Prethodni članak
Sljedeći članak

Poklon povijesne građe Crvenog križa Krapina

Radi se o povijesnoj građi sastavljenoj od medalja, diploma, plaketa, priznanja, edukativnih brošura, pravila, dopisa, fotografija, članskih iskaznica i glasnika Crvenog križa u vremenu od 1927.–1965. godine


Gradsko društvo Crvenog križa Krapina posjetila je Vesna Gajšak, nećakinja Božene Butigan, vrijedne i humane aktivistice i krapinske volonterke od 1945. godine. Naime, Božena Butigan bila je članica Odbora Crvenog križa Krapina od 1945.-1975.god., tajnica i predsjednica Crvenog križa Krapina, članica komisije za transfuziju krvi od 1953.-1975.god., članica kotarskog Odbora Saveza slijepih, članica Savjeta za zdravlje i socijalu, članica Upravnog odbora Doma zdravlja Krapina, članica Društva naša djeca gdje je obavljala i dužnost tajnice. Iza njenog predanog humanitarnog rada i djelovanja ostali su brojni zapisi i humanitarna djela. Tijekom svojeg dugogodišnjeg djelovanja brižno je sakupljala dokumente tog vremena koje su u naslijeđe dobile Vesna Gajšak i njena kćerka Iva Berthon Gajšak.

Vesna Gajšak i Iva Berthon Gajšak odlučile su povijesnu građu pokloniti Gradskom društvu Crvenog križa Krapina na daljnje čuvanje i proučavanje građe s mogućnošću objave podataka u medijima i novoj monografiji koja će biti izdana. Radi se o povijesnoj građi sastavljenoj od medalja, diploma, plaketa, priznanja, edukativnih brošura, pravila, dopisa, fotografija, članskih iskaznica i glasnika Crvenog križa u vremenu od 1927.–1965. godine.

Primopredaji povijesne građe nazočili su bivši dugogodišnji ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Krapina od 1976.-2006. godine i prvi ravnatelj Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije Stjepan Puškar, krapinski kroničar i autor monografije Gradskog društva Crvenog križa Krapina „125 godina Crvenog križa u Krapini“ Drago Kozina i sadašnji ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Krapina i Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije Davor Šimunović.

Svi prisutni zahvalili su obitelji Gajšak na poklonu povijesne građe koja će doprinijeti razumijevanju rada i djelovanja tadašnjeg Crvenog križa, aktivnostima koje su se provodile i probleme na koje je Crveni križ nailazio.

Crveni križ Krapina osnovan je 7.12.1885. godine, a prva predsjednica je bila Roza Farkaš. Od tada, pa do danas Crveni križ Krapina kontinuirano i aktivno djeluje u rješavanju brojnih zdravstveno-socijalnih zadaća, ratnih djelovanja i prirodnih katastrofa.

-Ovim putem želimo pozvati sve građane naše županije kao i pravne osobe ukoliko imaju povijesnu građu vezanu uz rad i djelovanje Crvenog križa: dokumente, priznanja, plakete, pehare, medalje i sl., te su voljni pokloniti ili ustupiti dokumente na skeniranje i fotografiranje da se jave u Gradsko društvo Crvenog križa Krapina ili Društvo Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije ravnatelju Davoru Šimunoviću na mail: [email protected] ili na mob. 098/706 288 – poziva GDCK Krapina.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook