Prethodni članak
Sljedeći članak

POLOŽENI VIJENCI POVODOM DANA ANTIFAŠISTIČKE BORBE: ‘Ovo je povijesni dug za ljude koji su zaslužni za slobodu i ustavnu poziciju naše republike’

Predstavnici Grada Zaboka i predstavnici Udruge antifaštističkih boraca te antifašista Grada Zaboka položili su vijence na spomen obilježje u parku na Trgu D. Dragutina Domjanića nasuprot Vatrogasnog doma u gradu Zaboku te na spomen - ploču Franu Geberti, ravnatelju zabočke osnovne škole tijekom Drugog svjetskog rata


Uoči Dana antifašističke borbe koji se obilježava 22. lipnja,  predstavnici Grada Zaboka i predstavnici Udruge antifaštističkih boraca te antifašista Grada Zaboka položili su vijence na spomen obilježje u parku na Trgu D. Dragutina Domjanića nasuprot Vatrogasnog doma u gradu Zaboku te na spomen - ploču Franu Geberti, ravnatelju zabočke osnovne škole tijekom Drugog svjetskog rata.

 

- Ovo je povijesni dug za ljude koji su zaslužni za slobodu, ustavnu poziciju naše republike koja je zasnovana na zasadama ZAVNOH-a. Istovremeno, to je dokaz permanentne borbe za bolji život i bolje uvjete života svih generacija za koje su se ti ljudi, uglavnom industrijski radnici koji su radili u Zagrebu ili tekstilnoj tvornici ZIVT, trudili – istaknuo je Hanžek koji se osvrnuo na doprinos Frana Geberte.

 

-Spomen - ploča simbolizira povijesne tragedije vezane uz povijesne promjene pa tako i u Zaboku. Tu spomen ploču podigli smo Franu Geberti koji je u vrijeme Drugog svjetskog rata bio ravnatelj tadašanje osnovne škole u Zaboku. Bio je izuzetno aktivan, vrijedan, ambiciozan koji je zajedno s industrijalcem Milanom Prpićem. Uz pomoć tadašnje Predionice Prpić, kasnijeg Zivta, započeo je izgradnju velike i adekvatne škole koja je po završetku rata bila izgrađena. On je bio tragična žrtva. Stajao je pred kućom gdje je stanovao kod obitelji Lež kada su ustaše u povlačenju prolazile glavnom ulicom i kad je rekao tim vojnicima ‘Ljudi kud idete, rat je gotov’ jedan od njih izvukao je pištolj, odgovorio je ‘Za tebe je, za nas još nije’ te je ubijen – rekao je Hanžek, dodajući da je Zabok tada izgubio čovjeka koji je zaslužan da je do 1984. škola služila generacijama i generacijama.

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook