Prethodni članak
Sljedeći članak

Pogledajte kako će fukcionirati sustav eUputnice

Umjesto papirnatih, od danas se u zdravstvenom sustavu primjenjuju eUputnice, objavio je danas HZZO


Umjesto papirnatih, od danas se u zdravstvenom sustavu primjenjuju eUputnice, objavio je u četvrtak Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO). Ministarstvo zdravstva u suradnji s HZZO-om od danas ukida obvezu ispisa tzv. crvene uputnice u procesima upućivanja, naručivanja, prijema, naplate usluga i arhiviranja dokumentacije u svim zdravstvenim ustanovama za osiguranike i ugovorne zdravstvene ustanove.

Preko 14 milijuna uputnica godišnje se generira u zdravstvenom sustavu, a dosad je to bilo 14 milijuna tiskanica čije je tiskanje trošilo vrijeme medicinskih sestara i liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Uvođenjem eUputnice nestaje i pojam nepodignutog nalaza jer će elektronički nalaz nastao temeljem eUputnice biti dostupan svima koji sudjeluju u procesu liječenja, rekao je na konferenciji za novinare pomoćnik ravnatelja HZZO-a za IT Hrvoje Jezdičić. Pojasnio je kako je primjena eUputnice moguća jer su sada sve bolnice povezane na Centralni zdravstveni informatički sustav (CEZIH), prenosi portal Index.hr.

Funkcioniranje sustava eUputnica

Za pacijenta to znači da kod izabranog liječnika više neće dobivati ispisanu papirnatu tiskanicu uputnice, već će pravo na specijalističko-konzilijarnu uslugu ostvarivati putem elektroničke verzije tog dokumenta izdanog u informacijskom sustavu izabranog liječnika i pohranjenog u CEZIH-u. Također, eNalaz bit će dostavljen liječniku primarne zdravstvene zaštite, a pacijentu biti dostupan putem Portala zdravlja na platformi e-Građani.

Pacijenti će i dalje imati mogućnost naručiti se samostalno za termin. U tom slučaju, po izdanoj eUputnici, obratit će se zdravstvenoj ustanovi sa svojim MBO-om kao ključnim podatkom sa zdravstvene iskaznice, što je temelj za rezervaciju eUputnice. Zahvaljujući eNaručivanju, liječnici će pacijenta moći naručiti direktno na termin u zdravstvenoj ustanovi, uputiti zahtjev za dodjelom termina prema odabranoj zdravstvenoj ustanovi te u situacijama kada liječnik ocijeni da je to potrebno i ispisati podsjetnik o izdanoj eUputnici. Na temelju eUputnice zdravstvena ustanova dužna je kontaktirati pacijenta te ga obavijestiti o dodijeljenom terminu.

Više termina za pacijenate

"Pacijenta smo i dosad, iako nije bilo obavezno, mogli naručiti elektronski ako su nam bolnice dale termine. Pacijenti su i dalje morali dolaziti po crvenu uputnicu i uz to su od nas dobivali potvrdu da su naručeni. Sada pacijent, kao i za eRecept, više neće morati dolaziti po papirnati dio uputnice, nego će dobiti samo potvrdu da smo ga naručili", pojašnjava predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Vikica Krolo. Smatra da bolnice sada moraju ponuditi više termina za naručivanje pacijenata, koji će biti u primjerenom vremenu za neku pretragu. Krolo ističe kako postoje bolnice koje su i dosad dobro radile kada je u pitanju eNaručivanje, poput KBC-a Zagreb, gdje se pacijenta moglo naručiti kod konkretnog liječnika. Iako većina bolnica nije nudila tu mogućnost, Krolo drži da bi i ostale trebale dati imena doktora jer će to pokazati koliko su koji liječnici traženi i koliko više rade, pa će ih biti moguće i financijski nagraditi. S druge strane, bit će transparentne i liste čekanja kako ne bi više imali sistem - jedan pacijent preko liste čekanja, a drugi preko veze.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Mokri su i skliski kolnici mjestimice u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju. Jak vjetar puše na dionici autoceste A6 između čvorova Ravna Gora i Kikovica, a između tunela Tuhobića i čvora Oštrovica vidljivost je smanjena zbog magle. Vozače poziva...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program