Prethodni članak
Sljedeći članak

Poraz Tomaševića na mjeri roditelj odgojitelj

Visoki upravni sud odlučio - vraća se mjera roditelj odgojitelj


Visoki upravni sud donio je odluku o mjeri roditelj odgojitelj u Zagrebu.

Peteročlano sudačko vijeće proglasilo je Tomaševićevu odluku o ukidanju mjere nezakonitom, piše indeks.hr.

Odlukom Visokog upravnog suda se ukida Odluka o izmjenama odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje koju je Grad Zagreb donio u prosincu. Prestaje važiti danom objave ove presude u Narodnim novinama.

Presuda se dala naslutiti iz rasprave u kojoj je tri od pet sutkinja istaklo kako odluka gradske vlasti nije dobro napisana te da konačni cilj ukidanja mjere ne može opravdati štetu koju će pretrpjeti korisnici mjere nakon njena ukidanja.

“Osporavana odluka nema povratno djelovanje, nego je riječ o kvazi-retroaktivnosti… Polazeći od pravne teorije, pribavljenih mišljenja profesora s tri pravna fakulteta, korisnici konkretne mjere imali su legitimna očekivanja utemeljena  na pravomoćnim upravnim aktima. Stoga je u konkretnom predmetu bilo potrebno provesti test razmjernosti. Smatram da je test razmjernosti pokazao da su ciljevi koje je Grad Zagreb želio postići donošenjem osporavane mjere legitimni, međutim, mišljenja sam da nova mjera nije razmjerna cilju koji se novom mjerom želio postići”, rekla je sutkinja uoči glasanja.

Reagirao je Tomašević.

"Razočarani smo odlukom suda i dalje ćemo vidjeti koja su nam pravna sredstva da se to promijeni. Ostavljen je manevarski prostor da se odluka promijeni. Mi ne možemo imati situaciju da više od pola milijarde sredstava imamo zamrznuto", rekao je zagrebački gradonačelnik nakon objave odluke suda.

Markić: Tomašević laže, upropastio je roditeljima odgojiteljima Božić i Uskrs. Jeste li vidjeli lica ovih žena?

Pred zgradom suda nalaze se roditelji odgojitelji i Željka Markić koja je rekla kako su svi sretni zbog odluke.

"Upropašten im je Božić, Uskrs. Sad će preko 5000 ljudi mogu nastaviti živjeti", rekla je Markić.

"Tomašević je lagao da ova mjera nije uspješna. Rad demografa je pokazao da je u pet godina za 25 posto povećan broj trećerođene djece. Druga je laž bila da je ukidanje mjere u skladu s Ustavom. Treća priča protiv ovih žena je bila da one sjede kod kuće i ništa ne rade", rekla je.

"On je osam mjeseci lagao, jeste li vidjeli lica ovih žena", rekla je Markić, piše indeks.hr

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook