Prethodni članak
Sljedeći članak

Poduzetnička zona u Pregradi ima potencijala i dobru prometnu povezanost

Izgradnja Poduzetničke zone započela je 2002. godine, a ona se danas prostire na 39 hektara. Prostorno je planirana, a od komunalne infrastrukture sadrži struju, plin, vodu, kanalizaciju i telefon, a trenutno u poslovnoj zoni smješteno 14 subjekata


Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo je Gradu Pregrada 1.756.749,05 milijuna kuna za projekt unaprjeđenja prometne i komunalne zajedničke infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Grada Pregrade. Riječ je projektu financiranom iz EU fondova koji je prijavljen u rujnu 2017. godine na Poziv na dostavu projektnih prijedloga "Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona" Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao Posredničkog tijela, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. te smo jedina jedinica lokalne samouprave u Krapinsko-zagorskoj županiji koja je ostvarila sredstva na ovom natječaju. Ukupna vrijednost samog projekta iznosi 2.067.250,00 kn, a s obzirom na indeks razvijenosti grada Pregrade, odobren je najviši udio sufinanciranja EU koji iznosi 85 posto prihvatljivih troškova.

Poticajna sredstva i mjere za poduzetnike

- Projekt podrazumijeva ulaganja u izgradnju nogostupa uz prometnicu, izgradnju javne rasvjete te izgradnju drvoreda, čime će se osigurati kvalitetnija i dostupnija infrastruktura u postojećoj poduzetničkoj zoni. Projekt će rezultirati s ukupno 3.800 m2 uređenog nogostupa te 1295 m mreže javne rasvjete sa 61 rasvjetnim tijelom te zaštitnim drvoredom dužine 1.100 m. Projektom se želi potaknuti unapređenje poduzetništva i jačanje konkurentnosti poduzetnika na području grada Pregrade – rekao je gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

U Poslovnoj zoni smješteno je 14 subjekata. To su Kostelpromet d.o.o, Okiroto d.o.o., Staklorez-Burić d.o.o., Kunateks d.o.o., Kunagora d.o.o., Rotodinamic d.o.o., Gotra logistika d.o.o., Obrtništvo Krivec d.o.o., Barić Alatničarstvo, Transport Javorić, Tifon d.o.o., D.I. Horvat, Obrt za prijevoz, proizvodnju i usluge, Konzum d.o.o. i Županijska uprava za ceste Krapinsko-zagorske županije dok je na cijelom području grada Pregrade prema podacima Financijske agencije u 2017. godini poslovalo 80 poduzetnika.

- Ne postoji univerzalna formula za privlačenje investicija, ali uz poticajna sredstva i mjere za poduzetnike kroz subvencije i olakšice investitorima za komunalni doprinos i komunalnu naknadu te uređenje zone nastojimo stvarati pozitivno i atraktivno poslovno okruženje. Izgradnja Poduzetničke zone započela je 2002. godine, a ona se danas prostire na 39 hektara. Prostorno je planirana, a od komunalne infrastrukture sadrži struju, plin, vodu, kanalizaciju i telefon. Dobro je prometno povezana prema svim dijelovima Hrvatske, a i susjedne Slovenije. Udaljenost do autoceste i željeznice iznosi 25 km, do grada Zagreba 66 km, a do zračne luke 71 km – istaknuo je Vešligaj. Grad Pregrada i kroz razne programe pomaže gospodarstvenicima na području grada i to subvencije kamata na poduzetničke kredite u iznosu od 85 tisuća kuna godišnje te subvencije kamata ESIF zajmova, gdje uz subvenciju Grada kamate na poduzetničke kredite iznose 0 posto. - Provode kontinuirane edukacije za postojeće i potencijalne poduzetnike, otkupljuju zemljišta u poduzetničkoj zoni i uređuju je u skladu s mogućnostima nastojeći ju učiniti privlačnijom za nove investicije.

Razvoj malog gospodarstva

Primjer navedenog je oslobođenje komunalne naknade za sve novoizgrađene poslovno-proizvodne prostore i to u prvoj godini u stopostotnom iznosu, u drugoj godini u iznosu od 75 posto, a u trećoj 50 posto. Uz to, za nove poslovno proizvodne prostore poduzetnici su oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa do 100 posto – navodi Vešligaj.

Kroz program "Lokalni projekti razvoja malog gospodarstva" Grad subvencionira 1 posto kamata te se od 2009. do 2018. subvencioniralo 195.000 kuna. Kroz program Kreditom do uspjeha 2014- mjera 1 također su subvencionirali s 1 posto kamata te se od 2016. do 2019. godine subvencioniralo sa 96.500 kn. Osim toga, konkretnim mjerama želi se doprinijeti razvoju i afirmaciji socijalnog poduzetništva projektom Partnerstvo za Socijalnu i Solidarnu Ekonomiju, kojem je nositelj Zelena Mreža Aktivističkih Grupa (ZMAG), a Grad Pregrada i Grad Ludbreg te Komora za društvenu i solidarnu ekonomiju Ženeve partneri. Ukupna vrijednost projekta je 1, 5 milijuna kuna dok je iznos sufinanciran iz švicarsko-hrvatskog programa suradnje 1.350.000,00 kuna. Osim toga, sudjelujemo i u projektu “Lokalne politike za mlade u društvenom poduzetništvu” zajedno s udrugama i lokalnim samoupravama iz 10 zemalja EU u organizaciji DYPALL Network &Jongerenwerk R-Newt. Inače, ulaganja Grada Pregrade od 2002. godine u Poduzetničku zonu iznose 11,5 milijuna kuna. U 2016. i 2017. godini otkupljeno je zemljište i asfaltirana je cesta Adolfa Thierryja u Poduzetničkoj zoni, ulaganje ukupne vrijednosti 287.376,00 kn.

Također, 2016. godine Grad Pregrada ustupio je zemljište HEP-u za investiciju vrijednu 735 tisuća kuna koja obuhvaća izgradnju trafostanice.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Životinja (uočena je srna) na autocesti A6 na 11. km između čvora BOSILJEVO II i čvora VRBOVSKO. Molimo korisnike za dodatan oprez. Na brzoj cesti između Zaboka i Bedekovčine (DC14) opasnost je od životinje na kolniku. Prema dojavi radi se o...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program