Prethodni članak
Sljedeći članak

Poduzetnička zona u Pregradi ima potencijala i dobru prometnu povezanost

Izgradnja Poduzetničke zone započela je 2002. godine, a ona se danas prostire na 39 hektara. Prostorno je planirana, a od komunalne infrastrukture sadrži struju, plin, vodu, kanalizaciju i telefon, a trenutno u poslovnoj zoni smješteno 14 subjekata


Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo je Gradu Pregrada 1.756.749,05 milijuna kuna za projekt unaprjeđenja prometne i komunalne zajedničke infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Grada Pregrade. Riječ je projektu financiranom iz EU fondova koji je prijavljen u rujnu 2017. godine na Poziv na dostavu projektnih prijedloga "Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona" Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao Posredničkog tijela, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. te smo jedina jedinica lokalne samouprave u Krapinsko-zagorskoj županiji koja je ostvarila sredstva na ovom natječaju. Ukupna vrijednost samog projekta iznosi 2.067.250,00 kn, a s obzirom na indeks razvijenosti grada Pregrade, odobren je najviši udio sufinanciranja EU koji iznosi 85 posto prihvatljivih troškova.

Poticajna sredstva i mjere za poduzetnike

- Projekt podrazumijeva ulaganja u izgradnju nogostupa uz prometnicu, izgradnju javne rasvjete te izgradnju drvoreda, čime će se osigurati kvalitetnija i dostupnija infrastruktura u postojećoj poduzetničkoj zoni. Projekt će rezultirati s ukupno 3.800 m2 uređenog nogostupa te 1295 m mreže javne rasvjete sa 61 rasvjetnim tijelom te zaštitnim drvoredom dužine 1.100 m. Projektom se želi potaknuti unapređenje poduzetništva i jačanje konkurentnosti poduzetnika na području grada Pregrade – rekao je gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

U Poslovnoj zoni smješteno je 14 subjekata. To su Kostelpromet d.o.o, Okiroto d.o.o., Staklorez-Burić d.o.o., Kunateks d.o.o., Kunagora d.o.o., Rotodinamic d.o.o., Gotra logistika d.o.o., Obrtništvo Krivec d.o.o., Barić Alatničarstvo, Transport Javorić, Tifon d.o.o., D.I. Horvat, Obrt za prijevoz, proizvodnju i usluge, Konzum d.o.o. i Županijska uprava za ceste Krapinsko-zagorske županije dok je na cijelom području grada Pregrade prema podacima Financijske agencije u 2017. godini poslovalo 80 poduzetnika.

- Ne postoji univerzalna formula za privlačenje investicija, ali uz poticajna sredstva i mjere za poduzetnike kroz subvencije i olakšice investitorima za komunalni doprinos i komunalnu naknadu te uređenje zone nastojimo stvarati pozitivno i atraktivno poslovno okruženje. Izgradnja Poduzetničke zone započela je 2002. godine, a ona se danas prostire na 39 hektara. Prostorno je planirana, a od komunalne infrastrukture sadrži struju, plin, vodu, kanalizaciju i telefon. Dobro je prometno povezana prema svim dijelovima Hrvatske, a i susjedne Slovenije. Udaljenost do autoceste i željeznice iznosi 25 km, do grada Zagreba 66 km, a do zračne luke 71 km – istaknuo je Vešligaj. Grad Pregrada i kroz razne programe pomaže gospodarstvenicima na području grada i to subvencije kamata na poduzetničke kredite u iznosu od 85 tisuća kuna godišnje te subvencije kamata ESIF zajmova, gdje uz subvenciju Grada kamate na poduzetničke kredite iznose 0 posto. - Provode kontinuirane edukacije za postojeće i potencijalne poduzetnike, otkupljuju zemljišta u poduzetničkoj zoni i uređuju je u skladu s mogućnostima nastojeći ju učiniti privlačnijom za nove investicije.

Razvoj malog gospodarstva

Primjer navedenog je oslobođenje komunalne naknade za sve novoizgrađene poslovno-proizvodne prostore i to u prvoj godini u stopostotnom iznosu, u drugoj godini u iznosu od 75 posto, a u trećoj 50 posto. Uz to, za nove poslovno proizvodne prostore poduzetnici su oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa do 100 posto – navodi Vešligaj.

Kroz program "Lokalni projekti razvoja malog gospodarstva" Grad subvencionira 1 posto kamata te se od 2009. do 2018. subvencioniralo 195.000 kuna. Kroz program Kreditom do uspjeha 2014- mjera 1 također su subvencionirali s 1 posto kamata te se od 2016. do 2019. godine subvencioniralo sa 96.500 kn. Osim toga, konkretnim mjerama želi se doprinijeti razvoju i afirmaciji socijalnog poduzetništva projektom Partnerstvo za Socijalnu i Solidarnu Ekonomiju, kojem je nositelj Zelena Mreža Aktivističkih Grupa (ZMAG), a Grad Pregrada i Grad Ludbreg te Komora za društvenu i solidarnu ekonomiju Ženeve partneri. Ukupna vrijednost projekta je 1, 5 milijuna kuna dok je iznos sufinanciran iz švicarsko-hrvatskog programa suradnje 1.350.000,00 kuna. Osim toga, sudjelujemo i u projektu “Lokalne politike za mlade u društvenom poduzetništvu” zajedno s udrugama i lokalnim samoupravama iz 10 zemalja EU u organizaciji DYPALL Network &Jongerenwerk R-Newt. Inače, ulaganja Grada Pregrade od 2002. godine u Poduzetničku zonu iznose 11,5 milijuna kuna. U 2016. i 2017. godini otkupljeno je zemljište i asfaltirana je cesta Adolfa Thierryja u Poduzetničkoj zoni, ulaganje ukupne vrijednosti 287.376,00 kn.

Također, 2016. godine Grad Pregrada ustupio je zemljište HEP-u za investiciju vrijednu 735 tisuća kuna koja obuhvaća izgradnju trafostanice.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook