Prethodni članak
Sljedeći članak

Polaznici naučili kako izgleda tijek Parkinsonove bolesti, dijagnosticiranje te liječenje

Nakon pauze od 3 mjeseca uzrokovane pandemijom virusa COVID-19 te uz pridržavanje mjera socijalnog distanciranja ponovo započinju aktivnosti u sklopu projekta „Prevencija i liječenje demencije“


Nakon pauze od 3 mjeseca uzrokovane pandemijom virusa COVID-19 te uz pridržavanje mjera socijalnog distanciranja ponovo započinju aktivnosti u sklopu projekta „Prevencija i liječenje demencije“. U ponedjeljak, 15. lipnja, održano predavanje pod nazivom „Demencija u Parkinsonovoj bolesti“. Doktorica Jasna Tumpić Jaković koja radi u OB Zabok kao specijalist neurolog, polaznicima predavanja pobliže je pojasnila povijest Parkinsonove bolesti, njenu podjelu, etiologiju i simptome. Osim toga, polaznici su naučili kako izgleda tijek Parkinsonove bolesti, dijagnosticiranje te liječenje. Nakon predavanja, uslijedila je kratka okrijepa i druženje, a potom i radionica vježbanja u trajanju od 60 minuta s fiziotarapeutom Ivanom Žerjavom. Cilj ove radionice je prikazati vježbe prilagođene osobama starije životne dobi, s ili bez pomagala, koje su korisne za održavanje samostalnosti i izvođenje svakodnevnih aktivnosti, te kako bi se održao volumen mišićne mase, ojačale kosti, smanjili bolovi u kralježnici i zglobovima te smanjio rizik od pojave bolesti demencije.

 

Kroz ovaj će se projekt održati ukupno 20 predavanja i 20 radionica, a sve u svrhu podizanja informiranosti i znanja o sprečavanju pojave bolesti, samom razvitku i liječenju demencije te pružanju adekvatne skrbi i pomoći oboljelim dementnim osobama. Rezultat provedenog projekta bit će povećanje kvalitete liječenja dementnih osoba te njihova bolja njega i skrb te usporavanje rasta broja oboljelih osoba zahvaljujući predavanjima sa savjetima o preventivnim mjerama. Ciljane skupine su osobe starije životne dobi, zatim osobe koje boluju od nekog oblika demencije, članovi njihove obitelji te njegovatelji i osobe koje vode brigu i pružaju skrb takvim bolesnicima.

 

- Pozivaju se svi zainteresirani neovisno o području gravitiranja i dobi da sudjeluju u slijedećim aktivnostima. Za polaznike predavanja i radionica s područja Huma na Sutli organiziran je besplatan prijevoz. Raspored aktivnosti, teme predavanja i sve ostale informacije bit će redovito objavljivani na web stranici Općine Hum na Sutli te na Facebook stranici „Prevencija i liječenje demencije“. Sva su predavanja i radionice besplatne - pozivaju organizatori.

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook