Prethodni članak
Sljedeći članak

Popis stanovništva koji će se provoditi 2021. vjerojatno će biti zadnji koji će se provoditi 'na terenu' putem anketa


Popis stanovništva koji će se provoditi od 1. travnja do 7. svibnja 2021. vjerojatno će biti zadnji popis koji će se provoditi “na terenu” putem anketa, kazala je za Jutarnji Lidija Brković, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku.

Nakon toga će se, kazala je, svake godine ažurirati broj stanovništva i struktura kućanstava putem takozvanih centralnih registara stanovništva i registara zgrada, kuća i stanova, donosi Jutarnji. To je dijelom posljedica toga što smjernice i preporuke Eurostata, krovnog statističkog tijela Europske unije, preporučuju da zemlje članice stvore preduvjete da nakon Popisa 2021. dostavljaju ključne demografske popisne podatke Eurostatu na godišnjoj razini.

Izvanredni profesor na Katedri za demografiju Ekonomskog fakulteta Ivin Čipin za Jutarnji je rekao kako u Hrvatskoj pri Ministarstvu unutarnjih poslova i drugim tijelima državne postoje takvi registri.

- Sada se radi o tome da svi oni počnu na dnevnoj bazi ažurirati svoje podatke i dostavljati ih MUP-u ili nekom drugom državnom centralnom tijelu - rekao je Čipin Jutarnjem i dodao da je jednako važno da Državni zavod za statistiku ima pristup tim registrima i da dnevno može uzimati te podatke u statističke svrhe.

- Do sada je DZS dobivao podatke iz tih registara neposredno prije provođenja popisa stanovništva, kako bi mogao što efikasnije izvršiti popis, a ubuduće bi te podatke, ali ažurne, morao imao svaki dan na uvid. Kada je u pitanju popis stanovništva centralno tijelo bi mogao biti MUP ili Ministarstvo uprave, glavni identifikacijski broj mogao bi biti OIB, a za registar zgrada i stanova bili zaduženi Ministarstvo graditeljstva i Državna geodetska uprava - rekao je Čipin za Jutarnji.

Popis stanovništva 2021. će se provesti i putem online samopopisivanja, preko sustava e-građani.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook