Prethodni članak
Sljedeći članak

Policija i ovog vikenda pojačano nadzire promet!

Kako bi se održalo povoljno stanje sigurnosti na krapinsko-zagorskim prometnicama, policijski službenici će i ovog vikenda provoditi pojačane aktivnosti u prometu, umjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, a posebice tzv. četiri glavne ubojice u prometu: alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel


Kako bi se održalo povoljno stanje sigurnosti na krapinsko-zagorskim prometnicama, policijski službenici će i ovog vikenda provoditi pojačane aktivnosti u prometu, umjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, a posebice tzv. četiri glavne ubojice u prometu: alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel. Osim toga, policija će aktivnosti usmjeriti prema recidivistima, odnosno osobama koje grubo krše prometne propise te prema ranjivijim skupinama sudionika u prometu: vozačima motocikla i mopeda, biciklistima i pješacima.

Vozači mopeda i motocikla

Dolaskom povoljnih vremenskih prilika, na prometnicama povećava se broj motocikala i mopeda te stoga Policijska uprava krapinsko-zagorska savjetuje vozače ostalih skupina vozila da obrate pozornost na njih jer su često neuočljivi ili se vrlo kasno uoče. Vozače mopeda i motocikala savjetujemo da vode računa o svojoj sigurnosti, odnosno da upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom položenom kategorijom, da upravljaju motociklima i mopedima koja su registrirani, odnosno koji imaju važeću prometnu dozvolu i koji su tehnički ispravni bez ikakvih preinaka, da se kreću propisanim brzinama i brzinu prilagode uvjetima na kolniku te da tijekom vožnje obavezno koriste zaštitnu kacigu, kako vozači, tako i putnici.

Biciklisti

Isto tako biciklistima savjetujemo da budu propisno označeni jer je zakonska obaveza da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti biciklisti trebaju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. Također, podsjećamo da ne voze u zabranjenom smjeru, da se pri prelasku pješačkih prijelaza uvjere mogu li ga prijeći nesmetano u odnosu na vozila koja prometuju i da koriste biciklističke kacige.

Pješaci

Do pješacima savjetujemo, posebno onima starije životne dobi i djeci, da cestu obavezno prelaze na obilježenim pješačkim prijelazima, da koriste pješačke pothodnike, da ne prelaze cestu na znak crvenog svjetla za pješake na uređaju za upravljanje prometom prometnim svjetlima te da ne istrčavaju na cestu kako time ne bi ugrozili svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu. Ako se kao pješaci kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, trebaju hodati uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti trebaju koristiti svjetliju odjeću i biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

Policija će nadzor prometa obavljati na većem broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti uključit će se maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa, kao što su uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook