor u kojem je posebno istaknuo zadovoljstvo da je zgrada škole, nakon potresa, koji ju je znatno oštetio, sada u potpunosti obnovljena, a zahvaljući osnivaču, Krapinsko-zagorskoj županiji, i potpuno moderno i tehnološki opremljena te prilagođena uvjetima rada u pandemijskom vremenu. Na tome je posebno zahvalio županu Željku Kolaru, kao i dožupanici Jasni Petek, a u svom obraćanju okupljenim učenicima, posebno je istaknuo kako su upravo oni najbitniji.

- Središte i polazište nastavnog tijeka, kao što znate i vidite, ste vi učenici, vaše potrebe, interesi i nadarenost. S time, preko vas i preko medija, želimo upoznati vaše roditelje, prijatelje naše škole, partnere, donatore i sve one koji nas podupiru u našem radu, da je ovaj rad pleminit jer rezultat nikad ne izostaje – rekao je ravnatelj Štibohar te zahvalio svima koji ih podupiru, a posebno je zahvalio tehničkom osoblju i učiteljima, kao i onima koji su svojim trudom i zalaganjem uljepšali proslavu ovog 175. školskog jubileja. Inače, proteklu školsku godinu, kako je rekao ravnatelj Štibohar, matičnu školu s područnim školama u Maloj Erpenji i Gregurovcu, pohađa tristo pedeset i dvoje učenika u dvadeset i jednom razrednom odjeljenju, a onim najuspješnijim i najaktivnijim među njima, danas su, na prijedlog njihovih učiteljica i učitelja, uručene i prigodne nagrade.

Okupljenim učenicima i djelatnicima škole, njihov je dan čestitala i nova načelnica Krapinskih Toplica, Gordana Jureković. - Danas želim posebno zahvaliti učiteljima i svim djelatnicima škole na dodatno uloženim naporima u ovo pandemijsko vrijeme da bi se nastava mogla održati prema planu i programu. Hvala i svim učenicima. Želim istaknuti da je Općina izrazito ponosna na svu ovu marljivu djecu i na sve njihove uspjehe – rekla je načelnica Jureković te naglasila kako će Općina, ali i ona osobno, uvijek davati školi podršku u svemu što će biti potrebno, u sklopu njenih mogućnosti i ovlasti.

Zamjenica župana Jasna Petek, koja je, osim u svoje ime, Dan škole čestitala i u ime župana Željka Kolara, naglasila je kako se uvijek osjeća malo sjetno kad dođe na Dan škole u Krapinske Toplice, obzirom je i sama pohađala tu školu.

-Nije bilo jednostavno raditi posljednjih godinu i pol, kad ste zbog pandemije malo bili u školi, pa sete malo bili online. Znam da nije bilo jednostavno vama, djeco, ali zasigurno nije bilo jednostavno ni vašim učiteljicama i učiteljima. Stoga jedna velika čestitka na uspješnoj školskoj godini i vama, i vašim učiteljicama i učiteljima – rekla je, između ostalog, dožupanica Petek te povodom 175. obljetnice Školi udijelila zahvalnicu Krapinsko-zagorske županije „za predan rad u obrazovanju kao jamstvu napretka i uspjeha društva u cjelini.“ Isto tako, ravnatelj Štibohar, uručio je i prigodne zahvalnice dožupanici Petek, jednu njoj osobno, a jednu županu Kolaru, za sve ono što su u proteklom razdoblju, kao predstavnici osnivača, učinili za topličku školu, posebnu nakon razornog potresa.

Uz prigodni program, obilježavanje Dana škole završilo je malim nogometnim turnirom između tri odjeljenja osmog razreda, a dožupanica, ravnatelj i načelnica zajednički su podijelili nagrade najuspješnijim učenicima.

Inače, Osnovna škola Krapinske Toplice službeno je osnovana 1846. godine, iako je poznato da je postojala i ranije, od 1839. godine, kada su tadašnji župnik i kapelan počeli poučavati djecu u jednoj malenoj drvenoj kućici ispod župnog stana. No, kako je 1846. godine općina dala sagraditi novu školu na općinskom zemljištu nedaleko crkve, upravo se ta godina uzima kao godina osnutka škole i početka organiziranog školovanja u Krapinskim Toplicama.

Samo četiri godine kasnije, uslijed nevremena, ta je zgrada skliznula u potok pa je za potrebe održavanja nastave unajmljena jedna privatna kuća, također u blizini crkve. Ipak, 1866. godine toplički đaci konačno su se uselili u novoizgrađenu školsku zgradu u samom centru, na mjestu današnje autobusne stanice i u toj zgradi nastava se održavala punih 100. godina.

Datum početka i završetka izgradnje nove, sadašnje grade Osnovne škole Krapiske Toplice je isti, 09. lipnja, i upravo se taj datum obilježava kao Dan škole. Naime, gradnja sadašnje zgrade u Zagrebačkoj ulici počela 1963., a završila 1967. godine, upravo na 09. lipnja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook