Prethodni članak
Sljedeći članak

Potpisan Sporazum o suradnji ŠUDIGO-a i Srednje općinske strukovne škole „Ilinden“iz Makedonije

Učenici ŠUDIGO-a posjetili su makedonsku općinu Ilinden u blizini glavnog grada Skopja


Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok aplicirala je projektom Afirmativno korištenje slobodnog vremena mladih različitih kulturnih sredina na Natječaj MZO-a za potporu međunarodnoj suradnji sa školama iz europskih zemalja koje ne sudjeluju u EU programima za obrazovanje i osposobljavanje i za suradnju sa školama i ustanovama koje provode obrazovanje pripadnika hrvatske manjine u inozemstvu u školskoj godini 2018./2019., te je isti odobren. Uz financiranje MZO-a značajan doprinos u realizaciji cjelokupnog projekta uključujući petodnevni susret učenika i profesora u Makedoniji, pridonijela je potpora Krapinsko – zagorske županije i Grada Zaboka.

Svrha ovog projekta bila je jačanje prekogranične suradnje škola, razvijanje inovativnih pristupa podučavanju i obrazovanju o europskim vrijednostima te suradnja s učenicima pripadnicima hrvatske manjine u inozemstvu, razmjena nacionalnih i kulturnih vrijednosti Makedonije i Hrvatskete posjet Zajednici Hrvata u Skopju. Glavna aktivnost odnosila se na posjet učenika i profesora Srednjoj strukovnoj općinskoj školi Ilinden smještenoj u blizini glavnog grada Skopja u najrazvijenijoj općini u Makedoniji, Ilinden.

Provedbom projekta Afirmativno korištenje slobodnog vremena mladih različitih kulturnih sredina te uz potpisan Sporazum o suradnji između dviju škola iz Makedonije i Hrvatske, a u znak nastavka dobrih međunarodnih odnosagradonačelnik općine Žika Stojanovski, ravnateljica Šudigo –a Zabok Božica Šarić i ravnatelj srednje škole iz Ilindena Zoranče Arsovski zasadili su dva stabla prijateljstva u krugu same škole.

S provedbom projekta započelo se početkom školske godine kada su nastavnice Valentina Potočki, Valentina Petric Klaužer, Barbara Hanjilec i Ruža Leskovar te ravnateljica škole Božica Šarić detaljno razradile osmišljene aktivnosti i uključile deset učenika naše škole zajedno s pet profesora i petnaest učenika makedonske škole u navedeni projekt.
Provedenom međunarodnom suradnjom učenici su imali priliku upoznati se s kulturnom baštinom Sjeverne Makedonije i obilaskom glavnog grada Skopja, te odlaskom na Ohridsko jezero i grada Ohrida. U Skopju su učenici i nastavnici obišli Tvrđavu Kale, Crkvu Svetog Spasa i izrazito zanimljiv Muzej makedonske borbe, a u Ohridu su saznali zašto ga se naziva Balkanskim Jeruzalemom obilaskom samo nekih od 365 crkava i crkvica.

Osim obilaska znamenitosti učenici škole imali su zadatak i snimiti materijal za filmski uradak o poznavanju Hrvatske i Sjeverne Makedonije te načinima provedbe slobodnog vremena. U svrhu što bolje provedbe samog posjeta projekt je podignut i na eTwinning platformu putem koje su se zagorski i makedonski učenici predstavili jedni drugima dok su nastavnici obje škole dogovarali detalje provedbe i osmišljavali pripremne zadatke.

Na završnoj aktivnosti na Okruglom stolu učenici su imali priliku prezentirati vrijednosti i ljepote Hrvatske, Krapinsko –zagorske županije te same škole, kada su pokazali montirane video uratke. Kroz ovaj susret imali su priliku surađivati i sa članicama Zajednice Hrvata u Makedoniji, Violetom Kalić, povjesničarkom umjetnosti te s Ljerkom Toth Naumovom, pjesnikinjom i magistricom ekonomskih znanosti koju nazivaju snažnom graditeljicom dobrih makedonsko – hrvatskih odnosa koja pridonosi trajnom očuvanjuhrvatskenacionalnebaštine, jezikaikulture.
Zajednički susret dviju škola kroz radionice, formalno i neformalno druženje pridonijelo je boljem međusobnom upoznavanju, edukaciji i širenju interkulturnog dijaloga. Učenici su bili smješteni u obiteljima te imali priliku doživjeti sličnosti i različitosti obiteljskih i kulturnih miljea, ali i iskusiti gostoljubivost domaćina.

Razmjenom prigodnih poklona, knjiga, licitarskih srca, drvenih igračaka i turističkim prospektima učenici su darivali svoje nove prijatelje i na taj način prenosili duh kulture, ljepote Hrvatske i simbole Bajke na dlanu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

IZVANREDNE OBAVIJESTI:  -životinja (uočena je srna) na čvoru VARAŽDINSKE TOPLICE. Molimo korisnike za dodatan oprez.  -životinja (uočen je pas) na autocesti A1 ispred odmorišta ZIR. Molimo korisnike za dodatan oprez.  Zbog vjetra d...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program