Prethodni članak
Sljedeći članak

Pogledajte koji zagorski grad je u TOP 10 po izdvajanjima za zdravstvo

Visoki porast izdvajanja za zdravstvo rezultat je provođenja čitavog niza mjera


Donja Stubica među najizdašnijim je našim gradovima kada se radi o izdvajanju za zdravstvenu skrb i potrebe zdravstva. Kako je pokazala nedavna analiza portala  gradonačelnik.hr utemeljena na podacima Ministarstva financija prema proračunskim izdvajanjima u 2020. u Donjoj Stubici su prije dvije godine za gotovo 100 tisuća kuna povećali izdvajanja za zdravstvo u odnosu na 2017. (315.03 posto, 29.269-121.475 kuna), čime je Donja Stubica zaslužila poziciju u Top 10 hrvatskih gradova. U Top 20, na 19. mjestu, su i prema porastu ulaganja koja su Nikola Gospočić i ekipa proveli u zdravstvu 2020., u odnosu na 2019. (84.81 posto povećanja)…

Visoki porast izdvajanja za zdravstvo rezultat je provođenja čitavog niza mjera, posebno epidemiološkog spektra u doba koronavirusa. Tako su sudjelovali u nabavi dezinfekcijskih sredstava i opreme koja se dijelila putem Crvenog križa građanima u potrebi, kao i redovitoj opskrbi dezinficijensima i opremom Gradske knjižnice, ali i gradskog Dječjeg vrtića Bubamara. Uz to, sufinancirali su rad biokemijskog laboratorija u Domu zdravlja, kao osiguranja dodatnog standarda za građane, zatim i provođenje deratizacije jednom godišnje obavezno, ovisno o potrebi i 2 puta. Tu je i financiranje ispitivanja kvalitete vode koju građani koriste iz lokalnih vodovoda, budući da na području Grada Donje Stubice djeluju 4 takva, te je potrebno redovito pratiti kvalitetu vode koja se koristi, napominju nam iz Grada.
Ukupno planirana vrijednost Javnog poziva za programe i projekte udruga u 2022. iznosi 603 tisuće kuna, a što se tiče visine raspoloživih sredstava za zdravstvo i zdravstvu bliskim područjima, za sport je izdvojeno 380 tisuća kuna, za zaštitu okoliša, prirodne i baštine 85 tisuća kuna, brigu i izobrazbu djece i mladih 40 tisuća, zaštitu i promicanje prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju te starijih i nemoćnih 20 tisuća, za projekte i programe odnosno aktivnosti iz područja prevencije i borbe protiv ovisnosti odnosno socijalne usluge i humanitarne djelatnosti po dvije tisuće kuna, piše gradonačelnik.hr.

Primarna zdravstvena zaštita na području Donje Stubice ostvaruje se u okviru Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije – Ispostave Donja Stubica – Ambulante Donja Stubica. U sklopu Ambulante djeluju tri ordinacije opće/obiteljske medicine, tri ordinacije dentalne medicine, specijalistička pedijatrijska ordinacija, ambulanta za zdravstvenu zaštitu žena, specijalistička psihijatrijska ambulanta, medicinsko-biokemijski laboratorij i patronaža. Uz Ambulantu, na području Grada djeluje ljekarna (Ljekarna Švaljek) i privatna poliklinika za ginekologiju, internu medicinu, dermatologiju i venerologiju (Poliklinika Polančec), a tu je i Podružnica Pustodol Centra za rehabilitaciju Varaždin. Djelatnost podružnice obuhvaća pružanje usluge smještaja, boravka i psihosocijalne rehabilitacije djeci, mladeži i odraslim osobama s tjelesnim, intelektualnim ili osjetilnim oštećenjima, osim osobama koje boluju od psihičkih bolesti ili poremećaja, kao i ovisnicima. Uz usluge smještaja pružaju se usluge prehrane, njege, brige o zdravlju, socijalnog rada, psihosocijalne rehabilitacije, fizikalne terapije, radne terapije, radnih aktivnosti te aktivnog provođenja slobodnog vremena ovisno o utvrđenim potrebama i izboru korisnika. O korisnicima cjelodnevno skrbi medicinsko osoblje i njegovatelji uz suradnju s liječnikom opće medicine, stomatologom, specijalistom neuropedijatrom, psihijatrom i fizijatrom, smještajni kapacitet je 250 korisnika, a smještaj se može ostvariti putem rješenja Centra za socijalnu skrb ili putem ugovora o smještaju (privatni korisnici). Uz to, djeluje i Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica koje pomaže socijalno ugroženim osobama podjelom paketa sa živežnim namirnicama i higijenskim potrepštinama.
Na području Grada djeluje i Klub liječenih alkoholičara „Stubica“, osnovan 2004. godine s ciljem održavanja apstinencije, resocijalizacije i reafirmacije bivših ovisnika i njihovih obitelji te educiranja lokalne zajednice o bolesti alkoholizma i načinu njegovog liječenja. Klub svojim radom pokriva područje Donje Stubice, Gornje Stubice, Oroslavja te Stubičkih Toplica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program