Prethodni članak
Sljedeći članak

Policija se oglasila zbog zimskih uvjeta na cesti. Upozoravaju tko uopće ne bi smio biti u prometu

Zbog zimskih uvjeta na cestama budite oprezni! Svaki vozač motornog vozila je dužan prije uključivanja u promet očistiti zaleđeno vjetrobransko staklo i snijeg na vozilu...


Obzirom na trenutno pogoršanje vremenskih uvjeta, iz policije podsjećaju na obvezu posjedovanja zimske opreme, te kako što sigurnije sudjelovati u prometu ukoliko su na cestama zimski uvjeti.
Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti, kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđeno vjetrobransko staklo i snijeg na vozilu.  
Vozaču koji na vozilu ne posjeduje zimsku opremu ili ne očisti svoje vozilo od snijega i leda prijeti novčana kazna u iznosu od tisuću kuna i isključivanje vozila iz prometa.
Kako bi se tijekom nastupa ovih zimskih uvjeta na cestama događanje prometnih nesreća svelo na minimum, podsjećamo da je za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjen promet motornim vozilima bez propisane zimske opreme i teretnim automobilima s priključnim vozilima.
Pod zimskom opremom motornih vozila (svako vozilo koje se pokreće snagom svog motora) čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.
Kako bi osigurali protočnost i sigurnost prometa, policijski službenici će provoditi pojačani nadzor korištenja zimske opreme, te iz daljnjeg prometovanja isključivati motorna vozila bez zimske opreme i teretne automobile s priključnim vozilima.
 
Vozače pozivamo, navode iz PU varaždinske, da način vožnje prilagode uvjetima na cesti i vremenskim uvjetima odnosno da smanje brzinu kretanja vozila, povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu i da se prije svake radnje vozilom u prometu uvjere da ju mogu na siguran način izvesti.
Pješake i vozače bicikala pozivamo da obavezno koriste nogostupe, odnosno biciklističke staze i trake. Vozače bicikala podsjećamo na obavezno korištenje reflektirajućih prsluka, odnosno reflektirajuće odjeće noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, a pješake na obavezno korištenje izvora svjetlosti ili reflektirajućih materijala.
Predlažemo da bicikli ne sudjeluju u prometu na kolniku tijekom zimskih uvjeta.
 
Sve sudionike u prometu policija poziva na oprez i da postupaju sukladno znacima što ih prilikom regulacije prometa daju policijski službenici.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program