Prethodni članak
Sljedeći članak

Pola stoljeća muzeja na Hušnjakovu: Najposjećenija i najatraktivnija muzejska ustanova

Suvremeni tehnološki i kreativno inovativni, iznimno zanimljiv postav izrađen u skladu s najnovijim dosezima muzeološke struke, s interaktivnim rješenjima čini ga najposjećenijom i najatraktivnijom muzejskom ustanovom u ovome dijelu Europe


U Danima europske baštine, čijih je programa i ova izložba dio, moram posebno naglasiti kako smo ponosni nasljednici nemjerljivog blaga, paleolitskog staništa neandertalskog čovjeka. Ovom proslavom, upriličenom upravo u tjednu vrijedne hrvatske nematerijalne baštine- Tjednu kajkavske kulture, obilježavamo naime i osnutak Muzeja evolucije, preteče Muzeja krapinskih neandertalaca. U godini kada smo, na žalost, otpratili njegove idejne začetnike i realizatore, Jakova Radovčića i Željka Kovačića (minutom šutnje odana im je počast), ovo je prilika da se podsjetimo kako je ovaj muzej izvrsna simbioza stalnog postava i vrhunskog arhitektonskog ostvarenja uklopljenog u prekrasan prirodni ambijent. Suvremeni tehnološki i kreativno inovativni, iznimno zanimljiv postav izrađen u skladu s najnovijim dosezima muzeološke struke, s interaktivnim rješenjima čini ga najposjećenijom i najatraktivnijom muzejskom ustanovom u ovome dijelu Europe, s više od milijun posjetitelja iz svih dijelova svijeta, u deset godina rada – naglasila je u Krapini, na subotnjoj svečanosti otvorenja izložbe „Pola stoljeća muzeja na Hušnjakovu“ , aktualna ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, čestitajući u ime predsjednika Vlade RH, kao njegova izaslanica,svima koji su tijekom pola stoljeća svojim radom, entuzijazmom i kreativnošću pridonosili djelovanju muzeja na Hušnjakovu i otvorila je izložbu.


Tragom Dragutina Gorjanovića Krambergera
Sudionike je pozdravio i izaslanik predsjednika Republike, zagorski župan Željko Kolar, koji je ravnatelju Muzeja Hrvatskog zagorja, Jurici Sabolu, uručio Zahvalnicu Krapinsko-zagorske županije. Pozdravne riječi i čestitke uputili su i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, saborski zastupnik Žarko Tušek i krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović. Među uzvanicima bila je i državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta, Sandra Herman, a voditelj svečanosti , radijski voditelj Velimir Čajko, pozdravio je i voditelja Muzeja krapinskih neandertalaca Eduarda Vasiljevića. Autori izložbe o kojoj je riječ su viša muzejska pedagoginja Lorka Lončar Uvodić, a koautor , geolog Jurica Sabol. Prisutne je prof. Lorka Lončar Uvodić detaljnije upoznala s razvojem i poviješću nalazišta Hušnjakovo, s neminovnim podsjećanjem na hrvatskog znanstvenika Dragutina Gorjanovića Krambergera koji je početkom 20. stoljeća vodio geološka i paleontološka istraživanja. Jurica Sabol govorio je o radu i rezultatima, kao i budućim projektima Muzeja. Izložbu prati i bogato uređen katalog, ujedno i vrijedno muzejsko-povijesno djelo.


Jubilej uz Terezinu popevku
U glazbenome dijelu programa sudjelovala je omiljena pjevačica Tereza Kesovija, s nekoliko kajkavskih popevki s Krapinskih festivala. Među gostima bio je i Lionel Galliez, potpredsjednik Međunarodne unije javnih bilježnika iz Francuske, zajedno sa svojim domaćinima, predsjednicom Hrvatske javnobilježničke komore Zvjezdanom Raus Klier i potpredsjednicom Đurđicom Pozaić, koja svoj javnobilježnički ured ima u Zlataru. Znajući kako je Tereza svojedobno pjevački djelovala u Francuskoj, Lionel Galliez darovao joj je cvjetni buket. Međusobne riječi razmijenili su, dakako, na francuskom jeziku.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook