Prethodni članak
Sljedeći članak

Postavili su prvu 'Šumsku vrtićku knjižnicu', shvatili da drveće ima tajni nevidljivi život i naučili sve potrebno za izviđačko putovanje

Općinska knjižnica i čitaonica Bedekovčina i Udruga Čudesna šuma provode projekt 'Knjižnica u prirodi'


'Ono što djeca uče u zatvorenim učionicama, mogu učiti u prirodi na mnogo zabavniji način' riječi su Cathy James kojim se rukovodila Općinska knjižnica i čitaonica Bedekovčina i Udruga Čudesna šuma. Zato su udružile snage i tako je nastao projekt 'Knjižnica u prirodi'. - Riječ je o zelenom projektu u sklopu kojeg knjižnica u partnerstvu s Udrugom Čudesna šuma, a pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije provodi niz radionica s vrtićkom i osnovnoškolskom djecom s područja općine Bedekovčina. A o čemu se tu radi ukratko se može reći da prožimamo znanje iz knjižne građe s iskustvenim učenjem u prirodi odnosno šumi kroz STREAM aktivnosti – objasnila je ravnateljica Općinske knjižnice i čitaonice Bedekovčina, Vesna Šaronja.

 

U poznati akronim STEM (Science. Technology.Engineering. Mathematic) ubacili su R – reading/reaserch (čitanje/istraživanje) i A-art (umjetnost). - Kroz prirodoslovno-istraživačke, “outdoor”, tehničke i umjetničke (S.T.R.E.A.M) aktivnosti i radionice u prirodi, potičemo razumijevanje za znanstvene procese koji se zbivaju svuda oko nas, njegujemo zdrav suživot s prirodom kroz aktivnosti brige za prirodni i društveni svijet jer takvim pristupom djeca postaju duboko povezana sa sobom i svijetom oko sebe. Tako ostvarujemo suživot s prirodom i svim njezinim bićima i djelujemo na sklad djetetove snažne volje, uravnoteženih osjećaja i aktivna mišljenja. Pokretani smo znatiželjom, a vođeni motom 'Istraži, kreiraj, inspiriraj' jer znamo da svako dijete želi istražiti svijet oko sebe, slobodno kreirati vlastiti životni put i inspirirati društvo na tom putu – kaže ravnateljica Šaronja.
Sve radionice provode se u učionici u prirodi predstavljajući šumu kao neiscrpnu učiteljicu, znanstvenicu, umjetnicu, terapeutkinju. Obje osnovne škole s područja Bedekovčine imaju svoje vanjske učionice u šumi, dok je vrtić neposredno pokraj šumske učionice. U tom smislu kao općina svi uživaju neiscrpnu blagodat ekosustava i veliki potencijal za iskustveno učenje.

 

 


Do sada su održane četiri radionice, a još su dvije u planu do kraja godine. Dvije su održane u Dječjem vrtiću Bedekovčina, postavivši prvu „Šumsku vrtićku knjižnicu“ – kućicu za knjige u vrtićkom dvorištu, za čiji startni fond se pobrinula knjižnica Bedekovčina, a vrtićarci su je ukrasili jesenskim prirodninama iz obližnje šume. - Proveli smo dva sata u edukativnoj šetnji u društvu knjige „Čudesno drveće“ u izdanju Planetopije,kako bi istraživali sa svim osjetilima i proživljeno proširilipisanim znanjima iz knjiga. Nema te emocije koja u zatvorenom prostoru može zamijeniti oduševljenje djeteta viđenom vjevericom koja je usred radionice ukazala – pitoma i predivna u šumi. Sva šumska čudesa u slikovnicama i raznim pričama već su dostupna u „vrtićkoj šumskoj knjižnici“ koja će nesumnjivo rasti ljubavlju i angažmanom djece, roditelja i vrtićkih djelatnika, jer uvjerili smo se – u vrtiću Bedekovčina izričito njeguju važnost čitanja od djetetovih početaka – objasnila je ravnateljica Šaronja.

 

Uslijedile su radionice za školsku djecu. Tako su školarcima iz 2.b. razreda OŠ Bedekovčina s istom polazišnom knjižnom građom pokazali da drveće kojeg su dirali, mirisali, divili se njegovoj veličini, također i ima svoj tajni, nevidljivi život nadahnjujući brojne znanstvenike u njihovim izumima. Kroz interaktivan pokus djeci je demonstriran i način na koji'drveće čisti vodu', što je samo jedna od veličanstvenih uloga drveća u našem životu. Četvrti razred je neskriveno uživao u izviđačkoj radionici koje su vodile voditeljice iz Saveza izviđača Hrvatske – Roberta Selihar i Lucija Rogina. Djeca su kroz društvene, timske igre – loptica pitalica, igre poštar razvijali timski duh i učili izviđačke pojmove. Uz to usvajali su vještine izrade nosila i kabanica od šatorskog krila, prve pomoći u prirodi, te saznavali što je sve neophodno ponijeti na izlet u prirodu.

 


U planu je radionica „Čudesno drveće“ u OŠ Brestovec Orehovički, te još jedna glazbena radionicapod vodstvom glazbenog terapeuta. Edukatori Čudesne šume po profesiji su prirodoslovci, znanstvenici, inženjeri, stručnjaci za knjige, glazbenici, muzikoterapeuti, waldorfski odgojitelji, pedagozi,....a po srcu istraživači 'prirodnih čarolija', planinari, izviđači, aktivisti, pričopričaši, volonteri, umjetnici, terapeuti, motivatori, inovatori, vrtlari, šaptači životinjama, mame i naravno tate....koji se nisu zaboravili 'igrati'.

Sva daljnja događanja mogu se pratiti OVDJE.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog prometne nesreće prekinut je promet na autocesti A3 Bregana-Lipovac na 211+450 km između čvorova Slavonski Brod Zapad i Slavonski Brod Istok u smjeru Lipovca. Promet je preusmjeren i vozi se obilaznim pravcima. Pojačan promet tijekom ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program