Prethodni članak
Sljedeći članak

Posebno priznanje profesorici u OŠ Marija Bistrica za doprinos očuvanju kajkavštine


Prošlog je četvrtka u prostorima Kajkaviane u Fellerovoj zgradu u Donjoj Stubici održana godišnja izvještajna Skupština društva Kajkaviane. Predsjednica Ines Krušelj-Vidas osvrnula se na jubilarnih 35 godina djelovanja društva, s naglaskom na proteklih deset godina i prekretnice i projekte koji su se u društvu dogodili i provodili. - Unatoč izazovima i preprekama pred kojima se udruga zatekla, zbog velikog truda i volonterskog angažmana, Kajkaviana se uspjela održati i zadržati visoki standard – istaknula je.

Govorilo se i o posljednjim provođenim projektima 'STUB – kultura' te 'ČitKAJ', 'SnimKAJ', 'Spojkaj- spoji se za kaj', pa sve do danas aktualnog 'Kajkaš KAJ?'. Ostvarene su i mnoge suradnje, primjerice s Festivalom Orgulje Heferer te Kućom Klajn na projektu Suvremeno u Zagorju, kao i članstvo u Erasmus konzorciju.

Na javnom pozivu Ministarstva kulture i medija upravo je odobren i kreće novi projekt 'Kultura na recept: program u zgradi ljekarnika Fellera' kojim će se ostvariti cilj da sjedište Kajkaviane privuče publiku kao centar zanimljivih kulturnih zbivanja te središnji punkt očuvanja i zaštite kajkavske baštine.

Nakon izvješća o radu za 2023., uslijedilo je usvajanje svih izvješća, kao i plan rada za ovu godinu. Na kraju sjednice Skupštine, Aniti Klemar dodijeljeno je priznanje za uspješnu zauzetost na očuvanju i njegovanju kajkavske riječi u radu s učenicima OŠ Marija Bistrica. Ona u svom radu uspješno angažira i afirmira učenike u dramskom izričaju, autorica je slikovnice 'Legenda o črnem kipu' i zbirke dramskih tekstova 'U čemu je KVAK-a', dobitnica je brojnih priznanja za profesionalni i volonterski rad u aktivnostima iz područja svog interesa, u kojem posebice skrbi za očuvanje i njegovanje kajkavske baštine.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook