Prethodni članak
Sljedeći članak

Poklon povijesne građe Crvenog križa Krapina

Radi se o povijesnoj građi sastavljenoj od medalja, diploma, plaketa, priznanja, edukativnih brošura, pravila, dopisa, fotografija, članskih iskaznica i glasnika Crvenog križa u vremenu od 1927.–1965. godine


Gradsko društvo Crvenog križa Krapina posjetila je Vesna Gajšak, nećakinja Božene Butigan, vrijedne i humane aktivistice i krapinske volonterke od 1945. godine. Naime, Božena Butigan bila je članica Odbora Crvenog križa Krapina od 1945.-1975.god., tajnica i predsjednica Crvenog križa Krapina, članica komisije za transfuziju krvi od 1953.-1975.god., članica kotarskog Odbora Saveza slijepih, članica Savjeta za zdravlje i socijalu, članica Upravnog odbora Doma zdravlja Krapina, članica Društva naša djeca gdje je obavljala i dužnost tajnice. Iza njenog predanog humanitarnog rada i djelovanja ostali su brojni zapisi i humanitarna djela. Tijekom svojeg dugogodišnjeg djelovanja brižno je sakupljala dokumente tog vremena koje su u naslijeđe dobile Vesna Gajšak i njena kćerka Iva Berthon Gajšak.

Vesna Gajšak i Iva Berthon Gajšak odlučile su povijesnu građu pokloniti Gradskom društvu Crvenog križa Krapina na daljnje čuvanje i proučavanje građe s mogućnošću objave podataka u medijima i novoj monografiji koja će biti izdana. Radi se o povijesnoj građi sastavljenoj od medalja, diploma, plaketa, priznanja, edukativnih brošura, pravila, dopisa, fotografija, članskih iskaznica i glasnika Crvenog križa u vremenu od 1927.–1965. godine.

Primopredaji povijesne građe nazočili su bivši dugogodišnji ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Krapina od 1976.-2006. godine i prvi ravnatelj Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije Stjepan Puškar, krapinski kroničar i autor monografije Gradskog društva Crvenog križa Krapina „125 godina Crvenog križa u Krapini“ Drago Kozina i sadašnji ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Krapina i Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije Davor Šimunović.

Svi prisutni zahvalili su obitelji Gajšak na poklonu povijesne građe koja će doprinijeti razumijevanju rada i djelovanja tadašnjeg Crvenog križa, aktivnostima koje su se provodile i probleme na koje je Crveni križ nailazio.

Crveni križ Krapina osnovan je 7.12.1885. godine, a prva predsjednica je bila Roza Farkaš. Od tada, pa do danas Crveni križ Krapina kontinuirano i aktivno djeluje u rješavanju brojnih zdravstveno-socijalnih zadaća, ratnih djelovanja i prirodnih katastrofa.

-Ovim putem želimo pozvati sve građane naše županije kao i pravne osobe ukoliko imaju povijesnu građu vezanu uz rad i djelovanje Crvenog križa: dokumente, priznanja, plakete, pehare, medalje i sl., te su voljni pokloniti ili ustupiti dokumente na skeniranje i fotografiranje da se jave u Gradsko društvo Crvenog križa Krapina ili Društvo Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije ravnatelju Davoru Šimunoviću na mail: [email protected] ili na mob. 098/706 288 – poziva GDCK Krapina.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Pojačan je promet na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A2 Zagreb-Macelj u oba smjera, Istarskom ipsilonu u smjeru graničnih prijalaza Kaštel i Plovanija, autocesti A7 GP Rupa-Rijeka u smjeru Rijeke te na pojedinim graničnim prijelazima. Povre...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program