Prethodni članak
Sljedeći članak

Posmrtno priznanje Krunoslavu Pavlini

Priznanje je predano Kruninoj kćeri Sonji!


Gljivarsko društvo Medenka iz Zlatara obilježilo je desetljeće uspješnoga djelovanja. Na ovih dana održanoj izvještajnoj skupštini predsjednik „Medenke“, Avelin Fijačko, podsjetio je kako je „Medenka“, po osnivanju, bila 15. članica Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza, koji danas ima 26 članica iz cijele Hrvatske.

-Desetogodišnji rad udruge usmjeren je kako bi se udruga predstavila javnosti te da bi gljivarstvo učinila popularnim i edukativnim i povećala svoje članstvo. „Medenka“ danas ima 135 članova, a edukacijama i gljivarskim druženjima stavljamo naglasak na opasnost od konzumiranja otrovnih i smrtonosno otrovnih vrsta gljiva, kao i na očuvanje gljivarskih staništa i uvažavanje biološke raznolikosti našega kraja- naglasio je Fijačko.

Kad je o prošlogodišnjim aktivnostima riječ, Gljivarska udruga „Medenka“ sudjelovala je u obilježavanju Dana Grada Zlatara, održala je tradicionalnu radionicu za kućni uzgoj gljiva bukovača, zatim predavanja o temi „Ljekovite gljive“, sudjelovala je na gljivarijadama u Nedelišću, Zaprešiću, Radoboju, Glini, Ivancu, Oroslavju, Sv. Ivanu Zelini, Karlovcu, a gljivarilo se u Gorskom Kotaru i Istri. U Lovačkom domu „Zajček“ početkom rujna organizirali su svoju 7. gljivarijadu „Gljivarenje v zlatarskome kraju“. Nije izostao ni determinacijski stol s gljivama zlatarskoga kraja, u sklopu 52. Dana kajkavskih riječi. K tome uređuju i dio javne površine kod župne crkve UBDM, nazvavši ga Medenkinim trgom , na kojemu se nalazi i edukacijski drveni pano o otrovnim i jestivim gljivama zlatarskoga podneblja.

Povodom obilježavanja 10. obljetnice dodijeljena su dva priznanja, zlatarskoj gradonačelnici Jasenki Auguštan Pentek i posmrtno Krunoslavu Pavlini „za nesebični i prijateljski doprinos razvoju, promociji i unapređenju gljivarstva zlatarskoga kraja“, koje je preuzela kći Sonja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook