Prethodni članak
Sljedeći članak

Posjet STEM tima Osnovne škole iz Budinščine partnerima u Islandu


U sklopu projekta “SMART BIZZ – SMART Budinščina za Zadrugu i Zajednicu “ financiranog od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam EGP-a, 28. rujna 2023. godine grupa STEM učitelja iz Osnovne škole Vladimir Nazor Budinščina, koja je i nositelj projekta,  zaputila se u posjet partnerima s „GeoCamp-a“ u Islandu.

 Planirani posjet trajao je pet dana te je imao za cilj upoznavanje i povezivanje STEM timova, upoznavanje hrvatskog STEM tima s novim naprednim tehnologijama i konceptima učenja i poučavanja, razvoj sposobnosti učitelja u STEM poučavanju. Predstavnici partnera „GeoCamp“ koji su dočekali STEM tim iz Hrvatske bili su Arnbjorn Olafsson, Ólafur Jón Arnbjörnsson i Sigrún Svafa Ólafsdóttir. Hrvatski STEM tim činili su voditeljica i koordinatorica projekta Renata Kreber-Mikšaj, Kristina Ondrašek, Mirela Lebić Popov, Željka Vajdić, Nikolina Milinković, Ivana Glavač, Jagoda Šmit, Dino Lesjak, Sebastijan Kocijan i Mirko Nuli.

 Tim je posjetio dvije osnovne škole te upoznao specifičnosti islandskog geografskog prostora. Članovi STEM tima prvo su posjetili osnovnu školu Gerðaskóli gdje ih je učiteljica Særún Rósa Ástþórsdóttir provela kroz školu, a nakon toga upoznala s provođenjem projekta Sat genijalaca (Genious hour). Radi se o projektu gdje se učeniku osim nastave omogućava da izdvoji određeno vrijeme svaki tjedan kako bi istražio, predložio i ostvario vlastitu ideju. Nastavnici samo usmjeravaju i pomažu učeniku ako je potrebno. Ovaj koncept primjenjuju neke od najinovativnijih i najuspješnijih svjetskih organizacija poput organizacije Google. Nakon posjeta prvoj školi koja djeluje više od 150 godina, partneri su odveli članove STEM tima do mjesta Njardvik gdje su posjetili novu osnovnu školu Stapaskóli. Po dolasku u novo izgrađenu i izuzetno dobro opremljenu školu članove je dočekala učiteljica Brynja Stefánsdóttir. Učiteljica je provela članove po učionicama, pokazala nove uređaje koje učenici koriste u STEM nastavi te su učitelji iz Hrvatske vidjeli kako su u Islandu satovi ležernije i drugačije organizirani nego u Hrvatskoj. Ostatak dana STEM tim proveo je upoznavajući specifičnosti Islandskog geografskog prostora.

Treći dan STEM tim posjetio je glavni grad Islanda Reykjavík. U Reykjaviku su u prostorima Učiteljskog fakulteta zajedno s 20-tak učitelja iz Bugarske prisustvovali predavanju na temu upotrebe modernih tehnologija u nastavi, nakon čega su posjetili prostore STEM centra Mixtúra, kojem je jedna od namjena upoznavanje budućih učiteljima s novim tehnologijama koje su primjenjive u nastavi. Naime Mixtúra je usko povezana sa svim osnovnim školama diljem Reykjavík-a. Posjeduju izuzetno naprednu STEM opremu koju škole mogu posuditi, rade edukativne programe i sudjeluju u STEM projektima s partnerima iz Islanda i šire. STEM tim imao je priliku vidjeti i isprobati naprednu STEM opremu koju bi vrlo rado voljeli vidjeti jednog dana i u hrvatskim školama.

Četvrti dan članovi STEM tima posjetili su geotermalnu elektranu Hellisheiðarvirkjun - Hellisheiði ON Power gdje su imali predavanje o radu elektrane i planskom korištenju resursa s naglaskom na očuvanju prirode. Također u sklopu elektrane STEM tim je imao vođeni obilazak izložbe s raznim eksponatima i tehnološkim rješenjima koje se primjenjuju u radu elektrane. Ostatak dana partneri su odveli STEM tim u obilazak Golden Circle destinacija s naglaskom na edukativna geotermalna područja i područja koja su zaštićena od utjecaja industrije te u posjet Farmi gljiva u Fluđiru koja proizvodi bio proizvode po principu samoodrživog sustava proizvodnje i zero carbonfootprinta.

  STEM učitelji zajedno s voditeljicom Renatom Kreber-Mikšaj i partneri s „GeoCamp-a“ u Islandu zajedno s predstavnikom Arnbjorn Olafssonom izuzetno su zadovoljni obostranom suradnjom i znanjima koja su mogli jedni od drugih naučiti. Ovo je bilo vrlo poučno i zanimljivo STEM iskustvo koje će nastavnici dalje primjenjivati i prenositi budućim naraštajima. Također partneri s „GeoCamp-a“ iskazali su volju i interes za buduće projekte.

STEM timovi zahvaljuju se na podršci i svim drugim partnerima te vjeruju da će ih i ubuduće podržati na novim projektima.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook