Prethodni članak
Sljedeći članak

Pomozimo petogodišnjem Franu da zaigra nogomet

Obitelj Tisanić iz Zaboka u Njemačkoj je pronašla terapiju koja bi pomogla njihovom sinu u borbi sa spastičnom cerebralnom paralizom


Znatiželjan, nasmijan, uporan i uvijek dobro raspoložen. Tako bismo u par riječi mogli opisati petogodišnjeg Frana Tisanića iz Zaboka. Uostalom, svi petogodišnjaci upravo su takvi, zaigrani i spremni za otkrivanje svijeta oko sebe. No malenog Frana u tome koči bolest koja mu je dijagnosticirana oko prve godine života kada su roditelji primijetili da nešto nije u redu.

 

Spas iz njemačke klinike
Kako nam je rekla mama Valentina, uskoro mu je potvrđena spastična cerebralna paraliza. Kao što bi i svaki roditelj učinio da pomogne svojem djetetu, Valentina i Nikola Tisanić dugo su istraživali postoji li kakva terapija koja bi njihovom mezimcu pomogla da živi bolji i kvalitetniji život. I našli su je u Njemačkoj.

– Riječ je o ortrozama koje bi bile ako ne trajno, onda barem privremeno rješenje koje bi našem Franu popravile kvalitetu života i uvelike ispravile loš obrazac hoda. Napravili smo cijelu obradu u klinici Aschau u Munchenu gdje su specijalisti potvrdili kako bi mu ortroze uvelike pomogle – priča nam Valentina dodajući kako su već dobili i predračun ortopedske kuće u Frankfurtu gdje bi mali Fran trebao ići da mu se ortroze apliciraju.

No za mladu obitelj tu je nastao problem. Jedne takve ortoze stoje 4942 eura, a Franu su potrebne dvije – jedne za dan i jedne za noć. Uz to, potrebna će mu biti i ponovna obrada koja uključuje rendgene, magnetne rezonance i preglede specijalista, a cijena samo jedne obrade je oko 500 eura. – Uz sve to, planirani proces nošenja ortroze je od 6 mjeseci do godine dana, odnosno dok se ne dođe do postotka poboljšanja koje se očekuje što znači da će i kontrole, koje moraju biti redovite, podosta koštati. Naravno, tu je i trošak boravka i puta u Njemačku da bismo mogli biti uz Frana u svakom trenutku – opisuje nam mama Valentina.


Pomozite donacijama
Ukupan trošak liječenja penje se na okvirno 15.200, 00 eura, a obitelj Tisanić, nažalost, taj novac nema. Zato su se odlučili obratiti medijima i dobrim ljudima. Priznaju, bila je to teška odluka o kojoj su puno razmišljali, no svjesni su kako je ovo jedinstvena prilika za Frana koju ne smije propustiti. – Kada je u pitanju tvoje dijete, spreman si učiniti sve što možeš da mu pomogneš. Molila bih sve dobre ljude da nam pomognu u skladu sa svojim mogućnostima jer sami ne možemo pomoći svojem djetetu – rekla je mama Valentina.

Za svrhu donacija otvoren je račun u banci, a za uplate je u opis potrebno napisati 'donacija'. Broj račun glasi: HR0223600003118689335. A kako Fran gleda na sve, pitali smo mamu Valentinu. – On sve pretrage hrabro i lavovski podnosi i samo čeka dan kad će moći ispuniti svoju najveću želju: zaigrati nogomet s vršnjacima – istaknula je hrabra mama. Ne sumnjamo kako ćemo i ovaj puta pokrenuti lavinu dobrote i malenom Franu pomoći da živi sretan i ispunjen život kao njegovi vršnjaci.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook