Prethodni članak
Sljedeći članak

Pohvaljen rad Savjeta mladih Općine Tuhelj koji planira brojne aktivnosti u 2020.

Protekle nedjelje, 1. ožujka održana je redovna 9. sjednica Savjeta mladih Općine Tuhelj


Protekle nedjelje, 1. ožujka održana je redovna 9. sjednica Savjeta mladih Općine Tuhelj na kojoj su prisustvovali načelnik Mladen Hercigonja i zamjenica načelnika Općine Tuhelj Veronika Kolman. Uvodno, Predsjednik Savjeta mladih pozdravio je sve prisutne te ih obavijestio kako je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, 30. siječnja, Zaključkom prihvaćeno Izvješće o radu za 2019. godinu uz pohvale vijećnika na rad savjetodavnog tijela, te je nakon toga predložio dnevni red koji je jednoglasno prihvaćen.

Prije razmatranja predloženih točaka, obratio se načelnik koji je pohvalio aktivnosti Savjeta mladih i njihov rad koji je prepoznat. - I dalje ću prihvaćati nove ideje za dobrobit mladih i razvoj društvenog života u Tuhlju, a podrška je vidljiva i kroz participativni proračun u kojem su planirana sredstva za provođenje aktivnosti iz Lokalnog programa za mlade, od organizacije koncerta za mlade povodom obilježavanja Dana Općine pa do organizacije raznih radionica, edukacija ili volonterskih akcija - naglasio je Hercigonja. Posebno je pohvalio inicijative koje su zaživjele početkom godine, a to je organizacija prvog pub kviza na kojoj i on redovito sudjeluje. Održana su već 3 kola, a prijave su popunjene u svega dva dana. Uz to, za ljubitelje PlayStation igara organiziran je i turnir u nogometnoj igri FIFA20 na koji se prijavilo 30 entuzijasta, ne samo iz Tuhlja već iz šire okolice što nam daje do znanja da su ideje Savjeta prepoznate.

Na sjednici je donesen prijedlog o izvođaču za koncert mladih povodom obilježavanja Dana Općine Tuhelj koji se uzastopno održava od 2016. godine, baš na prijedlog Savjeta mladih. Za prijedlog je dan glazbeni sastav „Ljubavnici“. Premda su na prethodnim sjednicama bila predložena „zvučnija“ imena estrade, na kraju je dogovoren izvođač za kojeg je potreban manji budžet jer, kako je istaknuo načelnik, ove godine prioritet Općine je dovršetak kapitalnog projekta izgradnje dječjeg vrtića.

Predsjednik Savjeta mladih obavijestio je prisutne o nadolazećoj konferenciji „Dijalog EU-a s mladima postaje vidljiv – informiraj i osnaži mlade na lokalnoj razini“ koju organizira Savjet za mlade Vlade Republike Hrvatske na kojoj će sudjelovati 11. ožujka, a na kojoj je tema: „Mogućnosti za mlade u ruralnim područjima – Kako osigurati održivost ruralnih zajednica u EU?“.

U partnerstvu s LAG Zagorje-Sutla krajem prošle godine Općina Tuhelj prijavila se projektom „Uzmi pare i napravi nešto za mlade 2.0.“ koji nažalost nije prihvaćen za financiranje od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Naime, nedostajalo mu je 0,33% bodova da prijeđe crtu odobrenih projekata. No, na prijedlog voditeljice LAG-a, Tajane Broz, usprkos rezultatu natječaja, Općina Tuhelj prihvatila je provedbu participativnog proračuna za mlade tako da će se mladi Tuhlja aktivno uključiti na radionicu o provedbi participativnog proračuna za mlade koja će se održati 21. ožujka u Centru za mlade KZŽ. Nakon ove radionice planiraju se i radionice u našoj Općini, a na kojima bi mladi iznosili svoje ideje projekata, izbor projekata te njihovu implementaciju.

Od narednih aktivnosti iz Lokalnog programa za mlade planirana je organizacija edukacije o financijskoj pismenosti mladih u svibnju na kojoj bi glavna tema bila „krediti“. Članovi Savjeta smatraju da je potrebno detaljnije upoznati mlade s općim pojmovima vezanim uz kredit, a i informacijama o stambenim kreditima uz državnu subvenciju.

Savjet mladih provodi i svoj Program rada, tako je za travanj planirana organizacija piknika uz društvene igre.

U zadnjoj točci dnevnog reda razmatralo se o donošenju prijedloga o osnivanju udruge mladih na području općine Tuhelj. Općina smo koja broji 13 aktivnih udruga, a vidimo i udrugu mladih koja bi imala potencijal i usku suradnju s Savjetom mladih za lakše provođenje aktivnosti iz Lokalnog programa za mlade, koje su inače predviđene za provođenje do 2023. godine. Svi prisutni složili su se s iznijetim prijedlogom predsjednika te zaključili da se u narednom periodu treba održati konstruktivni sastanak na tu temu i da se pronađu osobe voljne za rad.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook