Prethodni članak
Sljedeći članak

[POTPISAN UGOVOR] Kreće izmjena zastarjele javne rasvjete na području cijelog grada Zlatara

Projekt je s PDV – om vrijedan 5.186.786,69 kuna, rok za izvođenje radova je 6 mjeseci, a zamijenit će se 1524 rasvjetna tijela


Gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek u utorak je potpisala ugovor s tvrtkom Elektrocentar Petek d.o.o. iz Ivanić Grada o rekonstrukciji odnosno energetskoj obnovi sustava javne rasvjete, u svrhu povećanja njezine učinkovitosti.


Radi se o izmjeni zastarjele javne rasvjete na području cijelog grada Zlatara. – Posebno mi je drago što smo stekli uvjete za potpisivanje ovog ugovora i modernizaciju rasvjete, jer je to jedan od važnijih projekata za Zlatar. Rasvjeta na području cijelog grada jako je zastarjela i loša, isto kao i trafostanice, koje je stalno trebalo servisirati, a više to nije bilo moguće. Zbog toga su zadnjih par godina građani jako nezadovoljni rasvjetom, stalno zovu Grad, prijavljuju kvarove, a kada se i popravi i riješi problem, kvar se dogodi već nakon nekoliko dana – pojašnjava gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek te dodaje da rasvjeta ne zadovoljava niti tehničko – svjetlosne karakteristike, budući da su za državne i županijske ceste točno određene propozicije za kvalitetu rasvjete. – Velik je problem i u zimskim mjesecima, kada prije pada mrak, a djeca pješače u škole, tako da je velika važnost projekta i zbog sigurnosti svih pješaka na podučju Zlatara - kaže gradonačelnica. Trenutno, na području grada Zlatara više je od 75 posto živinih rasvjetnih tijela, samo 3 posto ima niskotlačnu LED rasvjetu, a 22 posto ima niskotlačni natrij, pa je zlatarska rasvjeta među najlošijima u Krapinsko – zagorskoj županiji.

Na području grada postoje i pojedina naselja i ulice koje uopće nemaju rasvjetu, no i za njih dolaze 'svjetliji dani'. - Bez ovog projekta izmjene tehnički je bilo nemoguće dopuniti rasvjetu u ulicama i naseljima koja je nemaju, tako da nakon faze izmjene, slijedi postavljanje rasvjete i tamo. Prije rekonstrukcije i izmjene postojećih trafostanica novima, sustav ne bi izdržao dodavanje novih lampi – objasnila je Jasenka Auguštan – Pentek. Gradonačelnica ističe da je Grad Zlatar prvi grad u našoj županiji kojem su odobrena sredstva preko HBOR – a odnosno ESIH kredita namijenjenog za rasvjetu. - Taj model nam je najisplativiji, morali smo zadovoljiti razne kriterije i imati dobar projekt. Od REGEA – e su nam analizirane elektrotehničke karakteristike koje su bile preduvjet za daljnje projektiranje javne rasvjete. Uspjeli smo dobiti 0,2 posto kamate, što je jako povoljno. Troškovi će se plaćati iz uštede koja će se ostvariti, jer, osim energetske učinkovitosti, neće biti toliko kvarova i servisiranja rasvjete kao sada – kaže gradonačelnica.


Projekt je s PDV – om vrijedan 5.186.786,69 kuna, a rok za izvođenje radova je 6 mjeseci. Zamijenit će se 1524 rasvjetna tijela. – Uvođenje u posao bit će idućeg tjedna, izmjena kreće kroz 15 dana nakon toga, a izvođač radova smatra da će posao završiti i prije, možda čak do kraja ove godine. Paralelno, radimo na projektu za ulice i naselja koja rasvjetu nemaju, pa bi ljeti iduće godine, ako sve bude išlo predviđenim tempom, i oni bi mogli dobiti rasvjetu – zaključuje gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook