Prethodni članak
Sljedeći članak

Postavljanje termofasade na zgradu vatrogasnog doma u Lepajcima u završnoj fazi

Održana je godišnja izvještajna skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lepajci


Godišnja skupština DVD – a Lepajci održana je u suboru. DVD Lepajci osnovano je 5. listopada 1947. godine s 30 članova. Na samom početku djelovanja nije bilo lako, bilo je to doba neimaštine no donacijama i sudjelovanjem samih članova već dvije godine nakon osnutka kupljena je motorna štrcaljka marke „Cindap“. Paralelno s vatrogasnom djelatnošću 1958. godine Upravni odbor donio je odluku da se pristupi osnivanju vatrogasne limene glazbe. 1980. godine vođenje glazbe preuzima Branko Cvrtila te ona doživljava novi uzlet.

Opremanje doma

DVD nije imao vlastite prostorije već je kao spremište korištena prostorija koja je dograđena uz Zadružni dom u Lepajcima. 1990. godine uređena je vatrogasna garaža te se spremište preselilo u nove prostore. Uz potporu Grada Krapine i ostalih donatora nastavljeno je značajno uređenje doma kao i unapređenje vatrogasne djelatnosti. Završno preseljenje iz zgrade Zadružnog doma u Lepajcima dovršeno je 2013. godine kad je preseljena vatrogasna sirena. Za 70. godišnjicu društva (2017. godine) u funkciju je stavljena sala na I. katu doma koja je u 2019. godine uz veliku pomoć tvrtke Cipro i sredstvima te iz proračuna Grada opločena te se u njoj mogu održavati svečanosti s većim brojem uzvanika. U ovoj zahtjevnoj godini uz potporu Grada Krapine učinjen je dodatni iskorak - postavljanje termofasade na zgradu vatrogasnog doma. Oni su trenutačno u završnoj fazi te se očekuje završetak kroz nekoliko dana. Društvo je u 2017. godini nabavilo dvije potopne pumpe (električnu i motornu), a kapaciteti su dodatno ojačani u 2019. godine donacijom još jedne električne potopne pumpe od tvrtke Einhell Croatia d. o. o.. U 2018. godini nabavljeno je lako vozilo čime je značajno povećana operativna spremnost DVD-a.

75 članova

Danas društvo broji 75 članova od kojih je 16 operativnih članova spremnih i obučenih za vatrogasne intervencije. Članovi DVD-a Lepajci rado naglašavaju da se broj intervencija u uskom vatrogasnom smislu (požar) minimalizirao, tj. u posljednjih 5 godina bile su tri intervencije. Zbog promjenjivih vremenskih prilika sve se više javlja potreba za pomoći kod poplava (samo u posljednjoj godini tri intervencije). Članovi DVD-a rado sudjeluju u svim ostalim aktivnostima Društva od kojih ističemo sudjelovanje u manifestacijama Grada Krapine te sudjelovanje u župnom djelovanju Župe Radoboj. Dobrovoljno vatrogasno društvo Lepajci zahvalno je svima koji potpomažu njegov rad, a posebno Grad Krapinu s čijim gradonačelnikom i djelatnicima imaju izuzetno uspješnu suradnju, tvtki Cipro d. o. o., najznačajnijem donatoru iz privatnog sektora te svim drugim javnim ustanovama, privatnim poduzetnicima te građanima koji odgovore na njihove apele za suradnjom i pomoći. Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović istaknuo je kako se u posljednjih nekoliko godina na području Grada Krapine puno uložilo u vatrogastvo. Grad je pomogao DVD-u Krapina da uredi vatrogasni dom koji je bio pred urušavanjem, DVD Škarićevo je ponajviše zahvaljujući angažmanu svojih članova sagradilo garažu, a naravno da je i Grad pomogao. Nakon što je Grad pomogao DVD-u Lepajci kod nabave stolarije za vatrogasni dom i u uređenju kata vatrogasnog doma, ove godine je na red došlo i uređenje pročelja dok se sljedeće godine planira uređenje pročelja i na vatrogasnom domu DVD-a Donja Šemnica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook