Prethodni članak
Sljedeći članak

Policija vozače koji se kreću autocestama, upozorava na odredbe iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Policija podsjeća i na ostale bitne odredbe koje se odnose na kretanje vozila autocestom


Praćenjem prometa u turističkoj sezoni kroz dugi niz godina, prethodnih dana bio je jedan od prometno najopterećenijih vikenda pa su na cestama bile velike gužve, posebice na autocestama A-1, A-2 i A-6, državnim cestama DC-1 i DC-8 koje vode prema morskim destinacijama, odnosno autocesti A-3 kao glavnom tranzitnom pravcu kroz Republiku Hrvatsku.

Prometne gužve najčešće se stvaraju zbog velikog priljeva vozila, na naplatnim kućicama ulazima-izlazima s autocesta, prilazima turističkim središtima te u zonama mjesta gdje su se dogodile prometne nesreće. Međutim, praćenjem prometnih tokova posljednjih nekoliko vikenda uočena je pojava formiranja većih kolona na autocesti A-1, posebice dionici Zagreb – Bosiljevo, iako na samoj dionici nije bilo prometnih nesreća. Navedene prometne gužve nastale su jer jedan dio vozača ne poštuje odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, na način da su se bezrazložno sporo kretali lijevom prometnom trakom, što je rezultiralo stvaranjem više kilometarskih kolona, govori policija.

Policija vozače koji se namjeravaju kretati autocestama,  upozorava na sljedeće odredbe iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama:

- autocestom se vozila moraju kretati krajnjom desnom prometnom trakom ako nije zakrčena vozilima u koloni. Kazna za nepoštivanje ove odredbe je 500,00 kuna.

- na autocesti vozač smije mijenjati prometnu traku zbog bržeg kretanja samo prelaženjem vozilom u lijevu prometnu traku.

- na autocesti vozač ne smije vozilom prelaziti iz trake u traku (slalom vožnja), pretjecati trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, kretati se na način da ne drži potreban razmak, požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih ili zvučnih znakova ili na neki drugi način niti izvoditi bilo koju drugu radnju kojom ugrožava ili dovodi u opasnost druge sudionike u prometu. Kazna za nepoštivanje ove odredbe je 2.000,00 kuna.

Uz navedeno, policija podsjeća i na ostale bitne odredbe koje se odnose na kretanje vozila autocestom:

- na autocesti vozač ne smije zaustavljati niti parkirati motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene.

- na autocesti vozač ne smije polukružno okretati vozilo niti se kretati vozilom unatrag, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene,

- vozač koji je zbog neispravnosti na vozilu ili iz drugih razloga prisiljen zaustaviti vozilo na kolniku autoceste dužan ga je zaustaviti na traci za zaustavljanje vozila u nuždi i poduzeti potrebne mjere da vozilo što prije ukloni s kolnika. U tom slučaju prilikom kretanja izvan vozila, obaveza je koristiti reflektirajući prsluk.

- na autocestu se ne smije uključiti motorno vozilo koje vuče drugo vozilo, a koje se zbog neispravnosti ili nedostataka pojedinih dijelova ne može samo kretati. Iznimno, vuča vozila dopuštena je autocestom ako je razlog za vuču nastao za vrijeme kretanja vozila po autocesti, ali samo krajnjom desnom prometnom trakom do prve priključne ceste kojom se vučeno vozilo može isključiti iz prometa na autocesti.

 - Naposljetku, apeliramo na građane da prilikom putovanja poštuju prometna pravila i ograničenja (sve osobe u vozilu koriste sigurnosni pojas/dječju sjedalicu;   kreću se dopuštenim brzinama; ne voze u alkoholiziranom stanju; izbjegavaju rizična pretjecanja; za vožnju ne koriste traku za zaustavljanje vozila u nuždi; ne koriste mobitel tijekom vožnje, a ako već moraju da to rade preko uređaja koji omogućuje njegovo korištenje bez upotrebe ruku i sl.), kao i da se pridržavaju naredbi policijskih službenika na terenu – moli policija.

Savjete kako što sigurnije stići na odredište pogledajte OVDJE.

- Poštivanjem navedenog brže i sigurnije će te stići do željenog odredišta – poručuje policija.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook